В категории:Свят

Израел вече не може да крие доказателствата за окупацията

Повече от 20 години един странен закон в САЩ ограничаваше достъпа до висококачествени сателитни изображения на Израел и палестинските територии 

Зена Ага, Foreign Policy

През изминалите две десетилетия се приемаше за даденост, че има ограничение за сателитните изображения на Израел и палестинските и сирийски територии, които окупира. Това се дължеше на въведена от САЩ през 1996 г. регулация, известна като Поправка Кил-Бингамен (KBA), която налага на щатските компании ограничения за качеството и достъпността на сателитни изображения с висока резолюция, включващи Израел (и по продразбиране – палестинските територии и окупираната част на Голанските възвишения). Резултатът бе, че публично достъпните изображения на платформи като Google Earth са умишлено нискокачествени и замъглени.

На 25 юни, след две години на постоянен натиск от академични, бизнес и граждански организации, поправката бе неочаквано изменена, така че да позволява свободно разпространение на висококачествени сателитни изображения на региона. Тази новина, макар и добре дошла, повдига определени въпроси. Първо, какви са били ефектите от KBA? И второ, след като технологиите за сателитни изображения са се развили значително като мащаб и разнообразие за 24-те години след приемането на забраната, защо отмяната ѝ е отнела толкова време?

KBA бе страничен продукт на времената след края на Студената война, когато бизнесът със сателитни изображения бе още млад. Президентът Бил Клинтън търсеше по-широко, търговско приложение за тези технологии, доскоро използвани само за шпионаж. По негово време също така бяха разсекретени кадрите от щатски шпионски сателити от 60-те и 70-те.

Комбинацията от комерсиализация и разсекретяване предизвика тревога в някои кръгове. Израел, желаещ да поддържа секретността от периода на Студената война, започна да лобира пред Конгреса за по-стриктни регулации, което доведе до приемането на KBA – единствената подобна цензура на сателитни изображения, наложена от властите в САЩ.

Законодателството, приложено под прикритието на защита на националната сигурност на Израел, всъщност бе точно това – цензура. В крайна сметка сателитните изображения с висока резолюция позволяват на изследователите да разбират, идентифицират и документират промените в околната среда.

Националната океанска и атмосферна служба (NOAA), която е част от Министерството на търговията на САЩ, отговаря за прилагането на разпоредбите, засягащи дистанционното наблюдение. Тъй като в KBA не се определя конкретна разделителна способност, регулаторът наложи ограничение от 2 метра за пиксел.

За сравнение, в днешно време достъпните търговски сателитни изображения са най-често в диапазона 0.25-0.6 метра за пиксел. Разликата е като между това да се виждат общите очертания на голяма сграда, и да може да се видят отделни превозни средства, паркирани отвън.

Двуметровото ограничение позволява да се идентифицират значителни промени в използването на земята (например изграждането на заселнически градове и сриването на палестински структури), но по-незабележими промени – като разрастването на по-малки заселнически авантпостове и военни инсталации – са по-трудни за разпознаване. За 24 години това законодателство спомагаше за размътване на вредните последици от израелската окупация, като буквално ги скриваше от поглед.

Цензурата около Израел и окупираните територии има негативни археологически, географски и хуманитарни последици. Вероятно най-яркият от тези проблеми е въздействието на ограниченията върху наблюдението на десетилетната израелска окупация – включително документирането на разрушаването на палестински домове, териториалните спорове и разрастването на заселническите селища.

Изображенията с ниска разделителна способност възпрепятстваха усилията за потвърждаване и осъждане на нарушенията на човешките права, особено в труднодостъпни зони като Ивицата Газа, която се намира под обсада от 2007 г. Висококачествени сателитни изображения биха могли например да се използват за разследванията на организации като Forensic Architecture и за идентифициране на точните места, от които е дошъл фатален изстрел по невъоръжени демонстранти.

Макар поправката KBA да е приложима само към компаниите от САЩ, най големите играчи на глобалния пазар на сателитни изображения като Maxar и Planet, както и свободнодостъпните услуги на Google Earth и Bing Maps, са американски. Дори след като чуждестранни компании започнаха да предлагат висококачествени изображения през изминалото десетилетие, доминацията на САЩ на този пазар означаваше, че по отношение на широкодостъпните изображения, KBA практически се прилагаше в глобален мащаб.

Наложените от поправката ограничения върху резолюцията освен това накърняваха и бизнес интересите на щатските компании, тъй като им пречеха да предлагат конкурентни продукти. Въпреки случаите на приглушена съпротива срещу двуметровото ограничение от страна на технологични гиганти като Google и Microsoft през годините, както и спорадичните призиви за отмяна на KBA, доскоро нямаше почти никакви опити за реформиране на законодателството. Цензурата на сателитните изображение на Израел и окупираните територии мутира в едно от онези наглед неотменими изключения в палестинско-израелския диспут.

KBA също така имаше вредно въздействие върху научните изследвания. Сателитните снимки са ключов инструмент за проучвания и наблюдение, а нискокачествените изображения нямат детайлите, необходими за дисциплини като археология, където те се използват за следене на промени при обекти на културното наследство или иманярски разкопки. Оценките за климатичните промени също често разчитат на данни от сателитни изображения – и досега такива бяха трудно достъпни, въпреки опасността, която климатичните промени представляват за региона.

Така тези последствия от съзнателно създаденото сляпо петно за сателитните снимки директно пречеха на жизненоважната работа на изследователи, учени и хуманитаристи.

Формулировката на KBA като цяло е неясна, но в текста е вписано, че ограниченията ще се прилагат само докато няма лесно достъпни сателитни изображения с висока резолюция на тези територии от компании извън САЩ. В закона е заложено намерение наложените ограничения за резолюцията да се обновяват регулярно, за да отговарят на качеството на изображенията от чуждестранни източници – но това не се правеше.

Проблемът стана очевиден, когато редица компании извън САЩ – като се започне с френската Airbus през 2011 г. – започнаха да предлагат на пазара сателитни снимки с висока резолюция на Израел и окупираните територии. Всъщност самият Израел предлага подробни изображения на част от контролираните от него територии, което обезсмисля аргумента, че поправката KBA е нужна за националната сигурност на страната.

Заради технологичния напредък KBA представлява практически и морален анахронизъм поне от едно десетилетие. Въпреки това, първото формално преразглеждане на закона бе проведено чак през 2017 г., основно заради оплакванията на щатски фирми, че са поставени в неравностойно положение.

Основа за промяната обаче бе публикуван през 2018 г. доклад на двама археолози от Оксфордския университет, Майкъл Фрадли и Андеа Зарбини, в който се посочват проблемите с това законодателство. Тяхното изследване доказва ясно неадекватността на KBA, тъй като вече няколко компании извън САЩ вече са започнали да произвеждат висококачествени сателитни изображения, които е трябвало да доведат до коригиране на наложените ограничения. Заключенията на доклада бяха използвани от компаниите за оказване на натиск върху NOAA, Министерство на търговията и Конгреса да им се позволи да продават снимки с висока резолюция на региона, или KBA изобщо да бъде отменена.

Около две години тази кампания не даваше резултати, докато изведнъж, по време на Консултативен съвет за търговско дистанционно наблюдение в края на юни, бе обявено, че NOAA най-после е отчела, че източници извън САЩ вече предлагат изображения на региона с резолюция от 0.4 метра на пиксел, което ще бъде и новото ограничение. В скоро време институцията може да е принудена да свали изискването до 0.3 метра, тъй като по-късно тази година Airbus планира да пусне в експлоатация ново поколение сателити.

Последствията от това решение са разнообразни. Най-очевидното е това, че щатските технологични компании ще са по-конкурентноспособни. От научна гледна точка, реформата ще доведе до значително подобрение на способността за наблюдение на този екологично крехък регион.

Изображенията с висока разделителна способност ще позволят по-точното откриване на промените в растителността, условията за земеделие, по-нататъшното разпространение на опустиняването (ключово последствие от изменението на климата в региона), промените в разпределението на водата, прекомерната употреба на торове и замърсяванията. За дисциплини като археологията, улесненият достъп до висококачествени сателитни изображения ще позволят да се следи за щети по обектите на културно наследство.

Премахването на ограниченията също така ще осигури повече инструменти на хуманитарните групи, опитващи се да държат Израел отговорен за нарушенията на международното право – включително извънсъдебните екзекуции и строежа на незаконни селища в окупираните територии (което според четвъртата Женевска конвенция представлява военно престъпление).

Вероятно поради това отменянето на ограниченията вече предизвика безпокойство сред някои израелски военни. Решението ще има и геополитически последствия. Целите гранични зони на Йордания, Сирия, Ливан и Египет също не са добре документирани с висококачествени сателитни изображение, тъй като много от фирмите се притесняваха да не заснемат и израелска територия. Промяната в щатското законодателство ще осигури снимки на тези зони, които ще помогнат особено много за наблюдението на екологични проблеми като извличането на вода.

И накрая, от гледна точка на историческата справедливост и отчетността, лесният достъп до нецензурирани, висококачествени изображения ще позволи на палестинците да съставят точен каталог на останките от селата и градовете, разрушени по време на събитията от 1948 г. и след това. Демократизиращата сила на свободния достъп до информация ще позволи на палестинците да използват технологиите, за да преоткрият изтритото си минало и да изграждат образ на алтернативно бъдеще.

Реформата на KBA може и да представлява победа за комерсиализация на сателитните снимки, но разсекретяването си остава отделна битка. Следващото препятствие е да се подсигури достъпа до архивите от висококачествени сателитни снимки на Израел. Всъщност точно публикуването на секретни снимки на реактора Димона (израелска ядрена инсталация в пустинята Негев) бе оригиналната причина за прокарването на KBA. Разсекретени фотографии на Палестина правени през 1944-1948 г. от британските военновъздушни сили, вече показаха колко са монументални промените в пейзажа, протекли през следващите десетилетия. Разсекретяване на сателитните архиви на САЩ от втората половина на 20 век може да разкрие още повече.

Технологичният напредък може да играе роля за защитата на човешките права. Дали става въпрос за наблюдение на репресиите срещу уйгури в т,нар. “лагери за превъзпитание” в Китай, етническото прочистване на рохинги и други етнически групи в Мианмар, или атаките на САЩ с дронове в Сомалия, сателитните изображения отдавна се използват от международните правозащитни групи, изследователи, журналисти и активисти за документиране на зверства и военни престъпления.

Промените в щатското законодателство след 24 години изравняват условията и предоставят жизненоважни инструменти за хората, борещи се за свобода, справедливост и равенство. Наблюдението на несправедливостите само по себе си обаче помага само донякъде. Висококачествените сателитни изображения са средство за постигане на отчетност, но не могат да гарантират, че тя ще бъде постигната.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар