Ще стане ли Бърни Сандърс вице на Хилари Клинтън?

Въпреки че кандидатката за президентска номинация на Демократическата партия в САЩ Хилари Клинтън вече е събрала необходимите ѝ гласове, за да стане именно тя официална претендентка на демократите за

Бърни Сандърс / Flickr.com
Бърни Сандърс / Flickr.com

Белия дом, вътрешнопартийната кампания все още продължава.

Съперникът на Хилари – доста по-левият от нея Бърни Сандърс, още не е оттеглил своята кандидатура и не спира участието си в надпреварата. Той беше обещал на привържениците си, че няма да се откаже до края и ще стигне до гласуването на конгреса на демократите, който ще се състои на 25-28 юли във Филаделфия.

Все пак в изявленията на Бърни вече звучи готовност да подкрепи конкурентката си, ако тя отиде на ноеврийските избори за държавен глава на САЩ.

„Готов съм да направя всичко, за да не победи Доналд Тръмп,” заяви Сандърс в интервю пред телевизия MSNBC. Според него ще е катастрофа, ако Тръмп стигне до Белия дом. „Не ни е нужен президент, чиято водеща линия в предизборната кампания е нетърпимостта“ – каза демократът левичар.

В друго интервю – за телевизия C-SPAN, Сандърс бе попитан дали Клинтън не му е обещала да го направи свой вицепрезидент. Той кратко отговори с „Не”, без да влиза в детайли. Водещият обаче обаче настоя да отговори какъв според него партньор във властта трябва да си избере Клинтън. На което Бърни отвърна: „Това трябва да е възможно най-прогресивния кандидат, който тя може да намери”.

Тази седмица бяха разгласени данни на допитване на Bloomberg Politics, според които 45% от поддръжниците на Сандърс не желаят да гласуват за Клинтън на изборите. Склонност да я подкрепят проявяват 55% от поддръжниците му.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар