В категории:Информации / Свят

Ярослав Качински: „С Бандера Украйна няма да влезе в Европа”

Лидерът на управляващата в Полша партия „Право и справедливост” порица в свое интервю битуващия в Киев „култ към личности, които по отношение на поляците са стигали до геноцид”

Ярослав Качински. Снимка: Уикипедия
Ярослав Качински. Снимка: Уикипедия

Ако Украйна продължи да гради националната си идентичност върху култа към националиста Степан Бандера, тя няма да влезе в Европа, заяви лидерът на управляващата в Полша партия „Право и справедливост” Ярослав Качински в интервю за полския седмичник Do Rzeczy, цитирано от ТАСС.

„Ние не можем години наред да приемаме формирането в Украйна на култ към личности, които по отношение на поляците са стигали до геноцид,” казва Качински пред списанието. Той отбелязва още: „Независимо, че жестокостта на немците е била трудна за надскачане, на тях (националистическата групировка ОУН-УПА – бел. ТАСС) това им се удаде”.

Според Качински става дума за „определен избор на Украйна”. Полският партиен лидер подчертава: „Аз ясно казах на президента Порошенко, че с Бандера те няма да влязат в Европа. За мен това е съвършено ясно. Ние показахме огромно търпение, но всичко си има граници”.

Ултрадясната Организация на украинските националисти (ОУН), чийто председател е бил националистът Степан Бандера (1909-1959 г.), е действала основно на територията на Западна Украйна. За осъществяване на целта си – създаване на самостоятелна Украйна, тя е прибягвала до екстремистки действия, включително и терористични актове.

В годините на Втората световна война ОУН в сътрудничество с германските разузнавателни органи започва борба със съветската власт. През 1943-та организира УПА – Украинска въстаническа армия.

От февруари 1943 г. украинските националисти стартират акция по унищожаването на полското население на Волина. Кулминацията на наказателните операции е на 11 юли 1943 г., когато отрядите на ОУН-УПА атакуват около 100 полски населени пункта. Избити са близо 100 000 души, главно старци, жени и деца. Тези събития стават известни като Волинското клане.

Сеймът на Полша на 22 юли 2016 г. обяви за геноцид престъпленията на ОУН-УПА срещу полското население на Волина през 1943-1944 г., а 11 юли бе обявен за Национален ден в памет на жертвите на този геноцид.

В отговор украинската Рада на 8 септември м.г. прие свое постановление, според което полският Сейм е дал политически и юридически некоректно определение на тази трагична страница в украинско-полската история.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар