И Куба извести за своя ваксина против Covid-19

От 24 август на Острова на свободата започват клинични изпитания на двукомпонентния препарат Soberana 01, който се очаква да изгражда имунитет срещу коронавируса. Резултатите от тестовете ще бъдат обявени в началото 2021 г. Междувременно от Азия и други части на света се съобщава за регистриран нов щам, който е 10 пъти по-заразен от досегашния.

Куба е известна с постиженията си в медицината, фармацевтиката, биотехнологиите. Снимка: Prensa Latina

В началото на следващата седмица – на 24 август, Куба стартира клиничните изпитания на своя собствена ваксина против Covid-19, оповести официалният сайт на Кубинския обществен регистър за клинични изпитания, цитиран от всички кубински и от много световни медии.

Препаратът, наречен Soberana 01 („Суверенна 01”), е изработен в Института по ваксини „Финли” в Хавана. Той ще се прилага с две мускулни инжекции. В съобщението не се споменават повече данни за същността на медикамента

Клиничните изпитания ще се извършват на два етапа върху 676 души на възраст между 19 и 80 години. Предвидено е проучванията върху ефекта на Soberana 01 да приключат до 11 януари 2021 г., а на 1 февруари ще бъдат разгласени всички установени резултати. На 15 февруари ще се публикува и подробен отчет.

През този предстоящ около 5-месечен период ще бъде наблюдаван, изследван, контролиран ефектът от проекто-ваксината при формирането на имунна защита на човешкия организъм от Covid-19, както и евентуалните странични въздействия на препарата. Според проявения по време на изпитанията отговор на човешката имунна система ще се прецизират и дозите за прилагане на ваксината.

Куба е известна със своята високоразвита и безплатна за гражданите ѝ здравна и медицинска система, включително и с големите си постижения в областта на биотехнологиите и фармацевтиката. Наред с много други оригинални лекарства и терапевтични средства, има регистрирани и успешно действащи кубински ваксини срещу менингит, рак на белия дроб (терапевтична) и срещу големи тумори.

Що се отнася до пандемията от Covid-19, в Куба тя е под строг контрол и изглеждаше овладяна, но както и в редица други страни по света, в момента се отбелязва ново покачване на случаите на заразяване. Към 19 август в страната са регистрирани 3 408 лица с позитивни тестове, а починалите са 88, като през последните 14 дни няма регистриран нито един летален изход.

Преди около седмица Русия първа в света обяви, че е готова със своя ваксина против Covid-19, която още продължава да се изследва в клинични условия и вероятно ще е готова за масова употреба в началото на идната година. На 17 август и Китай съобщи, че е в последния етап на международни клинични изпитания на своя ваксина срещу коронавируса, за която смята, че може да бъде пусната на пазара още в края на тази година.

Междувременно различни световни медии съобщават за бързо разпространение в Азия, а и в други части на света на нов, 10 пъти по-заразен щам на Covid-19, който обаче изглежда не е толкова смъртоносен. Наличието му все пак доказва способността на този вид коронавирус бързо да мутира. Същевременно учените, работещи върху направата на ваксини, уверяват, че бъдещите препарати ще важат за всички видове щамове.

Има и други обезпокоителни информации от последните дни – за дълготрайни отражения върху здравето на хора, вече преболедували от Covid-19, които в продължение на месеци не могат да се върнат в предишното си състояние и продължават да страдат от лесна уморяемост, болки в главата и ставите и т.н. Лекарите засега не могат да определят на какво се дължат тези продължаващи оплаквания при положение, че тестовете свидетелстват за изчистване на организма от вируса.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар