Убитата в Хондурас Берта Касерес е била в „черния списък“ на военните

Двадесетгодишният сержант Родриго Крус, бивш член на специално военно подразделение от Хондурас, обучавано от американски инструктори, разкри, че именно той носи вина за смъртта на природозащитничката и бранителка на правата на индианците и жените Берта Касерес. Сержантът сам се страхува за живота си.

Според него Берта Касерес, която многократно е била награждавана и високо оценявана от международната общественост за своята приро- и праводозащитна дейност в интерес на жителите на Хондурас, е фигурирала в “черния списък” на елитарното военно подразделение, обучавано от американците. Този списък е съдържал снимки, адреси и информации за няколко десетки души, които е трябвало да бъдат елиминирани. Крус заяви пред “The Guardian”: “100% съм убеден, че военните убиха Берта”. Той твърди също, че десетима негови бивши колеги са изчезнали безследно или са мъртви и той сам страхувайки се за живота си е избягал от Хондурас.

Берта Касерес бе убита на 3 март 2016 г.  Снимка wikipedia
Берта Касерес бе убита на 3 март 2016 г. Снимка wikipedia

За какво се бори Берта Касерес

Берта Касерес е носителка на престижната награда “Goldman” , наричана “Зеления Нобел”. Участвала е в много протести срещу нарушаващи еконормите индустриални проекти, но най-известната ѝ акция е срещу изграждането на ВЕЦ „Агуа Сарка“ на река Гуалкарке в хондураската община Санта Барбара. Този строеж сериозно застрашава традициите на местните индианци, за които реката е свещена, и ги подлага на риска напълно да се лишат от питейна вода.

Природо- и правозащитничката успява с действията си да принуди китайската компания Sinohydro, както и партниращия ѝ международен консорциум с участието на датски, финландски и немски капитали, да се оттеглят от тази инвестиция.

Касерес многократно е казвала, че името ѝ най-вероятно фигурира в американския „черен“ списък и че много е възможно скоро да я убият.

Така и става. На 3 март т.г., само ден преди Берта да навърши 45 години, в дома ѝ нахлуват въоръжени , маскирани нападатели и я убиват.

Кои са убийците

Във връзка със случая са арестувани петима души, сред тях и майор Мариано Диас Чавес от хондураската армия. Той е воювал на американска страна в Ирак, завършил е също т.нар. елитарен курс Teson воден от американски инструктори. Диас сам е бил активен инструктор до момента на арестуването му. През миналогодишното лято 300 морски пехотинци и служители от ЦРУ са обучавали военното подразделение Fusina, което според Крус e извършило убийството на Берта Касерес.

Родриго Крус постъпва в редиците на армията през 2014 г и след тримесечно обучение e изпратен във военната милиция, която от 2013 г замества в Хондурас цивилната милиция. Завършва също курса Teso, макар че двукратно по време на обучението постъпва в болница поради обезводняване. Този курс на обучение от американците буди огромни полемики. През 2015 г в интернет изтича  филмче, в което е показано как по време на учени войник е принуден да изяде глава на куче.

През октомври миналата година Крус завършва курса и започва да служи във военно подразделение Xatruch, което води борба с oрганизираната престъпност. Той твърди, че през декември 2015 г вишестоящ военен му е показал списък на обществени дейци, които трябвало да бъдат убити. По-късно такъв списък получава и неговото подразделение, както и Fuzina.

Чували с трупове

По думите на Крус за “The Guardian” един лейтенант е отказал да изпълни присъда, издадена от обединеното командване на Fuzina и Xatruch, твърдейки, че осъдените са порядъчни хора, които се борят за доброто на своята общност и не заслужават да бъдат убити. След няколко дни, твърди Крус, войникът е изчезнал от базата и никога не са разбрали какво се е случило с него.

Списъци с нарочени жертви Крус е виждал и в колата на друг вишестоящ военен. В тях фигурирали имена на земеделски дейци, борещи се срещу магнати – производители на палмово масло. Това производство нанася сериозни вреди на околната среда. Много от тези борци, също като Берта Касерес, вече не са сред живите…

Самият Крус твърди , че в задълженията му влизало изхвърлянето в реката на черни чували с трупове… Виждал е също и помещения, в които са били извършвани изтезания на заловените.

Военният преврат

През 2009 г в Хондурас е извършен военен преврат, в резултат на който е свален президентът Мануел Селая, избран от Демократическата партия, с явни леви убеждения. По време на неговото управление Хондурас става част от споразумението АLBA , обединило управляваните от леви лидери страни в Латинска Америка, начело с венесуелския президент Уго Чавес и кубинския лидер Фидел Кастро.

След преврата в Хондурас дясната Националистическа партия поема властта. Тя се радва на симпатии от страна на САЩ, които пък от своя страна позволяват на международни корпорации да водят хищническа икономическа политика, да унищожават природната среда и земеделието или да строят огромни ВЕЦ-ове. През последните седем години за безследно изчезнали са обявени или направо са убити 109 природозащитници в Хондурас.

От 2010 г САЩ са предоставили на специалните сили на Хондурас помощи в размер на 200 млн. долара за обучение и подпомагане на борбата с миграцията и с търговията с наркотици. Хондурас е получил и 740 млн. долара от Споразумението за развитие на американския фонд, предназначен за Централна Америка.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар