В категории:България

Минимум тройна коалиция ще е необходима за мнозинство в нов парламент

Каквото и да говорят отделните политически играчи преди изборите, след тях ще е необходимо да търсят партньорства, ако искат да управляват без да се стигне веднага до нови избори, показват сметките на база проучване на „Тренд“. Какви са вариантите за управление пред ГЕРБ, както и тези пред формациите, които искат да сложат край на управлението на Бойко Борисов?

Седем партии биха намерили място в нов парламент, който да се излъчи при предсрочни избори, проведени днес. Това показват данните от национално представително проучване на агенция „Тренд“, проведено в периода 3-10 август сред 1010 пълнолени граждани чрез пряко стандартизирано интервю „лице в лице“ и финансирано от вестник „24 часа“.

Пет от формациите са сигурни участници в следващия парламент – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“, „Демократична България и ДПС, а ИзправиСе.БГ и „Обединени патриоти“ също е по-вероятно да прескочат бариерата, показват данните.

В проучването през август, регистрираме ерозия в подкрепата към ГЕРБ (24.2% сред гласуващите), въпреки че основната управляваща партия запазва първото си място, макар и с минимална преднина пред основния си опонент в лицето на БСП (22.9% сред гласуващите).

Ръст се отчита при партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която събира подкрепа от 14.9% от гласуващите. Това отрежда стабилното трето място на формацията на сериозна дистанция от втората политическа сила, но и с комфортна преднина пред четвъртия.

„Демократична България“ е другият печеливш от протестите с 10.1% подкрепа сред гласуващите, като вече дели четвъртото място с ДПС (9.8% сред гласуващите).

Евентуалната нова формация на Мая Манолова (4.4% сред гласуващите) и Обединени патриоти (ВМРО и НФСБ) (4.1 % сред гласуващите) изглеждат с реални шансове за представителство в следващото Народно събрание.

Без шансове да се озоват отново в парламента засега изглежда партия „Воля“ с 1.2% и „Атака“ с 1.1%. С известен шанс поне да се прескочат 1% и да получат партийна субсидия засега изглеждат три формации с по 0.8% подкрепа – формация на Цветан Цветанов, „Възраждане“ и Движение 21. Проектът на Васил Божков разполага с подкрепа от 0.6% според това проучване, отговор СДС са посочили също толкова, макар партията отдавна да е по-скоро придатък на ГЕРБ.

45-то Народно събрание – как ще изглежда?

Изчисления на „Барикада“ относно мандатите на база тези резултати показват, че следващият парламент би могъл да излъчи правителство и да формира мнозинство само като резултат от голяма коалиция, която включва минимум три формации. Проучването на „Тренд“, както и всички други досегашни проучвания, потвърждават, че всеки един политически играч, който желае да управлява страната след нови избори, ще се нуждае от няколко партньора.

Противно на тези реалности, но по традиция за българския политически живот, преди изборите всички формации поддържат реторика на отхвърляне на коалирането след провеждане на вота.

Графика и изчисления – „Барикада“

Единствено първите две по резултат политически сили – ГЕРБ и БСП – заедно биха разполагали с необходимото мнозинство от 124 народни представители, но на този етап подобен вариант изглежда твърде слабо вероятен.

При възпроизвеждане на резултати от проучването на „Тренд“, ГЕРБ биха разполагали с 64 народни представители – 31 по-малко, отколкото спечелиха в настоящия парламент. Това би бил и най-ниският им резултат от гледна точка на мандатите в парламента от създаването на партията досега.

Втора по големина в 45-тия парламент би била групата на БСП с 60 депутати или 20 по-малко от тези, с които партията разполагаше в началото на настоящото Народно събрание.

„Има такъв народ“ на Слави Трифонов би вкарала 40 народни представители, което я поставя стабилно на трето място с 13 депутати повече, отколкото в момента разполага третата сила в парламента – „Обединени патриоти“ (27).

Четвъртата по големина парламентарна група би била тази на „Демократична България“ с 27 души, с колкото започнаха настоящия парламент „Обединени патриоти“ преди изключването на депутатите от „Атака“. Веднага след тях с 26 души се нареждат ДПС, а формацията на Мая Манолова – „ИзправиСе.БГ“, би разполагала с 12 народни представители. Последни с група от 11 депутати биха били настоящите управляващи заедно с ГЕРБ „Обединени патриоти“.

Вариантите пред ГЕРБ

Сметките показват, че единственият вариант за мнозинство, формирано от две формации, е коалиция между ГЕРБ и БСП, която изглежда изключително слабо вероятна. Всякакви други комбинации включват минимум три, а по-вероятно и четири партньори в следващото управление.

Потенциална коалиция между ГЕРБ и „Има такъв народ“, например, е невъзможно да изгради мнозинство, тъй като ще разполага само със 104 депутати общо. Освен това, към момента хората на Слави Трифонов отхвърлят такъв вариант.

Дори в сметките да бъде включена трета формация – например „Обединени патриоти“ – трите групи биха имали общо 115 депутати, което е отново по-малко от необходимите 121, тъй като „патриотите“ са на кантар с 11 души в следващия парламент, ако успеят да прескочат бариерата.

Това означава, че към тях трябва да се присъедини още една четвърта група – „Демократична България“ или „ИзправиСе.БГ“, които към момента също изглеждат тежък опонент на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Друг вариант е присъединяване на ДПС, но коалиция, която съдържа „Обединени патриоти“ и ДПС също не си заслужава сериозно анализиране.

Вариантът за тройна коалиция между ГЕРБ, „Има такъв народ“ и ДПС е възможен математически и изглежда малко по-допустим политически, ако се имат предвид декларираните в миналото позиции на Слави Трифонов спрямо Ахмед Доган. Такава коалиция би разполагала със 130 депутати, но също трудно ще бъде официално обявена.

Варианти „анти-ГЕРБ“

Подобно и на други проучвания, данните от изследването на „Тренд“ показват, че в следващия парламент би била възможна коалиция на основа изключване на ГЕРБ от властта. Стабилно мнозинство от 139 депутати ще се постигне, ако се обединят групите на основните партийни участници в настоящите протести – БСП, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и Мая Манолова. Такъв вариант би изключил от сметките не само ГЕРБ, но и ДПС, както и „Обединени патриоти“.

Възможна е коалиция и около БСП без участието на „Демократична България“, но само ако в нея се включи ДПС. Така например БСП, „Има такъв народ“, ДПС и ИзправиСе.БГ биха разполагали със 138 депутати. Мнозинство би имала и тройна коалиция БСП – ДПС – „Има такъв народ“ без участието на Мая Манолова – 126 депутати.

Протести, избори, рейтинги

Сходно проучване на „Тренд“ е проведено точно преди първия протест срещу Бойко Борисов и Иван Гешев, което дава на агенцията добра изходна точка да регистрират обществената динамика, която са предизвикали протестите, посочват те. Теренът на настоящото проучване е приключил няколко дни преди Бойко Борисов да обяви своята конституционна инициатива и дали това ще внесе промяна в обществените нагласи, ще можем да верифицираме при следващото ни проучване през септември.

В проучването ни през август отчитаме спад в положителните оценки за работата както на парламента, така и на правителството. 23% заявяват подкрепа към работата на кабинета, като симпатизантите на ГЕРБ не са разколебани в положителната си оценка. Президентът също регистрира спад в сравнение с месец юли, но разликата е по-скоро минимална“, анализират от „Тренд“.

Агенцията отчита сериозна динамика при индикатора за необходимостта от предсрочен вот, като през август 46% от всички запитани смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37% са на обратното мнение.

60% от българите подкрепят протестите, като 34% напълно ги подкрепят, а 26% по-скоро ги подкрепят, показват още данните. 31% са тези, които не подкрепят протестите. Електоратът на ГЕРБ почти единодушно изразява неподкрепа към протестите, а огледално изглеждат симпатизантите на БСП, „Има такъв народ“ и Демократична България.

Въпреки подкрепата за протеста, по-голямата част (39%) от интервюираните остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството, сочат данните.

Всички графики: 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар