В категории:Общество

Доживотен затвор за хомофобско убийство

Извършителят е религиозния фанатик Ишайл Шлиселe, който убива 16-годишна участничка в гей парада в Йерусалим и сериозно ранява други шестима души.

 

Гей парадът в Йерусалим през 2015 г., когато Ишайл Шлиселе уби човек. Снимка: Wikipedia
Гей парадът в Йерусалим през 2015 г., когато Ишайл Шлиселе уби човек. Снимка: Wikipedia

40-годишният Ишайл Шлиселe, заселник от Западния бряг на Йордан, ултраортодоксален еврей и – характерно за тази общност – краен хомофоб. За първи път демонстрира на практика своите възгледи по време на гей парада в Йеросалим през 2005 г. , когато ранява с нож трима души. За опит за убийство е осъден на 12 години затвор. През юни 2015 г , след десет години зад решетките, излиза от затвора за нещастие на участниците в поредната манифестация на ЛГБТ-хората и техните привърженици.

Почти веднага след освобождаването си започва да разпространява хомнофобни брошури, в които призовава жителите от Западния бряг, където сам живее, “ да спрат светотатството”, каквото за него е гей парадът, дори ако трябва с незаконни средства. Полицията не обръща внимание на този факт, тъй като… не е разполагала с информация за неговото предишно престъпление, извършено в Йерусалим, а не на територията на Западния бряг.

Израелската полиция, която така успешно “води борба” с невъоръжените палестинци, се компрометира още повече в самия ден на парада – 30 юли 2015 г. Ишайл Шписел се слива с тълпата манифестиращи. Забелязан, той е изведен оттам. Но без много проблеми, по странични улички, се връща отново. Изважда нож и намушква с него седем души. Една от жертвите – 16-годишната Шира Банки, след три дни умира в болницата. Шлисел е задържан. Пред съда той твърди, че е изпълнявал божията воля, атакувайки хомосексуалистите.

На 26 юни 2016 г. съдът в Йерусалким го осъжда на доживотен затвор за убийство и на 31 години затвор за шестократен опит за убийство. Израелците приеха присъдата с тъжно удоволетворение, защото не се идентифицират с крайните религиозни радикали. Отдавна израелците смятат, че насилието от страна на ултраортодоксалните евреи е един от най-сериозните проблеми на страната им.

Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар