В категории:Информации / Общество

Япония: Поредни протести срещу американски военни бази

Жителите на Окинава отново излязоха на улицата. Десетки хиляди японци и японки не искат техния остров да подслонява американска военна база. Проблемът е не само политически, а и криминален.

usa_japanВ случай, че базата остане въпреки протестите, жителите настояват тя поне да не се разширява. Губернаторът на Окинава Такеши Онага подкрепя тези искания. Неведнъж e настоявал базата да бъде изнесена от гъстонаселения остров.

Причината, поради която жителите на Окинава с най-голямо желание биха се отървали от съюзниците, не е само някаква алтернатива на външната политика, а огромният процент на престъпления, извършвани на острова. Това, че съществува връзка между огромната престъпност и присъствието на американци, признава дори Вашингтон.

Засега командването на американската база като предпазна мярка е взело решение да бъде ограничена употребата на алкохол от войниците извън базата. След случая на изнасилване и убийство на 20-годишна японка от цивилен американски служител в гарнизона е бил обявен месечен траур.

Това обаче не е убедило жителите на острова да се откажат от своите искания. От края на май те редовно излизат на улицата да протестират, настоявайки за изтеглянето на базата от острова. От другата страна на конфликта е не само арогантният съюзник, но и собственото им правителство. Токио счита съюза със Щатите за стратегически от гледна точка на сигурността на страната, а наличието на бази приема като най-голяма гаранция за това.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар