В категории:Латинска Америка / Свят

Посмъртен реванш за убита екозащитничка в Хондурас

„Берта победи!” – под такива заглавия латиноамериканските леви медии съобщават за решението да се спре мултинационалния проект за строеж на ВЕЦ в Хондурас, предизвикал остра съпротива на природозащитници начело с активистката Берта Касерес. Убийството ѝ в нейния дом от неизвестни през март м.г. се смята за отмъщение за борческите ѝ действия

За Берта Касерес във фолклора на индианската общност ленка вече се говори като за "Пазителката на реките". Снимка: Resumen Latinoamericano
За Берта Касерес във фолклора на индианската общност ленка вече се говори като за „Пазителката на реките“. Снимка: Resumen Latinoamericano

Холандската банка за развитие (FMO) и Финландският фонд за индустриално сътрудническто (FINNFUND) са оттеглили окончателно помощта си за проекта за хидроцентрала Агуа Сарка, който искаше да осъществи компанията „Енергийно развитие” (DESA) в Хондурас, съобщи електронното списание Resumen Latinoamericano.

Този проект досега бе съпроводен с много протести, преследвания, заплахи, дори убийства, като сред жертвите бе и известната природозащитничка Берта Касерес. От името на Гражданския съвет на народните и индианските организации на Хондурас (Copinh) тя водеше упорита битка срещу строежа на замислената ВЕЦ.

Решението за отказ от този разпалил толкова страсти и драми проект бе възприето като посмъртен реванш за Берта, която бе застреляна от неизвестни, нахълтали в дома ѝ посред нощ на 3 март 2016 г. Това още неразкрито убийство се смята за поръчано от силите, на които пречеше активистката. Тя бе и водачка на индианската народност ленка, обитаваша района около река Гуалкарке в Западен Хондурас, за който бе предвиден строежът.

В известието, с което съобщава за прекратяването на проекта, DESA оповестява, че разчита така да допринесе за намаляване на напрежението и на конфликтите в зоната. Компанията не пропуска да напомни, че все пак част от местното население е било „за” строежа, който щял да осигури много работни места, включително и след пускането на хидроцентралата в действие. Същевременно DESA уверява, че въпреки отказа си от проекта, тя ще продължи да прави инвестиции в социалното развитие на въпросните райони на страната и ще подобрява местната инфраструктура.

Аргументите, с които Берта Касерес и Copinh се противопоставяха на строежа, бяха, че той заплашва природата, културното наследство, икономиката и средата на обитаване на народността ленка. Убийството на Берта предизвика широк международен отзвук и масово настояване да се заловят и накажат както преките извършители, така и интелектуалните подбудители на това престъпление. В местния фолклор на ленка за нея вече се носят легенди като за „Пазителката на реките”.

Това е районът около река Гуалкарке в Западен Хондурас, за който бе предвиден строежът. Снимка: Resumen Latinoamericano
Това е районът около река Гуалкарке в Западен Хондурас, за който бе предвиден строежът. Снимка: Resumen Latinoamericano

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар