В категории:Свят

Корбин към европейските лявоцентристи: откажете се от неолиберализма, ако искате отново да печелите избори

Лидерът на британските лейбъристи бе посрещнат като герой на конференция на социалдемократическите партии в Брюксел

Снимка: https://www.facebook.com/pg/JeremyCorbynMP

Лидерът на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви на колегите си от левоцентристките партии в ЕС, че трябва да последват примера му и да изоставят неолибералните икономически политики на въображаемия „център”, ако искат отново да почнат да печелят избори.

Корбин бе посрещнат като герой на конференцията на левите и центристки партии „Европа Заедно”, която се проведе в Брюксел. Там той бе представен като „новият премиер на Великобритания”, като присъстващите в залата на два пъти ставаха на крака, за да го аплодират, пише Indipendent.

Много социалдемократически лидери на континента започват да гледат на лейбъристите на Корбин като на модел, по който могат да вдъхнат живот на движенията си. В цяла Европа – от Франция и Германия, през Австрия и Холандия, та до Испания и Гърция, някога мощните социалдемократически партии са сведени до бледи сенки на миналото си. Британските лейбъристи обаче са едно забележително изключение.

По време на конференцията Корбин заяви, че ниските данъци, дерегулацията и приватизацията не са донесли просперитет за населението на Европа. По думите му ако социалдемократическите партии продължават да подкрепят тези политики, ще продължат и да губят избори.

Той смъмри дългогодишното ръководство на социалдемократическите партии, заявявайки на делегатите, че „твърде дълго най-изявените гласове на нашето движение изглеждаха твърде далеч от реалността, твърде склонни да защитават статуквото и установения ред”. „Те отчаяно се опитваха да защитят това, на което се гледа като на център в политиката – само за да открият, че центърът се е изместил, или че никога не е бил там, където го виждат елитите”, изтъква Корбин.

Посочвайки възхода на крайната десница в страни като Австрия и Франция, Корбин заяви, че абдикацията от радикалните политики от страна на левицата е осигурила пространство за реакционерски партии. „Нашата неработеща система осигури благодатна почва за избуяването на националистки и ксенофобски политики”, казва той.

„Всички ние знаем, че техните политики на омраза, на обвинения и на разделение не са отговорът. Но ако не предоставим ясна и радикална алтернатива и надеждни решения за проблемите, пред които сме изправени, ако не предложим шанс за промяна на счупената система, както и надежда за по-проспериращо бъдеще, ние само ще разчистваме пътя на екстремистката десница да прави още по-мащабни набези в нашите общности. Техните послания на страх и разделение ще се превърнат в основната политическата норма. Ние обаче можем да предложим радикална алтернатива. Ние имаме идеите, с които да превърнем прогресивните политики в доминиращата сила на това столетие. Но ако не съставим посланието си правилно, ако не отстояваме основните си вярвания и не се борим за промяна, ние ще затънем в застой”, предупреждава Корбин.

„Неолибералният икономически модел е счупен. Той не работи за повечето хора. Неравенството и ниските данъци за най-богатите накърняват както хората, така и икономиките – нещо, което вече се признава дори от Международния валутен фонд. Така че, приятели, тези спорове могат да се спечелят, ако говорим за това. Ние ще продължим да го правим. Ако посланието ни е смело, ако посланието ни е радикално, ако се вслушваме в това какво всъщност иска мнозинството, ние ще докажем, че елитите и техните говорители грешат”, убеден е лидерът на лейбъристите.

Корбин бе в Брюклсел по същото време, по което британският министър-председател Тереза Мей участваше в съвещание на Европейския съвет. Той използва възможността да предупреди, че консервативното правителство създава хаос и опасност от излизане на страната от ЕС без сделка.

„Идеята за „Брекзит” без сделка с ЕС… ще е катастрофална за работните места в производствения сектор и ще създаде реални проблеми в цялата икономика. Не искам да стана свидетел на това, искам да бъде постигнато споразумение. Затова правим всичко по силите си, за да има такава развръзка. Трябва да разберем сериозността на ситуацията и хаоса, в който правителството действа. Хаос, създаден от тях самите”, заяви той пред Sky News. Очаква се Корбин да проведе срещи с официални лица от ЕС за „Брекзит”, включително с главният преговарящ Мишел Барние и президентът на Европарламента Антонио Таяни.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар