В категории:България

„Недопустимо, възмутително, брутално!“

Тази нощ полицията набързо разчисти блокадите и състави актове на протестиращите, но действа доста по-бавно при установяване на извършителите на недопустимо насилие срещу журналистите Полина Паунова и Генка Шикерова, както и срещу други граждани. Междувременно журналистическите организации вече сезираха европейски институции. Каква е позицията на ГЕРБ и какво разказаха двете пострадали журналистки?

Двете основни журналистически организации у нас – Съюзът на българските журналисти и Асоциацията на европейските журналисти – България – осъдиха с остри декларации случилото се по време на националната конференция на ГЕРБ в „София Тех Парк“.

Припомняме, над журналистите Полина Паунова и Генка Шикерова от „Свободна Европа“ беше осъществена агресия, те бяха обиждани и заплашвани, както и физически нападнати с цел да им бъдат отнети лични вещи, които бяха хвърляни по земята многократно. Други граждани също пострадаха и бяха бити от неизвестни засега лица, които според много от участниците във въпросните събития са били представители на охраната на събитието.

„От името на УС на СБЖ и от свое лично име изразявам дълбоко възмущение и категорично осъждане на поредния шокиращ инцидент с грубо посегателство срещу медийната свобода в България и срещу основните свободи на българските граждани, включително свободата на словото и правото на протест“, заяви председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова по повод инцидентите на 5 август.

„Станахме свидетели на отвратителни сцени по време на провеждането на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в „София Тех Парк”. Заснет от журналистките Полина Паунова и Генка Шикерова видеоматериал, както и техни лични свидетелства, изразени по-късно от тях пред различни медии, показват недопустими насилствени действия и словесна агресия, упражнени срещу тях от лица, които демонстрират самочувствие на оторизирани на територията на провежданото политическо събитие. По този начин на журналистките най-брутално е попречено да изпълнят своя професионален дълг, а обществото е възпрепятствано да получи пълна информация за въпросното събитие. Наред с това е регистрирано и малтретиране на гражданин, опитал се да протестира срещу лидера на партия ГЕРБ и български министър-председател Бойко Борисов. Подобни действия са посегателство срещу самите устои на демокрацията и предизвикателство към гражданското общество дори и в „спокойни” условия. А демонстративно приложени сега, насред разгара на масови граждански протести срещу настоящото управление, са цинично олицетворение на всичко онова, срещу което скандират пълните с възмутени хора площади, улици и кръстовища“, се посочва в позицията на СБЖ.

Те посочват още, че разграничаването от случилото се от страна на ГЕРБ и декларациите за някакви провокатори по никакъв начин не освобождават от отговорност управляващата партия, която е длъжна да осигури при такива събития адекватни условия както за работа на медиите, така и за демократично зачитане на правата на всички граждани.

„Освен това не можем да не отбележим, че ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?! Както и винаги досега при всички предходни подобни случаи, СБЖ най-остро осъжда всякакви форми на насилие при третирането на каквито и да е обществени напрежения и потвърждава своята абсолютна нетърпимост, когато то е прилагано и към журналисти“, добавят от организацията.

СБЖ посочва, че ще информира за този пореден безобразен инцидент организациите, в които членува – Международната федерация на журналистите и Европейската федерация на журналистите, апелирайки за тяхната солидарност с българските журналисти, поставени в толкова брутални условия при упражвянате на професията.

От АЕЖ изпращат своите въпроси и позиция до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и до председателя на Европейската народна партия Доналд Туск.

„Мъжете, които проявиха агресия спрямо Паунова, както е видно от видеозаписа – бяха получили достъп от страна на охраната на събитието. А още по-скандално е, че когато Паунова и колегите ѝ потърсиха помощ от охраната на мероприятието, се намеси човек, който настоя журналистката да покаже прескартата си и също прояви агресия към репортерката – изблъска я и се обърна към нея с обидни думи. Сигурни сме, че си давате сметка за това колко недопустимо е подобно отношение към журналисти по време на събитие, организирано от Вашата партия“, пишат от АЕЖ до Борисов.

„Настояваме да разкриете имената на агресорите, както и какви мерки ще предприемете спрямо тях. Настояваме да оповестите подробности по какъв начин е осигурена вътрешната охрана на събитието, с какви инструкции са разполагали охранителите и как младите мъже, нападнали журналистката, са получили достъп до събитието. Ако са там в качеството си на делегати, трябва да обявите към коя партийна организация принадлежат. Ако са успели да влязат по друг начин, трябва да посочите защо получават подобно съдействие от лицата, осигуряващи достъпа до зоната за участници, и защо множество делегати с баджове стоят безучастно и гледат сцената, докато журналисти викат за помощ и настояват за намеса на охраната“, добавят те.

До Иван Гешев от АЕЖ пишат, че очакват той да информира обществеността какви мерки са предприети за разкриване на агресорите спрямо журналисти, както и гаранции за обективно разследване. И припомнят, че само преди ден ръководената от Гешев институция излезе с критична декларация към материал, публикуван от “Свободна Европа”. “

Задаваме въпроса дали подобни квалификации от страна на институция като прокуратурата всъщност не са сигнал към агресорите, че посегателства спрямо екипи на съответната медия ще останат ненаказани“, пишат те. АЕЖ се обръща към Доналд Туск като председател на европейската партия, на която е член и ГЕРБ, и посочват, че подобно партийно мероприятие засяга цялото европейско семейство на партията. „Надяваме се, че ще вземете отношение“, призовават те.

„В тези кошмарни секунди бяхме безпомощни“

В интервю за „Дойче Веле“ Генка Шикерова сподели, че докато двете с Паунова са били подложени на атаки, включително свързани с физическо насилие, около тях е имало много мъже и хора с жилетки, които показваха, че са от официалната охрана на събитието, но никой не е реагирал. „Това бяха кошмарни секунди, в които бях абсолютно безпомощна срещу това момче, което се приближаваше заплашително към мен“, коментира Шикерова.

По думите ѝ, процесът на демонизирането на журналистите и маргинализирането на тяхната работа е дълъг и преди няколко години, а в последните месеци виждаме „плодовете“ на тези усилия.

„Това е един много сложен процес, за който категорично имат вина и представителите на институциите. Те са тези, които легитимираха т.нар. “кафяви медии” чрез даване на интервюта първо на тях и присъствие на техни събития, което спомогна хората да ги възприемат като легитимен източник на информация. Освен това е много удобно да захранваш хората с омраза към журналистите. На голяма част от обществото отношението към журналистиката се изчерпва с вкарването в употреба на думата, изречена от премиера – “мисирки”. Това, съчетано с процесите на обезкървяване на българските медии, води до ситуацията, в която се намираме“, коментира тя.

Двете пострадали журналистки коментираха и в ефира на бТВ, че нападналите ги мъже са се държали „като у дома си“. Според Шикерова и Паунова, въпреки твърденията на ГЕРБ, че въпросните момчета нямат нищо общо с партията, поведението им говори друго.

„Създаде се усещането, че тези момчета там са познати и че събитието се охранява от своеобразни граждански отряди, защото те ходеха и общуваха през цялото време с хора с радиостанции, с хора, които очевидно са част от това събитие. Те бяха вътре през цялото време. Обикаляха безпрепятствено и въпреки ситуациите, които създадоха, никой в нито един момент не повика полиция, не пожела да ги изгони, не ги помоли да напуснат мероприятието“, разказа Шикерова през бТВ.

Позицията на ГЕРБ: Не знаем, не сме виновни, и ние питаме

В ефира на бТВ главният PR на ГЕРБ Никола Николов представи позицията на партията относно случилото се на конференцията, като настоя, че ГЕРБ няма вина за случилото се. В партията са очаквали „провокации“, тъй като са следили социалните мрежи в часовете преди конференцията, но не очаквали да се случат такива сцени.

Николов обясни, че ГЕРБ не е наемал своя охрана на събитието, а в договора с домакините от „София Тех Парк“ е била включена такава и именно те са отговаряли за нея. Според него охраната е била пробита и около 30 провокатори са успели да влязат, като дори са се сдобили с лепенки на ГЕРБ, с каквито бяха присъстващите делегати на партията. Те също настоявали тези хора да бъдат открити и питали като граждани защо това не се е случило досега. Припомняме, подобни следствени и издирвателни дейности би трябвало да извършва Министерството на вътрешните работи, а само преди дни Бойко Борисов посочи името на новия министър на вътрешните работи, който мнозинството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ избра за поста с гласовете си.

На едно от скандалните видеа от конференцията се вижда как лично Николов извежда момче към изхода, което след това става жертва на побой. Николов обясни, че го е извел към мястото, на което си е мислел, че трябва да има охрана и не познавал хората, на които го предава. Преди това го бил предупредил вербално да спре, по думите му, да използва нецензурни думи, докато премиерът е говорил от трибуната. „Казах му, че ако не спре, ще трябва да го изведа“, поясни Николов.

Относно видео, на което се вижда как Николов спира оператора на „Свободна Европа“ да напусне зоната, определена за журналисти за отразяване на официалната част на събитието, за да снима случващото се около нея, Николов заяви, че въпросният оператор му се сторил като провокатор, защото не е имал идентификация и е искал да напусне мястото, предвидено за журналисти. От гилдията коментираха, че този оператор е с голям опит и е достатъчно добре известен на PR-ите на основните партии.

Двама от нападателите – задържани

В течение на днешния ден стана ясно, че двама от нападателите от конференцията на ГЕРБ са били задържани. Информацията беше потвърдена от сайта на Софийската районна прокуратура, като се съобщава, че едното задържано лице е на 20, а другото – на 22 години. Разпитван е бил и възрастен мъж заради обиди към журналистите, но той не е задържан.

„Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 325, ал. 1 НК (хулиганство) във връзка с нападението над граждани, в т.ч. журналисти, на 05.08.2020 г. при провеждането на Национална конференция на територията на „София Тех Парк“.

След проведените активни мероприятия от СДВР по издирване на участниците в конфликта, до момента са установени три лица. На 06.08.2020 г. е задържан С.С. на 22 години, който присъства на мястото на инцидента, при който лице, изтръгва от журналиста П.П. мобилен телефон и го изхвърля зад поставени в района оградителни ленти. Установен и разпитан е и мъж на 66 г., който е заснет от журналисти да отправя към тях обидни и нецензурни реплики. На 07.08.2020 г. е задържан и Д.С. на 20 години, за когото е установено, че е извършил противоправни действия – изтръгване и изхвърляне на мобилното устройство от ръцете на журналиста П.

Под ръководството на прокурор, СДВР продължава действията по разследването“, гласи съобщението на прокуратурата.

Междувременно близките до властта медии, собственост на Кирил Домусчиев – Dariknews.bg и „Нова Телевизия“, добавят различен акцент към информацията за двамата задържани младежи. И твърдят, че един от тях е получил предложение от друг мъж срещу „400-500 лева“, за да прави провокации.

Блокадите паднаха след политическо решение

Междувременно около 04:00 часа в нощта на 7 август столичната полиция и други органи на реда в страната свалиха блокадите на ключови кръстовища. Поставените на Орлов мост и на бул. „Цар Освободител“ в София палаткови лагери са били разчистени, като същото се отнася и за палатки по кръстовища в Пловдив, Варна и на други места. Според СДВР акцията в София е протекла сравнително спокойно и без неправомерно полицейско насилие.

На брифинг в СДВР зам.-началника на „Охранителна полиция“ Тони Тодоров обясни, че акцията е била с цел да се предотврати ескалаиране на напрежението между протестиращи и недоволни от блокадите граждани. В последните дни имало множество сигнали на недоволни от блокирането на улиците хора, посочи той. От СДВР са категорични, че няма да допуснат нови палаткови лагери по столичните кръстовища. В същото време организаторите на протестите от Отровното трио посочват, че имат намерение да изградят нови блокади и на полицията ще се наложи всяка вечер да ги разчиства.

Един от представителите на Отровното трио – политическият PR Арман Бабикян – е бил сред държаните, според информацията на СДВР, 12 лица. Съставен му е акт на нарушение на Закона за движение по пътищата. Според Бабикян полицията поставя този закон над Конституцията, визирайки правото на протест, което е погрешно. Според полицията обаче правото на протест е уредено със закони и наредби, които са били нарушени от протестиращите.

От думите на Тодоров стана ясно, че решението за премахването на блокадите е било експертно и във връзка с опитите на МВР да не допуснат ескалация, но малко по-късно освободеният бивш вицепремиер и настоящ депутат от управляващата коалиция и председател на НФСБ Валери Симеонов заяви, че решението е взето на коалиционен съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Според него действията на полицията дори са били закъснели. Часове по-рано протестиращите направиха акция пред централата на НФСБ в София, която се помещава в култовата сграда на СДС от началото на прехода на ул. „Раковски“ №134. Гражданите хвърляха яйца и домати по централата на партията, оглавявана от Симеонов.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар