В категории:Европа / Свят / Украйна

Украински актьори наказани заради участие в полски филм

Актьори от Тернополския драматичен театър са били наказани от общинската власт, защото са се съгласили да участват в най-новия полски филм за Волинското клане

Рекламния плакат на филма "Волиния".
Рекламния плакат на филма „Волиния“.

Националистическата параноя в Украйна не престава да се засилва. Актьори от Тернополския драматичен театър са били наказани от общинската власт, защото са се съгласили да участват в най-новия полски филм, разказващ за т. нар. Волинско клане*. Решението за наказанието е взето от Регионалния съвет на град Тернопол в Западна Украйна.

В полският филм, възприеман като антиукраински, са участвали група украински актьори, сред които и четирима служители на Тернополския драматичен театър. Началникът на Регионалния съвет на Тернопол Олександр Башта обяви, че са замразени всякакви допълнителни плащания за целия екип на театъра.

„Регионалният съвет решава дали да предостави или не средства за целия театър, а индивидуалните решения за всеки от участниците ще се вземат от директора“, заявява той. След настъпилата медийна истерия Башт публикува изявление, което е много показателно за идеологическата атмосфера в днешна Украйна:

  1. Полски режисьор, базирайки се само на личната си визия, е създал изцяло антиукраински филм за събитията в периода 1943-1944 във Волиния.
  1. В полския антиукраински филм участваха актьори от Украйна. Сред тях има петима участника от Тернопол и четирима от тях са актьори от Тернополския драматичен Театър.
  1. С наредба на председателя на Регионалния съвет е създадена работна група за изясняването на всички обстоятелства, морални и правни, свързани с участието на актьорите от Драматичния театър в един явно антиукраински филм.
  1. Групата съветници взе участие в събрание с екипа на театъра, за да изслуша мнението на всички актьори. Но след публикации в пресата със заглавия от рода на „Съветниците отиват в театъра, за да извършат лустрация“, членове на работната група бяха посрещнати враждебно, донякъде дори агресивно… Защо?
  1. Директорът на Драматичния театър и четиримата актьори, участвали във филма, бяха официално поканени на обсъждане по време на среща с работната група от съветници на Регионалния съвет, но не се отзоваха на поканата и не се явиха на срещата, показвайки по този начин своята липса на уважение и безотговорност.
  1. На заседание на съветниците от Регионалния съвет на Тернопол беше взето решение да се отложи въпроса за финансирането на театъра в рамките на т. нар. академично допълнение, докато не се изяснят всички обстоятелства и не се изготви окончателно решение на работната група.
  1. Всички намеци за „наказване на всички актьори на Театъра от съветниците“ са неоснователни. Всеки съветник има право на свое мнение, но то може да не отговаря и да не съвпада с мнението на мнозинството от съветници на Регионалния съвет.
  1. Работна група на съветниците повторно кани актьорите на разговор, за да им даде още една възможност да обяснят своето участие в антиукраинския филм.

 

В така създалата се ситуация продуцентът на филма „Волиния“  публикува официално изявление по въпроса, което е и  може би най-добрият коментар на случилото се:

„В продължение на няколко дни тревожно следяхме ситуацията, създадена около актьорите от Тернопол, които участваха във филма „Волиния“. Стига се до заплахи и изнудване, използване на колективни наказания и най-вече се въвеждат политически критерии за оценка на произведения на изкуството. Според наша информация тези, които си присвоиха правото да раздават морални присъди, дори не са гледали филма. Всичко това е в противоречие с европейските стандарти за правата на човека, защитата на личните права и елементарна култура.“

*Волинското клане, за което разказва филма на режисьора Войчех Смажовски, е масово етническо прочистване на намиращи се в днешна Западна Украйна региони, извършено от крайнодясната терористична групировка „Украинска въстаническа армия“ (УПА). Жертвите са предимно местни поляци, но и цивилни от други националности, включително и украинци. Преди септември 1939 г. и германското нашествие Волиния е под контрола на Полша, но след това в областта връх вземат украински нацисти и колаборационисти на Третия Райх. Кампанията за етническо прочистване започва през март 1943 г. и достига апогей през юли същата година.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар