В категории:България

Управляващите и Гешев: Оставка? Не, оставаме

„Като гледам лицата на протестите – познавам ги всичките – ако те управляват, държавата ще катастрофира“, каза на брифинг след коалиционен съвет премиерът Бойко Борисов и обяви своя първи приоритет – отхвърляне на вота на недоверие. „Категорично няма да подавам оставка“, заяви и главният прокурор

Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Коалицията между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ запазва „стабилността си в този състав и ще управлява държавата до края на мандата – до пролетта на следващата година“, заяви на брифинг в Министерския съвет председателят на НФСБ Валери Сименов.

На фона на многохилядни улични протести, които продължават вече седмица с искане за оставка на кабинета, министър-председателят Бойко Борисов и партньорите му заявиха, че остават на власт.

„Решихме, че най-сериозният въпрос, който трябва да решим, предстои в началото на следващата седмица – отхвърлянето и обсъждането на вота на недоверие, внесен от БСП“, каза още Валери Симеонов.

Въпреки че вчера следобед премиерът поиска оставките на трима свои министри – Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов – от брифинга стана ясно, че поне засега кадровите промени се отлагат. Такива вероятно ще има, при това може да се очакват и още сменени министри, но след отхвърлянето на вота на недоверие.

Подобно на вчерашното съобщение, с което от ГЕРБ съобщиха за поисканите оставки, и днес премиерът Бойко Борисов засипа с похвали министрите, които вчера поиска да си отидат. Той добави, че тримата „удобно се привързват към Делян Пеевски и ДПС“ и това се прави и с „любезното съдействие на т.нар. градска десница“, споменавайки на няколко пъти персонално съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Като гледам лицата на протестите, познавам ги всичките, не си представям държавата да се управлява от такива хора, защото ще катастрофира“, коментира Борисов и многократно и за пореден път подчерта колко е тежка ситуацията, намеквайки, че никой друг освен него не е способен да управлява в този момент.

Използвайки твърденията от публикуваните от прокуратурата разговори между Васил Божков и журналиста Огнян Стефанов и депутата Александър Паунов, Борисов набърка в хаотичното си слово големите си противници в последните седмици – Румен Радев и Христо Иванов. Премиерът обвини Иванов, че не протестирал срещу служебното правителство на Радев, а само срещу това на ГЕРБ, въпреки че служебните министри, според Борисов били „наредени от Шиши“ – както е един от прякорите на депутата от ДПС Делян Пеевски.

В същия контекст Борисов даде да се разбере, че засега категорично отхвърля вариант, при който подава оставка и не прави друг кабинет в рамките на този парламент, тъй като това би означавало служебно правителство на Румен Радев. „Служебното правителство е абсурд. Тогава ще има наш протест. На този президент, на който Шиши му реди кабинета“, каза Борисов.

Премиерът коментира, че мотивите за вота на недоверие на БСП били „изсмукани от пръстите“, след което направи дълга реч за своите успехи. Междувременно стана ясно, че внесеният вчера от БСП вот ще се гледа на извънредно заседание на парламента в понеделник, 20 юли. По правилник минимум 24 часа по-късно трябва да се проведе гласуването.

Тъй като Борисов и колегите му от „Обединени патриоти“ отказаха да отговарят на журналистически въпроси и си тръгнаха веднага след изявленията си, не стана ясно какво се случва с партия „Атака“, която все още се води коалиционен партньор, въпреки че беше изключена от „Обединени патриоти“. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в този им състав разполагат с общо 115 народни представители. Най-вероятно обаче изненади при гласуването няма да има, тъй като партия „ВОЛЯ“ от началото на мандата е неформален член на управляващата коалиция и подкрепя управляващите при всяко важно гласуване. Същото важи и за изключените от групата на „патриотите“ депутати на Волен Сидеров.

За да е успешен вотът на недоверие, опозицията трябва да събере 121 гласа „за“. Към момента БСП разполага със 78 народни представители (групата им в началото беше изградена от 80 души, но двамата от тях – Стоян Панчев и Алекандър Паунов – я напуснаха и станаха незавивисими). Дори и ДПС формално да влезе ситуационно в опозоционните си одежди и да гласува „за“ вота на недоверие, правителството няма как да падне, тъй като Движението разполага с 25 депутати или общо 103. Това от своя страна дава възможност на ДПС безопасно да подкрепи вота с ясното съзнание, че от гласуването им не зависи съдбата на кабинета „Борисов“ 3.

По-късно през деня всякакъв вариант да подаде оставка отхвърли и другата фигура, за чието напускане настояват протестиращите граждани – главният прокурор Иван Гешев.

„Категорично няма да подавам оставка“, обяви Гешев в сливенско, където се провежда операция на държавното обвинение и полицията срещу битовата престъпност, съобщи БНР.

„Ако ме харесват, това означава, че не си върша работата, каза той. А тя е свързана с това да има правосъдие и справедливост, тя е в интерес на българските граждани“, заяви Гешев и се похвали с „20% спад на битовата престъпност“ и „драстично намалели телефонни измами“.

Междувременно за тази вечер е насрочен осмият голям протест срещу правителството и главния прокурор. В София гражданите ще се съберат по традиция на пл. Независимост и пред президентството, след което ще тръгнат на шествие из софийските улици. Очакват се протести и в още десетки градове в цялата страна.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар