В категории:Свят

Гърците скочиха срещу закон, ограничаващ правото на протест

Правителството на „Нова демокрация” прокара закон, който за първи път от времената на военната хунта въвежда лимити за митингите и демонстрациите, като те могат да бъдат и забранявани, а организаторите им – съдени

Протестиращи срещу новия закон за ограничаване на демонстрациите в Гърция излязоха пред парламента в Атина, а срещу тях бе пуснат сълзотворен газ. Снимка: ekathimerini.com

В Гърция избухнаха протести срещу новоприетия закон за ограничения в демонстрациите, съобщават гръцки и световни медии. Според него прокуратурата има право да забранява вече обявена протестна проява, ако съзре в нея заплаха за обществения ред и риск от сблъсъци.

Законът бе прокаран лесно в парламента благодарение на абсолютното мнозинство, което взе управляващата консервативна партия „Нова демокрация” на изборите миналата година. „За” гласуваха сега 187 от общо 300 депутати.

Още вечерта на 9 юли, веднага след вота, пред сградата на законодателния орган в Атина излязоха за протестират над 10 000 души. Много от тях бяха представители или симпатизанти на СИРИЗА и на Комунистическата партия на Гърция.

Започнала мирно, протестната проява все пак на няколко пъти прерасна и в схватки с полицията. Демонстранти от т. нар. „Черен блок” хвърляха по полицаите бомби „Молотов”, а те по тях – гранати със сълзотворен газ.

Новият закон изисква за организиране на демонстрация да се подава предварителна молба и в нея организаторите да се задължават с гарантиране на мирния характер на събитието. Ако не спазят това, ще отиват на съд.

Също така според новите правила ще е възможно демонстрациите да се забраняват „по съображения за обществената сигурност”, ако при съответната проява съществува възможност да бъде нарушен редовният социално-икономически ритъм в даден район. Това означава например, че често използваният при протести в Гърция прийом с блокади на пътни артерии вече ще е закононарушение.

Ограниченията няма да важат при отбелязване на събития и годишнини като 1 май – Международния ден за солидарност на трудещите се, или 17 ноември – въстанието на студентите от атинския Политехнически университет на 17 ноември 1973 г., разгромено жестоко от войската на тогавашната хунта на „черните полковници”.

Премиерът Кирякос Мицотакис смята, че новият закон за демонстрациите е в полза на обществената безопасност. Правителството му смята, че честите протести създават проблеми на гражданите, пречат на трафика и търговията. „Свободата на един човек да протестира е също толкова ценна, колкото и свободата на друг човек да успее да стигне до болницата, до работата си, до дома си,” заяви Мицотакис.

Опозицията обаче е дълбоко възмутена от промените и обръща внимание, че за първи път от падането на военната хунта в Гърция през 1974 г. се ограничава правото на митинги и събрания. Противниците на новия закон са на мнение, че настоящите власти атакуват сега демократичните ценности в очакване на вълна от обществено негодувание заради влошената социално-икономическа ситуация вследствие на пандемията от Covid-19. Освен това Гърция не се е съвзела и от последствията от кризата от 2009 г. Така че мотиви за протести има, а и гърците са свикнали винаги да показват по улиците недоволството си от всякакви управляващи. Прокараните сега ограничения се възприемат в обществото като грубо посегателство.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар