Украинските фашисти пак се подиграха с поляците

2017-та бе обявена за година на Украинската въстаническа армия (УПА) във Волиния. Точно там, където през 1943 г. е извършено жестокото клане

Паметник за жертвите на масовите убийства в Волня в църквата "Св. Бригида" в полския град Гданск. Снимка: Укипедиа комънс (Wikipedia Commons).
Паметник за жертвите на масовите убийства във Волиния в църквата „Св. Бригида“ в полския град Гданск. Снимка: Wikipedia Commons.

Варшава и Киев декларативно си обменят баналности за сътрудничество, партньорство и демокрация. На практика обаче нещата изглеждат съвсем различно. Местните власти на източната съседка на Полша обявиха 2017-та за година на УПА. Този нагъл акт е предприет от Регионалния съвет, управляващ региона, където от ръцете на украинските фашисти загинаха 120 хиляди поляци през 1943 г. Да припомним – става въпрос за масово етническо прочистване на Волиния чрез унищожение на полското население и в по-малка степен на цивилни от други националности. Избиването е извършено от Украинска въстаническа армия. Преди германското нашествие през септември 1939 г. Волиния е под контрола на Полша, но след това в областта връх вземат украински наци-колаборационисти. Кампанията им започва през март 1943 г. и достига апогей през юли същата година. Отговорът от полска страна започва в края на лятото на 1943 г. и води до значителни жертви сред украинското цивилното население.

Резолюция на Регионалния съвет беше приета с огромно мнозинство – „за“ гласуваха 46 от 53-мата местни депутата.

После дойде ред на Лвов. Председателят на Регионалния съвет на Лвовския регион Олех Синютка ще застане начело на създадения Организационен комитет. В западните райони на Украйна подобни инициативи са свързани с подновяване на паметниците на УПА, организиране на изложби, семинари и срещи, свързани с възхваляване на „славната борба“ на УПА и с въвеждането на бонуси за ветераните убийци.

Преклонението пред УПА има вероятност да се превърне в официална държавна политика. В украинския парламент са подадени два проекта с резолюции за тържествено отбелязване на 75-тата годишнина от създаването на УПА. Проектите са подадени от депутати от Всеукраинското обединение „Отечество“ на Юлия Тимошенко и фракцията „Народен фронт“. Депутати предвиждат, че в цялата страна ще се организират тържества в чест на УПА, както и дейности, предназначени да породят интерес сред младото поколение към „героичната история на борбата на украинския народ за независимост“. Най-вероятно „истината“ за този период няма да включва Волинското клане.

Това е поредното официално решение на Киев, което е в противовес с убеждението на по-голямата част от полската политическа класа, че в Украйна няма никакви проблеми, свързани с национализма (за неофашизъм или неонацизъм да не говорим) и с прославата на геноцида в пограничните източни райони на предишна Полша.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар