Властите в Истанбул блокират провеждането на Прайд парада

Парадът се провежда в Истанбул от 2003 г. през последната седмица на юни. Миналата година не се проведе и тази година също няма да се състои. Съобщава се, че походът на ЛГБT-общността представлява „опасност за сигурността и обществения ред“.

 

gay-pride-истанбул
Прайдът в Истабул проведен преди две години завърши със сериозни сблъсъци с полицията.

Прайдът в Истанбул през 2012 г. е бил едно от най-големите събития от този род в мюсюлманските страни. На площада „Таксим“ са манифестирали хиляди души, членове на организации борещи се с хомофобията и техни привърженици, подкрепящи толерантността и многообразието. Дванадесет пъти парадът е протичал без инциденти.

Реджеп Ердоган, консолидирайки своята власт и oбръщайки се с лице към религиозния консерватизъм, решава да разпъди не само парламентарната опозиция, но също и всякакви алтернативни обществени среди. През миналата година парадът е отменен в последния момент, а събралите се, които искат да манифестират, въпреки забраната, са разгонени от полицията със сила. През 2016 г. губернаторът на Истанбул заяви, че планираното за 26 юни събитие не може да се състои от съображения за поддържането на сигурността и обществения ред.

В интерес на истината трябва да се отбележи, че всъщност крайнодесните организации са представлявали опасност за сигурността, тъй като от няколко дни са заплашвали организаторите на парада. Предупреждавали са ги, че ще провалят манифестацията им, прибягвайки към насилие. Войнствено настроените представители на тези организации всъщност на глас са казали това, което обкръжението на Ердоган мисли. Макар че хомосексуализмът в Турция не се наказва със закон, ЛГБТ-хората са подложени на дискриминация и дори насилие.

Организаторите на парада заявяват, че ще подадат жалба срещу губернатора на Инстанбул, който възпрепятства възможността на хората да демонстрират важни за тях проблеми. Познавайки ердоганската действителност в Турция, може да се предположи, че по-скоро негодуващите, а не губернаторът, ще бъдат наказани за „нарушаване на реда”.


Полицията в Истанбул разгонва събралите се въпреки забраната.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар