В категории:България / Политика

Крясъци, трясъци, записи и оставки на „Позитано“

Коалицията, издигнала Корнелия Нинова за председател на БСП, се разпада в навечерието на президентските избори. Юрий Асланов и Костадин Паскалев подадоха оставки от Изпълнителното бюро, а Георги Гергов тайно записал разговор с Бриго Аспарухов и заплашил да го извади.

Входа на сградата на БСП на столичната улица "Позитано".
Входа на сградата на БСП на столичната улица „Позитано“.

Сговорът на лобитата в БСП приключи бързо след конгреса. Три дни яли, пили и се веселили, но после не заживели мирно и честито, както е в приказките. От партийния форум, на който беше свалено взелото ляв курс ръководство, начело с Михаил Миков и Янаки Стоилов, едва са минали три месеца, а организаторите на тази завера вече дори не се преструват, че са сговорна дружина. Служители в партийната централа ще запомнят заседанието на Изпълнителното бюро на БСП на 9 август с крясъците и трясъците, които са се чували от залата на четвъртия етаж. А за присъствали на сбирката картината е била дори още по-епична. Запознати се шегуват, че „юнаците“ от разпадащата се тайфа все още не си вадят един на друг ножове и засега избират по-модерни средства за пробождане на противника – аудио, видео и електронни записи. Въпрос на време обаче било някой да обърне бюрото буквално, така както се обръща маса в заведение, когато някой „джентълмен“ е на градус.

Заседанието на ИБ се очакваше с повишен интерес, тъй като дойде само няколко дни след скандално интервю на „любимеца на партията“ Стефан Данаилов пред сайта „Епицентър“. В него той обвини свои колеги от ръководството в организиране на заговор за проваляне на председателката на БСП Корнелия Нинова. Според Данаилов, това била групата, която поддържала кандидатурата на омбудсманката Мая Манолова за президент в противовес на лансираната от Нинова (и от лидера на АБВ Георги Първанов) кандидатура на бившия командващ ВВС ген. Румен Радев. Известният актьор оповести имената на социолога Юрий Асланов и на о.р. ген. Бриго Аспарухов като основни съзаклятници. Бяха споменати още председателите на софийската организация на БСП Калоян Паргов и на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Най-пикантната част от скандала обаче дойде от думите на Данаилов пред журналистката Валерия Велева, че е получил „гнусно“ съобщение от самата Мая Манолова, което гласяло:
„Престани да ме заливаш с помия!“.

„Много ме заболя! Защото, ако аз си отворя устата за нея, може да стане страшно! Но аз не съм такъв човек, аз съм кавалер. Но искам да кажа ясно – Мая Манолова няма качества за такъв висок пост в държавата! Знам какво е да си повярваш, да полетиш, но съм видял много такива летящи образи, които са падали много тежко“, закани се бившият министър на културата.

В отговор, само няколко часа по-късно, Манолова публикува във Фейсбук есемеса, който е пратила: „Спрете да ме заливате с помия. Никога не съм си и помисляла да бъда паралелен кандидат на БСП. Ще приема всяко решение на ръководството“. Омбудсманката придружи текста със следния коментар: „Това е пълният текст на смс-а, който изпратих на г-н Данаилов след като разбрах от медиите, че Изпълнителното бюро три часа е обсъждало как да ме спре да не се кандидатирам като паралелен кандидат на обединената левица…
Не смятам, че този смс е „гнусен“,

по-скоро такова е внушението, че искам да цепя БСП. Впрочем, освен посочените Юри Асланов, Бриго Аспарухов, Костадин Паскалев, Калоян Паргов, oще 179 общински организации на БСП смятат, че съм подходяща за кандидат за президент, а 56 – за вице и затова са ме номинирали. Това прави 235 от общо 265 организации на БСП във вътрешното допитване и десетки граждански организации! Но очевидно, ръководството мисли друго! Няма да позволя името ми да се замесва в партийни интриги“.

Поради очевидния факт, че Стефан Данаилов е цитирал не просто неточно, но избирателно само част от есесемеса на Манолова, имиджът му на „единствената и последната обединяваща личност в партията“ рязко се пропука. Съдейки по реакциите във форуми и социални мрежи, Ламбо – както в БСП свойски наричат актьора, вече не е фигурата, пред чийто авторитет немеят всички членове и симпатизанти на партията. Оценките за постъпката му са силно разделени, чуват се обвинения за участие в манипулация, припомнят се и други подобни моменти от политическата му биография.

„Жълтото“ интервю беше последвано от друго – този път пред партийния вестник „Дума“, в което на Данаилов поне четири пъти му е зададен очевидно неприятния за него въпрос защо не е споделил тревогите си първо в партията или поне пред партийния орган. Тук бившият министър се оплита в обясненията си, заявявайки, че даже не е знаел какъв е този сайт, пред който е говорил (все пак не стига чак дотам, та да каже, че не познава и интервюиралата го Валерия Велева). Данаилов описва ситуацията в ръководството на БСП с думите, че „това са клан до клан“.

Така стигаме до заседанието на ИБ на БСП на 9 август, на което Данаилов и героите от интервютата му трябваше да се срещнат лице в лице и да изяснят отношенията си. На въпросното заседание обаче актьорът въобще не се появил, вероятно за да не отговаря на неудобни въпроси, а и за да постави опонентите си в неизгодното положение да се обясняват зад гърба му. Те тъкмо това и направили. След като се изказал Бриго Аспарухов, думата поискал пловдивският бизнесмен Георги Гергов, който попитал колегата си помни ли кога е идвал в офиса му да преговаря за подкрепа на Манолова. Аспарухов отговорил, че не си спомня точната дата, след което Гергов показал мобилния си телефон с думите: „Ако не помниш, мога да ти пусна и записа!“.

Очевидният шантаж не предизвикал никаква реакция сред останалите, освен гробно мълчание. Твърде вероятно е това да не е никаква изненада за другарите и те просто да са свикнали да се записват един друг, когато разговарят насаме, твърдят източниците на Барикада.online. В тази връзка припомнят и друга подобна сцена в ИБ на БСП наскоро, когато между Костадин Паскалев и Кирил Добрев избухнал скандал по въпроса трябва ли партията да повдига въпроси за пътностроителната компания „Агромах“, която печели сериозен дял от обществените поръчки в сектора. Паскалев заподозрял, че кампанията на дейци от БСП срещу тази фирма е тенденциозна и обслужва нейни бизнес конкуренти, свързани с кръга около Делян Пеевски. Добрев пък се разпознал в думите му и така се стигнало до размяна на тежки реплики на висок тон между двамата. Преди да тръшне вратата на залата, обиден, че е заподозрян като човек на Пеевски, Добрев се оплакал, че от „Агромах“ му пращали хора да го следят.

В крайна сметка Добрев се върнал на следващо заседание, но на 9 август Паскалев на свой ред тръшнал вратата след себе си с думите, че повече няма работа в това Изпълнително бюро. Освен него, след интервюто на Стефан Данаилов оставка подал и Юрий Асланов. Той също си тръгнал по средата на заседанието, макар и не чак с такъв трясък като колегата си. Напразни останали молбите на Корнелия Нинова към двамата да останат. Ден по-късно – на 10 август, в отговор на журналистически въпрос тя призна за подадените оставки, но заяви, че не ги приема и няма да ги внесе за обсъждане на предстоящото заседание на Националния съвет на партията. Вероятно Нинова хитро ще изчака Паскалев и Асланов сами да поставят въпроса (ако до тогава не са размислили) и така да си навлекат обвинения, че занимават партията със себе си в навечерието на доста по-важен въпрос, какъвто са президентските избори.

Пленумът трябва да се свика до края на месеца, за да излъчи кандидата на БСП за държавен глава. По всичко личи, че това ще е ген. Радев или в краен случай самата Корнелия Нинова, а Мая Манолова може и да не бъде подложена на гласуване по технически причини: законът не допуска възможност обмудсманът да се яви като партиен кандидат на избори. Същото важи и за офицерите, но командващият ВВС ген. Радев предвидливо подаде оставка на 1 август и вчера правителството предложи на президента да го освободи от военна служба. Манолова засега не е подавала заявление, че овакантява заемания от нея пост. По процедура освобождаването ѝ трябва да стане от Народното събрание, което през август е във ваканция, а и дори да постъпи оставка от омбудсмана, парламентът едва ли ще се събере извънредно преди пленума на БСП. „Всеки на мястото на Манолова и на Радев би подал оставка, само след като е получил сигурни гаранции, че ще бъде издигнат за кандидат-президент“, коментираха ситуацията партийци, вещи в апаратните игри.
Най-сигурната прогноза засега гласи, че БСП ще намери кандидат за „обединител на нацията“, но намирането на обединител на партията е мисия невъзможна.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар