В категории:Свят

Бърни Сандърс иска да обложи милиардерските печалби от пандемията

Сенаторът предлага еднократно облагане на безпрецедентните богатства, натрупани от най-богатите американци по време на кризата 

www.facebook.com/pg/berniesanders

Нов законопроект, внесен от сенаторите Бърни Сандърс, Кирстен Джилибранд и Ед Марки, предвижда еднократен данък от 60% върху печалбите на милиардерите по време на пандемията, за да се покрият здравните разходи на всеки американец за една година, съобщава Yahoo Finance.

Законопроектът, озаглавен “Нека милиардерите да платят” цели да бъдат обложени печалбите в размер на 731 морд. долара, натрупани от 0.001% най-богати американци в периода 18 март – 5 август. Това би засегнало 467 лица.

“Законодателството, което предлагам, ще обложи неприличните богатства, натрупани от милиардерите по време на тази изключителна криза, за да се гарантира правото на здравеопазване за всички”, заявява Сандърс.

“Във време на огромна икономическа болка и страдание, ние сме изправени пред фундаментален избор. Може да продължим да позволяваме на много богатите да стават още по-богати, докато всички останали стават все по-бедни и по-бедни. Или можем да обложим печалбите, които шепа милиардери направиха по време на пандемията, за да подобрим здравето и благосъстоянието на десетки милиони американци”, добавя той.

Според предложения законопроект парите, генерирани от еднократния данък, ще отидат за покриване здравните разходи на хората без здравни застраховки, както и на тези, чиито застраховки не са достатъчни за покриване на нуждите им, в продължение на една година.

Петте най-богати американци – изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос, основателят на Microsoft  Бил Гейтс, както и Марк Зукърбърг, Уорън Бъфет и Лари Елисън, ръководещи съответно Facebook, Berkshire Hathaway и Oracle, биха платили общо 87.1 млрд. долара, ако законът бъде приет. Общите прогнозирани приходи от извънредния данък се изчисляват на 421.6 млрд долара.

“Според моето виждане е време Сената да действа в полза на хората от работническата класа, които в момента са подложени на безпрецедентни страдания, а не на тези от милиардерската класа, които се справят чудесно, и всъщност печелят повече от всякога”, казва Сандърс.

Предложеният закон предвижда покриване на всички медицински сметки, включително лекарства с рецепта и всички разходи, свързани с коронавируса, за период от 12 месеца. Предвижда се извънредното облагане да остане в сила до 1 януари 2021 г.

“Вместо повече данъчни облекчения за богатите, докато все повече американци умират, защото не могат да си позволят да отидат на лекар, нека разширим програмата Медикеър и да спасим животи, като изискаме от милиардерите да платят справедлив дял от данъците”, настоява сенаторът. Той също така обръща внимание на факта, че някои от най-богатите американци като Джеф Безос и директора на Tesla Илон Мъск са започнали да забогатяват много по-бързо по време на пандемията. Богатството на Безос нарасна с 63% по време на кризата, а това на Мъск почти се утрои.

В същото време над 5 милиона американски граждани изгубиха здравните си застраховки заради системата, която обвързва застраховките с работодателите. Макар администрацията на Доналд Тръмп да обещава да възстанови на болниците всички разходи, свързани с коронавируса, това остава всякакви други медицински разходи непокрити в момент, в който милиони хора са останали без стабилни доходи.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар