Арменският „Майдан“ – сблъсъци между протестиращи и полиция

Поредна сцена на сблъсъци се разигра между полицията и протестиращите в Ереван, които настояват за освобождаването на Жираир Сефилян – лидера на радикалния опозиционен Фронт за обществено спасение „Нова Армения“

Повече от 50 души са потърсили медицинска помощ след поредните сблъсъци между протестиращи и полиция в Ереван в нощта на 21 юли, съобщи РИА „Новости“, като се позова на Министерството на здравеопазването на Армения. 28 от тях са полицейски служители.

До сблъсъците се стигнало, след като тълпа разгневени хора нападнала полицейското управление, в което привърженици на Сефилян държат като заложници петима полицейски служители. Причина за гнева им била разпространена невярна информация, че един от протестиращите е задържан. Полицията успяла да отблъсне щурма.

Гневът на тълпата бил породен и от факта, че има проблеми с доставката на храна за нападателите и заложниците. Досега храната се доставяше от полицията, която води преговори с похитителите, но протестиращите настояват в сградата на управлението да бъде допуснат депутатът Никол Пашинян, на когото те имат доверие.

 

В неделя, 17 юли, група въоръжени мъже превзеха полицейско управление в столицата на Армения и задържаха шестима заложници. По данни на полицията при нападението е убит един полицейски служител, а петима са ранени. По-късно спецчастите освободиха двама от заложниците.

В ръцете на похитителите остават още четирима души, сред които заместник-началникът на полицията на Армения ген.-майор Вардан Егиазарян и зам.-началникът на полицията на Ереван полк. Валерий Осипян.

Нападателите настояват за освобождаването на Жираир Сефилян – лидера на радикалния опозиционен Фронт за обществено спасение „Нова Армения“. Той е обвинен в незаконно притежание на оръжие и подготовка на въоръжени нападения. Сефилян също така участва във войната в Нагорни Карабах. Той е сред малцината арменски политици, които настояват за закриването на руската военна база в Гюмри. Според него тя е „проводник на руските интереси в Южен Кавказ“.

Според някои източници протестиращите в Ереван настояват и за оставката на президента на страната Серж Саркисян.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар