В категории:Свят

Корбин с предупреждение към банкерите: При лейбъристко правителство финансите ще служат на обществото, а не обратното

„Следващото лейбъристко правителство ще е първото от 40 години насам, което ще се застъпва за реалната икономика. Ние ще предприемем решителни стъпки, за да накараме финансовия сектор да работи в услуга на индустрията, а не да действа като господар на всички ни”, зарича се Корбин

Източник: www.facebook.com/pg/JeremyCorbynMP

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин се зарече, че ако дойде на власт, британският финансов сектор ще служи на индустрията, а няма да е господар на цялата икономика и обществото. По думите му, цитирани от Reuters, банкерите държат икономиката на страната като заложник.

Социалистът Корбин, който печели все повече популярност сред британските избиратели с обещания за възстановяване на социалната държава и мерки срещу неравенството, отдавна е взел на прицел мащабния финансов сектор в Лондон. Той настоява, че твърде дълго политиците действат като обслужващ персонал за спекулантите в Лондонското сити.

В реч по време на конференция на производителите във вторник Корбин повтори обещанието си да върне баланса в британската икономика, ако спечели следващите избори, насрочени за 2022 г. Той също така разкритикува консервативния премиер Тереза Мей заради липсата на яснота около предстоящото излизане на страната от Европейския съюз.

“От едно поколение насам вместо финансите да служат на индустрията, политиците служат на финансите. Виждали сме до какво води това: производствената част от икономиката, обществените услуги и животът на хората се оказват заложници на малък брой банки, “твърде големи, за да фалират”, и на финансови институции, действащи като казина. Стига толкова. Следващото лейбъристко правителство ще е първото от 40 години насам, което ще се застъпва за реалната икономика. Ние ще предприемем решителни стъпки, за да накараме финансовия сектор да работи в услуга на индустрията, а не да действа като господар на всички ни”, заявява Корбин.

Големият бизнес гледа с недоверие към лейбъристите, като наскоро звеното за финансови услуги на Morgan Stanley дори излезе с предупреждение към инвеститорите, че идването на власт на Корбин представлява по-голям политически риск от Брекзит. Предвид нарастващата вероятност лейбъристите да спечелят избори обаче корпорациите започват да поддържат контакти с партията. На тазгодишия Световен икономически форум в Давос присъства и заместникът на Корбин Джон Макдонъл. Той предупреди събралите се там политически и бизнес елити, че са обект на презрение от страна на обикновените гласоподаватели, пострадали от политиките на остеритет през последното десетилетие.

Засега обаче не изглежда, че двете страни вървят към взаимно разбирателство. TheCityUK, най-мощното британско финансово лоби, отговаря на критиките на лейбъристите с аргумента, че секторът е осигурил 2.2 млн. работни места извън столицата и е платил над 87 млрд. паунда данъци. Корбин обаче подчертава, че е решен да сложи край на финансовата “логика на извличането”, която “се е разпростряла във всички сфери на живота” и заради която “краткосрочното представяне и тесните интереси на акционера са приоритизирани за сметка на дългосрочния растеж и по-широките икономически ползи”.

Лидерът на лейбъристите заявява, че ако дойде на власт, партията му ще защитава местни компании от опити за враждебно придобиване, като посочва за пример опита на  Melrose да получи контрол над аероинженерната група GKN. “С тази цел следващото лейбъристко правителство ще разшири обхвата на проверките за защита на обществения интерес, с което ще позволи на държавата да се намесва и да предотвратява враждебни изкупувания, унищожаващи индустриалната база на страната”, заявява той.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар