В категории:България

СБЖ пита искаме ли света, в който ни тикат Кошлуков и висшестоящите му

Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Виждаме строящ се хотел на Алепу – а ни обясняват, че това е подпорна стена. Виждаме багер край Рилските езера – а ни обясняват, че искали да е „красиво” и препоръчват с обезпокоените да се приказва на мента, глог и валериан. Виждаме открита кампания за преследване и дискредитиране на президента – а ни обясняват, че лошият е той, защото поискал да се представя пълноценно и неговата гледна точка…”

По повод нашумелите тези дни разменени обвинения между БНТ и президентството председателят на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова излезе с позиция на сайта на организацията под заглавието „ Спорът между БНТ и президентството – поредна стъпка към „прекрасния нов свят””. И попита обществото дали иска такъв свят, конкуриращ едноименната антиутопия на Олдъс Хъксли.

Припомняме, че генералният директор на БНТ Емил Кошлуков се оплака пред много медии от „намеса” на президентството в работата на независимата обществена телевизия. Поводът е писмо, изпратено до него на 1 юли т. г. от началника на отдел „Връзки с обществеността” в президентството Кирил Атанасов.

Писмото на Кирил Атанасов до Емил Кошлуков

В писмото се коментират новинарските емисии на „По света и у нас” от 20.00 ч. и 23.00 ч. на 30 юни т.г. Според Атанасов в тях е било „направено сериозно отстъпление от обективността и професионалните стандарти в журналистиката чрез на практика едностранно отразяване на медийните публикации на прокуратурата”.

Писмото отбелязва по-конкретно: „В репортажа на централната новинарска емисия на БНТ интерпретациите и твърденията на прокуратурата по отношение на комуникациите на секретаря на държавния глава по правни въпроси и антикорупция са представени в цялост, включително чрез подробни графики, а отговорът на президентската институция е предаден отчасти и интерпретиран манипулативно и с внушения от страна на репортера. Отсъства позицията, че „в президентската институция няма и не се е провеждала процедура за помилване на лицето Петър Ненов”. В късната емисия на „По света и у нас” отново изчерпателно се предава версията и твърденията на прокуратурата, а позицията на президентската институция напълно отсъства”.

С позоваване на чл. 18 от Закона за радиото и телевизията се отправя молба писмото да бъде смятано за право на отговор и да му бъде дадено съответното разгласяване в емисията „По света и у нас”.

То е излъчено в тази емисия на 1 юли  с реакция от БНТ, според която телевизията се стреми да представя всички гледни точки, екипът ѝ е воден единствено от професионалните си критерии и не иска да бъде въвличан в напрежение между държавните институции.

В изявленията, които направи по повод писмото Кошлуков, той посочва, че го смята за намеса в работата на независимата обществена БНТ, оспорва то да представлява право на отговор и декларира, че нямало да позволи „да бъдат xyлени колеги за това, че cи въpшат pаботата cъвестно и професионално”.

Във връзка с това Снежана Тодорова коментира в своята позиция, че лично у нея „патосът на г-н Кошлуков в този конкретен случай буди недоумение”. Председателката на УС на СБЖ припомня „други ситуации, в които той би бил много повече на място”. И дава за пример следното прочуто изригване на председателя на Комисията по културата и медиите в НС Вежди Рашидов пред водещия по БНТ Георги Любенов през септември м.г.: „Айде стига с тая свобода на словото вече, вие луди ли сте, полудявате ли с тая свобода? Кое не му е свободно? Ами те всички хора ме плюят като каруцари, всеки има свобода на словото. И какво по-свободно от това? Абе хора, прекаляваме с тази свобода на словото и тя ще ни донесе други лоши дивиденти”.

Снежана Тодорова отбелязва: „Уви, не си спомням тогава генералният директор на БНТ да реагира. Не разпали у него праведен гняв това, че в пряк ефир водещият и всички журналисти, поставящи въпроса за свободата на словото, бяха охулени като „луди”. Да разбираме ли, че г-н Кошлуков е съгласен с това? Как да тълкуваме последвалото му всеотдайно сътрудничество със същия г-н Рашидов в прокарването на нов, репресивен за журналистите медиен закон, който да ги преследва за „фалшиви новини” по усмотрение на преследващия? Как да гледаме на редицата предприети от г-н Кошлуков притеснителни отстранявания от ефир на журналисти в обществената телевизия, предизвикали болезнен отзвук в гилдията и обществото?”

Нататък председателката на УС на СБЖ посочва, че „като на всеки редови зрител” на нея ѝ правят впечатление „и сериозните несъответствия между твърденията за представяне на „всички гледни точки” по БНТ и реалната картина, в която виждаме категоричното надмощие в отразяването на едни новини при практическата липса на други”.

Снежана Тодорова изразява също така изненада защо според Кошлуков  въпросното писмо от президентството „изобщо не представлява право на отговор по чл. 18 от закона”. Ръководителката на журналистическия съюз смята, че подобно заключение може да е само негова субективна интерпретация. И добавя: „Но декларирането ѝ така императивно от позицията на генерален директор на БНТ буди тревога относно критериите, с които се борави от този финансиран от данъкоплатците пост”.

Снежана Тодорова прави и следното многозначително обобщение: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции. Виждаме строящ се хотел на Алепу – а ни обясняват, че това е подпорна стена. Виждаме багер край Рилските езера – а ни обясняват, че искали да е „красиво” и препоръчват с обезпокоените да се приказва на мента, глог и валериан. Виждаме открита кампания за преследване и дискредитиране на президента, а ни обясняват, че лошият е той, защото поискал да се представя пълноценно и неговата гледна точка…”

Председателката на УС на СБЖ отбелязва също, че „за да е напълно красива, даже прекрасна картината, не може да липсва, разбира се, и председателката на СЕМ Бетина Жотева”, самосезирала се по повод спора между БНТ и президентството и разпоредила проверка.

Цитирано е и изявлението на самата Жотева: „Ако има нарушение от страна на БНТ, то ще бъде разгледано по реда на Закона за радиото и телевизията. Ако няма, моралната тежест остава върху президента. Ние нямаме никаква възможност за друга реакция. Това е широко обсъждан обществен въпрос и ако няма нарушение на БНТ, писмото е, меко казано, неудачна намеса в редакционната политика на телевизията.“

Снежана Тодорова продължава: „Така отсъжда моралният стожер Бетина Жотева, която очевидно смята, че всички трябва вече да са забравили как само преди три години тя агресивно заплаши журналист заради задеден ѝ въпрос. Ето това е „прекрасният нов свят”, който сериозно конкурира онзи на Олдъс Хъксли и който госпожи и господа като Жотева, Рашидов Кошлуков и всички над тях ще градят съгласно своите критерии и нива на компетентност. Това ли искаме, колеги, съграждани?…”

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар