В категории:България

За 9 месеца: 66 смъртни случая на работното място и 135 000 нарушения

Черната статистика продължава да отчита нови и нови фатални инциденти. Само през днешния ден работник загуби живота си в Провадия, а друг пострада сериозно в София

Снимка: Pexels.com

66 души са станали жертва на фатална трудова злополука и са загубили живота си на работното си място за първите девет месеца на 2018-та година, показват данните на Националния осигурителен институт, които поддържат статистиката за трудовите злополуки. Общо за първото полугодие трудовите злополуки в България са 2201.

Сметката показва, че средно по седем души загиват на работното си място всеки месец, докато се опитват да прехранват себе си и семействата си.

Черната статистика сочи още, че няма тенденция за подобряване на ситуацията, тъй като смъртните случаи за първите девет месеца на миналата 2017-та година са с шест по-малко от трагедиите през тази. Повече са и самите трудови злополуки, като за този период на миналата година са били с около 60 по-малко. За цялата 2017-та година живота си на работното място са загубили 94 души.

За първите девет месеца на 2018-та година Инспекцията по труда са установили над 135 000 нарушения на трудовото законодателство, съобщават от пресцентъра на институцията в жанрово любопитно съобщение, което комбинира поздравления за празника на инспекцията (3-ти ноември) с официални данни за проверките и нарушенията за деветмесечието.

В 251 случая е приложена мярката „Спиране“, като според ИА ГИТ това е „предотвратило тежък трудов инцидент и е спасен човешки живот“. От агенцията изтъкват също, че благодарение на нейните действия български работници и служители са получи своите забавени възнаграждения на обща стойност 16.6 млн. лева.

На фона на въпросните 135 000 нарушения или средно 15 000 месечно, от ИА ГИТ „полага усилия да бъде партньор на коректните работодатели и да подкрепя усилията им да прилагат закона в своите предприятия“, като очевидно с оглед на статистиката в тази посока има още много работа.

Хората зад статистиката

Данните на НОИ и ИА ГИТ касаят първите 9 месеца на 2018-та година, но междувременно трагичните инциденти не спират и в момента.

Днес от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна съобщиха, че строителен работник е загинал, след като върху него е паднала стена от ремонтирана сграда в Провадия. Още двама души са успели да избягат навреме и да се спасят.

Под надзора и ръководството на Окръжната прокуратура във Варна е образувано досъдебно производство за причиняване смъртта на работника, като на този етап не се съобщава повече информация за него.

Също днес 56-годишен работник в мина е пострадал при инцидент по време на ремонт на товарен автомобил, съобщава ОДМВР – София. За щастие мъжът е без опасност за живота, но е настанен за лечение с фрактура на две ребра и рана на главата, а по случая отново е образувано досъдебно производство.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар