В категории:Култура / Общество

Пенелопе Крус: „Не може Европа да обръща гръб на мигрантите”

Известната актриса, която подпомага една от хуманитарните организации, спасяващи мигранти в Средиземноморието, настоява европейските страни да инвестират в преодоляване на „варварството”, от което бягат преселниците. В интервюто си за „Ел Паис” тя разказва и за представянето на новите си филми, един от които отсега е кандидат за „Оскар”

Пенелопа Крус и Хавиер Бардем в кадър от филма на Асгар Фархади "Всички го знаят". Снимка: El Pais
Пенелопа Крус и Хавиер Бардем в кадър от филма на Асгар Фархади „Всички го знаят“. Снимка: El Pais

Ослепителната испанска кинозвезда Пенелопе Крус блести не само с красотата и таланта си, но и със своята обществена активност в подкрепа на социални каузи – и в това също съвпада напълно с подобната ангажираност на съпруга си и не по-малко прочут актьор Хавиер Бардем.

В последното си интервю за испанския в. „Ел Паис” Пенелопе Крус, която дейно подпомага хуманитарната неправителствена организация Proactiva Open Arms, спасяваща мигранти в Средиземноморието, настоява категорично: „Не може Европа да обръща гръб на мигрантите”. Според репортера на вестника, взел интервюто, единствено тази тема е накарала актрисата да повиши тон по време на беседата и да заговори разпалено.

Когато става дума за ролята на хуманитарните организации в драматичния мигрантски проблем, Пенелопе отговаря: „Те самите знаят, че не са решението. Но ако не са те, кой ще помогне на тези хора? Не може Европа и останалият свят да обръщат гръб на този гигантски проблем. Нищо не променяш, като си извръщаш главата. Ужасът остава. Ако не приемем, че трябва да застанем лице в лице с този факт, накъде отиваме? Длъжни сме да инвестираме в образованието в техните страни, да помагаме на онези райони, където се живее най-зле. Трябва да се запитаме: от какъв ужас бягат тези хора, какво варварство преживяват, че да хукнат от домовете си и да тръгнат да прекосяват морето по този начин, с бебета на ръцете си?”

В нтервюто актрисата говори и за представянето на двата филма, в които тя се снима напоследък, почти паралелно. Прожекцията на единия от тях – нашумелия вече „Всички го знаят”, за който „Барикада” писа, откри тазгодишния кинофестивал в Кан. Филмът е дело на известния ирански режисьор и сценарист, носителя на два „Оскар”-а Асгар Фархади. „Всички го знаят” също вече се спряга усилено от кинокритиците като кандидат за „Оскар”. В кинотворбата, снимана в Испания, освен Пенелопе играе и мъжът ѝ Хавиер Бардем. За Фархади тя казва пред „Ел Паис”: „Макар да е иранец, той е успял да улови испанския дух, направил е един много испански филм. Посвети на тази работа пет години и това си заслужаваше”.

Другият филм, в който огнената испанка е вложила сърцето си, е на Педро Алмодовар – нескрито най-обичания от нея режисьор, направил и най-много за лансирането ѝ в киното. Най-новата му творба „Болка и слава”, чиито снимки още не са завършили, е автобиографичен и разказва за кинорежисьор, изпаднал в житейска и творческа криза. Главната роля е поверена на Антонио Бандерас, а Пенелопе Крус се появява в спомените на героя за детството му като младата му майка. Всъщност тя играе майката на самия Алмодовар. Ето отговорът ѝ на въпроса на „Ел Паис” какво изпитва при интерпретирането на този образ: „Това е наслада, удоволствие. Остават ми още два дни снимки. Този персонаж въплъщава детските спомени на Педро за майка му. Заради специалните ми отношения с Педро беше чест за мен да въплътя майка му. И това не е имитация, защото аз я познавах, запознах се с нея, когато беше 80-годишна. Не беше млада като персонажа ми, но все пак изживявам ролята си като мое възпоменание за тази жена”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар