Кой е иранецът, омаял Пенелопе Крус, и какво я чака с Антонио Бандерас

Пламенната испанка доведе и мъжа си Хавиер Бардем, за да играят заедно във „Всички го знаят” на Асгар Фархади – единственият жив режисьор с два „Оскара” за чуждоезично кино. Филмът ще открие фестивала в Кан на 8 май. На Пенелопе ѝ предстои и участие в нова кинофантазия на Педро Алмодовар

Пенелопе Крус е във възторг от таланта на Асгар Фархади. Снимка: iranian.com
Пенелопе Крус е във възторг от таланта на Асгар Фархади. Снимка: iranian.com

Чудото на иранското кино – 45-годишният Асгар Фархади, който в момента е единственият жив кинорежисьор с два „Оскара” за чуждоезично кино, излиза от родната си иранска тематика и тръгва към световните зрители с отдавна замислената си творба на испански „Всички го знаят”. Именно с този филм на 8 май ще бъде открит тазгодишният международен кинофестивал в Кан.

Успехът му е гарантиран, след като от таланта на иранеца бе омаяна и испанската кинозвезда Пенелопе Крус, изпълняваща главната роля във филма. Партнира ѝ не по-малко известният неин съпруг Хавиер Бардем.

Тази година те двамата вече представиха пред публика и друга своя съвместна работа – в биографичния филм за наркобарона Пабло Ескобар „Да обичаш Пабло”, заснет по книгата на прочутата колумбийска журналистка Виргиния Вайехо, която е поддържала и сантиментална връзка с мафиота.

Хавиер Бардем като Пабло Ескобар и Пенелопе Крус като Вирхиния Вайехо в "Да обичаш Пабло". Снимка: El Pais
Хавиер Бардем като Пабло Ескобар и Пенелопе Крус като Виргиния Вайехо в „Да обичаш Пабло“. Снимка: El Pais

Сега Пенелопе и Хавиер ще се превъплътят в героите, сътворени от сценариста и режисьора Фархади, влюбен в Испания, откак във филма си „Минало” (2013 г.) използва испански технически екип.

Новата му творба „Всички го знаят”, която по жанр е трилър, изцяло е снимана в Испания. Сюжетът разказва за испанка (Пенелопе Крус), омъжена за аржентинец, която се връща в родното си градче в Испания заедно с двете си дъщери, за да се включи във фамилно сватбено тържество. Едното от децата обаче там изчезва. При издирването изпъква един от търсачите (Хавиер Бардем).

Равностоен партньор на Крус и Бардем е изпълнителят на ролята на аржентинския съпруг – изтъкнатият аржентински актьор Рикардо Дарин, който от 2006 г. е и испански гражданин.

Пенелопе Крус с аржентинския актьор Рикардо Дарин. Снимка: Periodico Lea online
Пенелопе Крус с аржентинския актьор Рикардо Дарин. Снимка: Periodico Lea online

Междувременно стана известно, че през юни т.г. Пенелопе Крус започва да се снима и в новия филм на най-много направилия за кинославата ѝ Педро Алмодовар. Творбата е със заглавието „Болка и слава“ и ще носи автобиографични за самия испански киноас елементи. В главната роля ще е Антонио Бандерас и ще му партнира нашумелият баски актьор Асиер Ечеандия. Пенелопе Крус ще е в една от двете второстепенни женски роли заедно с Хулиета Серано.

Предишното съвместно участие на Бандерас и Крус във филм на Алмодовар бе в комедията „Пътници-любовници” (2013), в която режисьорът представя испанската икономическа криза в своя любим гротесков ракурс.

Това селфи с Пенелопе Крус, което Антонио Бандерас направи на церемонията по връчването на испанските кинонагради "Гойя" през 2015-та, актьорът качи после в своя Туитър
Това селфи с Пенелопе Крус, което Антонио Бандерас направи на церемонията по връчването на испанските кинонагради „Гойя“ през 2015-та, актьорът качи после в своя Туитър

Настоящата 2018-та явно се очертава като доста плодоносна година за Пенелопе – през март тя взе и почетен „Сезар” на бляскава церемония в Париж.

Пенелопе Крус се разплака, получавайки "Сезар" от ръцете на Педро Алмодовар на церемонията в Париж през март т.г. Снимка: RTVE
Пенелопе Крус се разплака, получавайки „Сезар“ от ръцете на Педро Алмодовар на церемонията в Париж през март т.г. Снимка: RTVE

Що се отнася до по-слабо известния у нас Асгар Фархади, той е роден на 7 май 1972 г. в иранския град Хомейнишехр, провинция Исфахан. Той е бакалавър по драматични изкуства на Техеранския университет и магистър по режисура на университета „Тарбиат Модарес”.

След дипломирането си през 1996 г. първоначално снима късометражни филми, членува в Иранското сдружение на младите кинематографисти, работи в ридио „Гласът на Ислямска република Иран”, пише сценарии.

Първия си пълнометражен филм – драмата „Танцувайки в прахта” – Фархади снима през 2003 г., получавайки престижни награди на няколко международни фестивала. Вторият му филм – „Прелестен град” (2004 г.), също взима поредица отличия, но се върти с по-малък успех.

Славата идва при Фархади с третия и четвъртия му филм – „За Ели” (2009 г.) и „Разводът” (2011 г.). „За Ели” взима Сребърна мечка за най-добра режисура на Берлинския кинофестивал, а „Разводът” получава „Златен глобус” и „Оскар” за чуждоезичен филм, като е номиниран и за БАФТА.

През 2013 г. режисьорът снима първия си филм на чужд език – на френски – и това е „Минало”. Сюжетът се развива главно във Франция, но главният герой е иранец.

Вторият „Оскар” идва при Фархади за филма му „Търговски пътник” (2016 г.), който разказва за ирански актьори, участващи в постановка в техерански театър на пиесата на Артър Милър „Смъртта на търговския пътник.” Филмът е номиниран и за „Златен глобус”.

Сега Фархади е в предпремиерна треска за „Всички го знаят”, с който ще започне фестивалът в Кан – точно ден след 46-ия рожден ден на иранския режисьор.

И досега "Оскарите" щедро са спохождали и Пенелопе Крус, и Асгар Фархади, и Хавиер Бардем. Така че и общата им творба "Всички го знаят" има всички шансове за успех. Снимка: La Katarsis del Cine Espanol
И досега „Оскарите“ щедро са спохождали и Пенелопе Крус, и Асгар Фархади, и Хавиер Бардем. Така че и общата им творба „Всички го знаят“ има всички шансове за успех. Снимка: La Katarsis del Cine Espanol
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар