В категории:Анализи / България / Политика

Станишев иска Мая за президент

Социалисти се питат #КОЙ ще ѝ е вице – Пламен Галев или Ангел Христов?

Мая Манолова е фаворит на Сергей Станишев за партийната номинация
Мая Манолова е фаворит на Сергей Станишев за партийната номинация

Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев има ясни предпочитания за кандидат-президент, който да бъде издигнат от БСП. Това е омбудсманът Мая Манолова, научи „Барикада“. Станишев вече е пуснал интифа до свои хора в БСП и до групи за влияние, които да лансират името на фаворитката му. В момента в партията тече формален процес на предложения от общинските организации и Манолова е сред често споменаваните имена, наред с Костадин Паскалев, Илияна Йотова, проф. Андрей Пантев, Янаки Стоилов и Михаил Миков.

Според отлично осведомени източници, Станишев е повдигнал темата пред председателката на БСП Корнелия Нинова, която бе поканена от него на лидерска среща на ПЕС в Париж на 7 юни. Бившият Първи в БСП се аргументирал, че кандидатът за президент трябвало да бъде възприеман, хем като партиен човек, хем като „по-широко скроен“. На тази му кройка най-добре отговаряла Манолова. Самата Нинова обаче не била възхитена от идеята, която среща отпора на други влиятелни кръгове в БСП като този около бившият председател на софийската организация Румен Овчаров и евродепутатката Илияна Йотова. В момента Нинова води преговори за общ кандидат с АБВ и Движение 21, докато лобитата, които я направиха председател на БСП, се

ритат по кокалчетата за

президентската номинация.

При обсъждането на кандидатурата на Манолова в организациите на БСП се е стигнало до припомняне на деликатни моменти от политическата ѝ биография. Така например в един от софийските райони социалисти са заявили на глас, че са готови да подкрепят Мая за президент, но само, ако кандидатурата ѝ бъде подплатена с по-солидна фигура за вице – като например Пламен Галев или Ангел Христов. Подтекстът на такива подмятания е, че в миналото Манолова е известна с близостта си до двамата дупнишки босове, наричани Братя Галеви. Те бяха разследвани за организиране на престъпна група и осъдени по време на вътрешния министър от БСП Михаил Миков, но успяха да изчезнат от страната при наследника му Цветан Цветанов (ГЕРБ) и от години са в неизвестност. Критично настроени социалисти вече правят

аналогии между ефектната Манолова и „русалката“

на полската социалдемокрация Магдалена Огурек,

която събра 2.4% от гласовете на президентските избори миналата година. На обратния полюс са активисти на Института за модерна политика (ИМП), които напоследък са особено активни в лансирането на Манолова, включително чрез близкия до тях сайт #Хаштаг-BG. ИМП беше една от организациите, предложила сегашния обществен защитник № 1, а председателят на института Борислав Цеков стана член на Консултативния съвет към омбудсмана. По повод предложение на Манолова да отпадне ДДС за дарени храни, Цеков не скри възторга си във Фейсбук и загатна за потенциала ѝ да се разгърне в друга роля: „Браво, Мая! Доказателство, че когато един политик не гледа на проблемите на хората само през очила с партийни цветове и когато е непримирим в защитата на социалните интереси на хората, няма значение дали институцията, която ръководи има достатъчно правомощия или не… Представяте ли си, ако оглави друга надпартийна институция с далеч по-силни правомощия и демократична легитимация?“.

Кариерата на Мая Манолова в БСП-Кюстендил започна през 2003 г., малко след като Станишев оглави партията. Напористата юристка светкавично изкатери повечето етажи в партийната стълбица и дори успя да измести популярния в града социалист от „старата школа“ Иво Атанасов. Дългогодишни служители в централата на „Позитано“ 20 разказват, че Манолова е била доведена при Станишев от нейната кюстендилска приятелка Ирена Борисова, която беше секретарка на председателя на БСП, а когато той стана премиер зае длъжността на съветничка по протокола в Министерски съвет. Само преди няколко дни защитничката на народа вдигна пищна сватба на дъщеря си Ралица, на която кумува Ирена Борисова. Тържеството с празнична заря се състоя в петзвездния „Стримон Спа“ в Кюстендил, когото местните хора наричат „хотелът на Георги Първанов“. Миналата година той беше закупен за 3.2 млн. лв. от сина на експрезидента и лидер на АБВ – Ивайло, и от дъщерята на покойния БСП-функционер Николай Добрев – Марияна, чийто брат Кирил Добрев е депутат от БСП.

Наблюдатели не изключват Мая Манолова да се окаже

удобна кандидатура

не само за БСП, но и за АБВ.

През 2010 г. тя стана съучредител на „Алтернатива за Българско Възраждане“ като гражданско движение и обоснова решението си с „необходимостта от обединение на демократично мислещите хора срещу диктатурата на ГЕРБ“. След трансформирането на АБВ в партия обаче предпочете да остане в БСП. Миналата година депутатите от формацията на Първанов също гласуваха за кандидатурата на Манолова за омбудсман, а тази пролет тя отличи ПГ на АБВ с приз „Добро сърце“ заради подкрепата за кампанията ѝ „Великден за всеки  – „Дари празник на баба и дядо“. Инициаторката на благотворителната инициатива се похвали тогава, че е успяла да осигури на 19 хил. пенсионери ваучер за пазаруване в супермаркети на стойност 20 лв., а на някои – по козунак и по бира.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар