Корбин подкани Мей „да освободи мястото” за неговото „правителство в очакване”

„Сега е моментът да развием един нов модел, който да замести катастрофиралите догми на неолиберализма,” провъзгласи лидерът на лейбъристите в заключителната си реч на 4-дневния партиен конгрес в Брайтън

Джереми Корбин по време на заключителната си реч на конгреса на лейбъристите в Брайтън. Снимка: El Pais
Джереми Корбин по време на заключителната си реч на конгреса на лейбъристите в Брайтън. Снимка: El Pais

Пабло Гимон, El Pais

Джереми Корбин закри в сряда вечерта годишния конгрес на Лейбъристката партия в Брайтън с реч, в която определи своя екип като „правителство в очакване”. Той настоя кабинетът на Тереза Мей, затънал в открита война между различните вътрешни позиции за Брекзит, „да се обедини или да освободи мястото”. „Ние вече сме преобладаващото течение в обществото,” подчерта той.

Така лейбъристкият лидер сложи поантата на партийния форум, демонстрирал през четирите си дни необичайно на фона на доскорошните вътрешни разделения лейбъристко единство, както самият Корбин каза в продължилото си час и 25 минути слово. Промяната настъпи след изборите през юни. Тогава Тереза Мей загуби абсолютното мнозинство, а лейбъристите получиха най-висока подкрепа от 1945 г. насам. „Резултатите поставиха торите под въпрос, а нас – пред прага на властта,” посочи Корбин. „Разбира се, не го направихме достатъчно добре и затова продължаваме да сме в опозиция засега,” добави той. И продължи: „Но се превърнахме в правителство в очакване”.

Единството, демонстрирано от лидера, все пак изглежда донякъде изкуствено, що се отнася до темата за Брекзит, която Корбин нарече в речта си „най-голямото предизвикателство в британската политика”. Различните позиции по този въпрос остават латентни в партията и сред електората ѝ, което накара конгреса да премине на пръсти покрай Брекзит. Все пак проблемът беше дебатиран и предизвика огромен интерес по време на дискусиите, организирани извън основните конгресни събития.

Корбин реши да посвети на Брекзит голяма част от заключителната си реч, но се ограничи главно с критики на съсипващата роля „на отчайващо неспособния преговорен екип” на Тереза Мей – нещо, за което има пълен консенсус в опозицията. „Като социалдемократи приемаме и уважаваме резултатите от референдума,” каза Корбин. „Но уважението към едно демократично решение не означава да дадем зелена светлина на безразсъдния дневен ред на торите спрямо Брезкит”.

Лейбъристкият лидер изрази подкрепа към европейските граждани, установили се да живеят в Обединеното кралство, които още не са получили гаранции, че техните права ще продължат да се зачитат, след като страната напусне Европейския съюз. „Необходимо е да изясним нещо още от началото,” каза той. „Трите милиона граждани на ЕС, които живеят и работят в Обединеното кралство, са добре дошли. Така че – Тереза Мей, дай им още днес пълните гаранции, които заслужават. Ако не го направиш, ще го направим ние,” предупреди Корбин.

Убедеността, че разполага със солиден „гръб” в партията позволи на Корбин да отиде и по-далеч от двусмисленото зачитане на Брекзит – тема, по която досега се ограничаваше само с ролята на обикновен зрител на спектакъла, изпълняван от оплетеното във вътрешни разделения и в преговорно безсилие консервативно правителство. „Лейбъризмът ясно показа, че Обединеното кралство трябва да остане в основни линии в общия пазар и в митническия съюз по време на определен преходен период,” заяви Корбин. Същата позиция вече беше изказана от неговия говорител относно Брекзит – Кейр Страмер. Включвайки я обаче в конгресната си реч, той я превърна в официална позиция на партията.

Отвъд този преходен период детайлизирането беше по-слабо. „Нашата задача е да обединим цялата страна около една прогресивна визия за онова, което може да бъде Обединеното кралство,” отбеляза ораторът. „Лейбъристкият Брекзит е такъв, който дава приоритет на заетостта, който гарантира достъпа до общия пазар без забрани и който установява нови отношения на сътрудничество с ЕС”.

Корбин увери, че Лейбъристката партия е единствената, „която може да обедини гласувалите за Брекзит и гласувалите за оставането в ЕС, да обедини страната за едно бъдеще отвъд Брекзит”. Според него партията му „ще тласне икономиката напред” и няма да последва консерваторите „в клоаката да се обвиняват имигрантите за всички беди в обществото”.

Припомняйки пожара в лондонския небостъргач „Гринфел Тауър”, който през юни отне живота на 67 жертви и разкри злоупотреби в политиката за обществени жилища, Корбин обеща контрол над спекулациите с недвижими имоти, както и осигуряване на възможност местните власти да контролират наемите.

Лейбъристкият лидер отправи критики към финансовата система, заприличала според него прекалено много на онова, което е била преди голямата криза. Повтори, че едно лейбъристко правителство ще се намесва повече в икономиката, скъсвайки окончателно с Третия път на Блеър. „Сега е моментът да развием един нов модел, който да замести катастрофиралите догми на неолиберализма,” провъзгласи Корбин. „Ето защо лейбъризмът се стреми не само да поправи щетите, нанесени от орязванията, но и да трансформира нашата икономика, да ѝ придаде нова и динамична роля в обществения сектор”.

…………………………………………………………………………………..

Заглавието и подзаглавието са на „Барикада”

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар