В категории:Латинска Америка / Свят

Ево Моралес: Готвят нов преврат в Боливия

Временната президентка Жанин Аниес и висши военни заговорничат в Ла Пас, за да осуетят отлаганите многократно избори, сочи сваленият миналата година бивш боливийски държавен глава. В Ел Алто и Чапаре, където има много негови привърженици, пристигат групи снайперисти. От САЩ са кацнали два самолета с оръжие

Ево Моралес бе свален с преврат праз ноември 2019 г. Снимка: TeleSur

Бившият президент на Боливия Ево Моралес, който бе свален с военен преврат през ноември миналата година, алармира за подготвян нов преврат в страната му, съобщава телевизия TeleSur.

„Предупреждавам, че генерал Иван Ортис Браво, ръководител на Трети отдел в командването на въоръжените сили, инструктиран от командващия армията генерал Серхио Карлос Ореяна, действа по план за държавен преврат,” заяви Моралес при пряко включване в местно радиопредаване по повод 195-годишнината на въоръжените сили на Боливия. Той поясни, че разполага с тази информация, благодарение на „патриотични военни”.

Според Моралес целта на заговорниците е да се сформира гражданско-военно правителство със съучастничеството на екипа на самообявилата се за временна президентка Жанин Аниес, като бъдат осуетени отлаганите многократно избори в страната. Засега те са насрочени за 18 октомври, след като предпоследната дата бе 6 септември.

Експрезидентът съобщи още, че преди броени дни в страната са кацнали два самолета с оръжие от САЩ. „Не знаем дали то е дарение, или е закупено. Но знаем, че са мобилизирани частите за бързо реагиране на армията,” допълни Моралес.

Той посочи също така, че в районите на Ел Алто и Чапаре, където има много негови привърженици, протестиращи в момента против отлагането на изборите, пристигат групи снайперисти. Търсят се провокации с демонстрантите, за да бъдат обвинени те в насилие и им бъдат приписани жертвите от планиран снайперистки огън.

Подготвен е и план за завземане на местните радиостанции, много от които дават думата на Моралес и на негови съидейници. Бившият президент призова народните организации да мобилизират комитети за самоотбрана и патрули, за да бъдат защитени общинските радиостанции из цялата страна – единствените източници на алтернативна на големите медии информация.

Моралес предупреди за готвения нов преврат и в профила си в Туитър.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар