В категории:България

Защо ЕС не се намесва в кризата в България, пита в. „Известия”

Евросъюзът се оказва неспособен да събере край масата за преговори страните в българския конфликт – властта и опозицията, убедени са анкетирани от руския вестник експерти. А настойчивостта на протестиращите е поразителна. Как може да завърши всичко това?

Вече близо месец не стихват антиправителствените протести в България. Снимка: Автономна Работническа конфедерация

Мария Василиева, „Известия”

Започналите в България в началото на юли протести ескалираха през отминалия уикенд. След като парламентът отклони вота на недоверие, внесен от БСП, гражданите се разбунтуваха с нова сила. Недоволните опънаха палатки по централни кръстовища. На 2 август беше затруднено движението по път Е-79, който води към Гърция. Такава е обстановката след около месец протести с искания за оставката на министър-председателя Бойко Борисов.

Последната капка за демонстрантите беше поредната порция с пикантни подробности около този политик. Към снимките в компанията на пачки с банкноти и видеото от един плаж, „запазен” за приятел, се добави и запис от предполагаем телефонен разговор между премиера и вицепремиера Томислав Дончев.

В края на юли американската лаборатория Primeau Forensic потвърди, че друг изпратен от анонимен ползвател до български журналисти аудиофайл с гласа на Бойко Борисов е истински. Наред с нецензурни ругатни по адрес на главния си съперник – президента Румен Радев, в този разговор Борисов унижава гражданите, протестирали срещу повишаването на цените за горивата през 2018 г. Премиерът твърди, че обикновените хора не могат да се бунтуват заради поскъпването на бензина, защото пътуват с обществен транспорт.

Протестите от 2013 г., които съумяха за известно време да отстранят Борисов от власт, завършиха с няколко акта на самозапалване. Сегашните демонстранти, за щастие, още не са стигнали до такива неща. Но настойчивостта им е поразителна. А пазителите на реда действат доста внимателно.

На 31 юли участниците в протеста блокираха движението на кръстовището край Софийския университет. Сътрудници на полицията спряха автомобил на една от протестиращите групи, но демонстрантите успяха да разположат своя нов палатков лагер.

„Протестите в България няма да бъдат разгонван със силови методи, защото това ще провокира нарастването им. Освен това насилието срещу граждани ще привлече вниманието на международната общност, което съвсем не му трябва на премиера,” каза пред „Известия“ научният сътрудник в Института за европейски изследвания в Белград Стеван Гайич.

Сред българските протестни лагери изпъква този на Орлов мост – тук е традиционният епицентър на такива движения.

„Протестът ни е въпрос на ценности. Ние искаме да се възползваме от основополагащата ценност на ЕС – демокрацията, а не само да получаваме икономически ресурси, които в крайна сметка се оказват по джобовете на определени хора,” заявява пред местни медии бившият радиожурналист Арман Бабикян.

Що се отнася до оттеглянето на правителството на Бойко Борисов, това е само въпрос на време, твърди пред „Известия” българската депутатка в Европейския парламент Елена Йончева. Според нея доверието на населението към настоящата власт е изгубено окончателно, тъй като тя се е дискредитирала с корупционни скандали. Стандартът на живот в България на фона на останалите страни в ЕС е много по-нисък, макар от Съюза да идват колосални средства. Йончева подчерта също, че корупцията е станала вече начин на управление н България. По данни на Европарламента заради този бич държавата ежегодно губи по 11 млрд. евро.

Но, както отбелязват анкетираните от „Известия” експерти, ЕС не бърза да се намесва в ставащото в балканската държава. На 10 юли от ЕС бе обявено, че България ще бъде включена към еврозоната през 2023 г., но с корупцията, кой знае защо, все още ѝ се налага да се оправя самичка.

„Евросъюзът би могъл и по-остро да реагира на ставащото в България, но засега виждаме само сдържаност отдалеч, което не съответства на демократичните принципи на Европа. Сега геополитиката за ЕС е по-важна от ценностите,” посочи в разговор с „Известия” Стеван Гайич.

„Не виждам в момента никакви възможности за диалог между опозицията и премиера. Дори и ЕС не би могъл да помогне за установяването му,” каза пред „Известия” професорът политолог от Нов български университет Антоний Тодоров. Експертът подчерта, че мащабът на сегашните протести е несравним с онова, което е било през 2013 г. Сега те са допълнени и от борба между политически блокове. Не си струва да се очаква скорошно приключване на митингите. Те имат съвсем конкретна цел. Само разгромът на партията „Граждани за европейско развитие на България” (ГЕРБ), която от 10  години управлява страната и е основана от Бойко Борисов, може да успокои протестиращите.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар