В категории:Мнения и коментари / Свят

Фетишизацията на милитаризма е също толкова американска, колкото и пилешките хапки в МакДоналдс 

Възмущението от военния парад на Тръмп показва солидна доза лицемерие и липса на връзка с реалността

Кейтлийн Джонстоун, Medium

„Това е Америка на Путин“, туитна Ананд Гиридхарадас – телевизионен коментатор, който сякаш е създаден в генетична лаборатория на Монсанто, за да се харесва на мейнстрийм публиката по всеки възможен начин.

Гиридхарадас коментира така кратък клип, показващ две бронирани машини, превозвани по улиците на Вашингтон в подготовка за парада по случай Деня на независимостта – празник, на който американците се събират, за да ядат хот дог и да пият Mountain Dew в чест на годишнината от техния трансфер от монархия към корпоративна олигархия.

Парадът на военната техника се проведе по заповед на отговорника по социалните медии на президента Джон Болтън – Доналд Тръмп, а критиците шумно го порицават като нещо чуждо и неамериканско. Коментатори като Гиридхарадас и Стийв Силберман настояват, че това е нещо, което Русия би направила. Коментатор на The Independent пък заяви, че това е спектакъл, типичен за „авторитарни режими като Северна Корея, Иран и Китай“. Други активисти и колумнисти го свързват с нещо, характерно за „бананови републики“ – интересен определение за безпричинната демонстрация на щатския военен бабаитлък като се има предвид, че фразата произхожда от кървавия корпоративен колониализъм на Вашингтон.

Всички тези коментари, разбира се, са нелепи. Няма нищо чуждо или неамериканско в парада на Тръмп. Патриотарската фетишизация на военните е също толкова типична за Съединените щати, колкото и запазените марки на пържени продукти.

Всичко, което трябва да се каже за този парад е, че това е един от многото случаи от последните две и половина години, при които Тръмп показва на Америка истинското ѝ лице и американците не харесват какво виждат.

„Това не е моето отражение“, крещят американците към огледалото, което той държи пред лицата им. „Това е Путин!“

„Това не е моето отражение!“, протестират те. „Това е Северна Корея!“

„Това не е моето отражение!“, казват те. „Това е бананова република!“

Не, Америка. Това си ти. И винаги си била.

В крайна сметка това е същата страна, в която, ако някой просто спомене, че е бил във въоръжените сили, това често предизвиква благоговейно възклицание „О, благодаря ви за вашата служба!“ от първия, който се намира наоколо. Сякаш да прекараш четири години в охрана на маржовете на печалба на Raytheon или петролни кладенци е нещо, за което обикновените цивилни трябва да са благодарни. Вие сещате ли се за друга страна, където хората да правят така? В Австралия, ако кажеш на някого, че си бил в армията, ще ти отговорят: „О, браво пич. Аз пък съм водопроводчик“. Из останалия свят няма подобно нещо, защото ако не си част от най-мощната военна машина в историята, хората с власт нямат толкова много причини да ти внушават, че иде реч за нещо специално.

Една десета от всички бездомни в САЩ са ветерани, а всеки ден средно 20 бивши военнослужещи  се самоубиват.

САЩ също така са държава, в която всяка втора къща и всеки Макдоналдс са окичени с националното знаме – идолопоклоннически култ, който е станал толкова масов, че ако един футболист избере да коленичи, вместо да стои прав пред едно глупаво парче плат, това разпалва гняв на национално ниво. Това е същата страна, в която блеенето на лозунги като „Подкрепа за войниците“ или „Свободата не е безплатна“ само по себе си служеше за аргумент за изнасилването на Ирак. Същата държава, която седмици наред оплакваше кръвожадния психопат Джон Маккейн, защото бил „герой от войната“ – а трябваше да изстрелят безсърдечните му останки с катапулт като част от кампания за събиране на помощи за Сирия.

Всичко това се приема като съвършено нормално от мейнстрийм Америка, но либералите са седнали да се пенявят заради няколко танка и групата за висш пилотаж „Сини ангели“. Дори не може да се каже, че Тръмп е измислил президентските паради, демонстриращи инструменти за масово клане. Вижте например тази снимка от парада за встъпването в длъжност на Джон Кенеди:

Или тази от парад на Айзенхауер:

Или на Франклин Делано Рузвелт:

А фактът, че основно представители на Демократическата партия мрънкат за този парад е особено абсурден като се има предвид, че в момента те някак се оказват дори по-големи ястреби и патриотари от републиканците. Това е същата тълпа, която само преди няколко дни атакуваше Тръмп, че е имал дързостта да се срещне с Ким Чен Ун; която постоянно го обвинява, че не е достатъчно твърд в Сирия и Афганистан; която героизира секретните служби и възхвалява генералите в администрацията като „възрастните в стаята“; същата тълпа която през последните три години истерично настоява за все по-голяма и по-голяма ескалация в отношенията с друга ядрена сила, защото дрън-дрън, нещо си за каишката на Путин. Единственият проблем с танковия парад на Тръмп е това, че доста демократи в публиката вероятно трудно са прикривали ерекциите си.

Американците са най-агресивно подлаганите на пропаганда хора с света, а служещите във въоръжените сили са най-агресивно подлаганите на пропаганда американци. Това е групата хора, към която се прикачва цялото това специално благоговение и фетишизация: сбирщина младежи, които са манипулирани да убиват и умират заради плутократски инвестиции и емоционалните празнини на хора като Джон Болтън. Целта на този парад е да произведе още по-голяма подкрепа за тази култура, която вече е нагнетена до крайност от безкрайния бараж на военната пропаганда.

Погледни истината в очите, Америка. Танковият парад на Тръмп по никакъв начин не е чужд на нещата, които си отстоявала. Единственият начин парадът да стане по-американски е да се добавят няколко монстър тръка и една Кардашиян. Парадът е твое отражение.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар