В категории:Икономика

Виетнам и ЕС се отварят един за друг

Ханой официално подписа вече ратифицираното от Европарламента широкомащабно споразумение за свободна търговия с ЕС (EVFTA), наричано „сделка от ново поколение” заради многото ангажименти и в социалната, трудовата и екологичната сфера. То влиза в сила през август, сваля митата и дава старт на взаимоизгодно сътрудничество и в двете посоки, включително и за България

Гласуването в Народното събрание в Ханой за ратифициране на споразуменията EVFTA и EVIPA. Снимка: VNA

На 30 юни в Народното събрание в Ханой се състоя официална церемония по полагането на подписа на Виетнам под широкомащабното споразумение за свободна търговия между Виетнам и ЕС (EVFTA) и под споразумението по взаимна защита на инвестициите (EVIPA). Решението за ратификацията на двата документа бе гласувано от виетнамския парламент на 8 юни.

На свой ред Европарламентът ги одобри с огромно мнозинство на сесията си още на 12 февруари т.г. А Европейският съвет даде окончателната „зелена светлина” за EVFTA и EVIPA на 30 март. Очаква се споразуменията да влязат в сила през август т.г., след като преминат процедурите по ратификация и в националните институции на страните членки на ЕС.

Подготвителните преговори продължиха от 2012 до 2015 г. Текстовете на документите бяха напълно готови и подписани миналото лято, през 2019 г. Както Виетнам, така и ЕС, придават огромно значение най-вече на EVFTA (споразумението за свободна търговия) като солидна основа за разгръщането на взаимоизгоден търговски обмен и икономическо сътрудничество.

По време на представянето му в Европарламента споразумението EVFTA бе определено като „най-модерното и амбициозното, сключвано някога между ЕС и развиваща се страна“. Впрочем, бележещият около 7-процентен годишен икономически растеж Виетнам вече е считан на международно ниво за средноразвита държава, отчитайки и БВП на глава от населението в размер на 3500 долара.

В Европарламента за EVFTA се говори и като за „сделка от ново поколение“, тъй като става дума не само са намаляване и премахване на мита и тарифи, но и за взаимно ангажиране на компаниите да спазват трудови, екологични и социални стандарти, да следват принципите на устойчивото развитие.

EVFTA предвижда премахване на 99% от митата между Виетнам и ЕС. 65 % от митата върху износа на ЕС за Виетнам ще бъдат премахнати веднага след влизането в сила на споразумението, а с останалите това ще стане постепенно в рамките на 10 години.

Що се отнася до митата върху износа от Виетнам за ЕС, 71% от тях  ще отпаднат сега, а останалите – в рамките на 7 години. Споразумението ще намали и много от съществуващите нетарифни бариери пред търговията с Виетнам и ще отвори виетнамския пазар на услуги и обществени поръчки за дружествата от ЕС.

ЕС и досега бе сред водещите търговско-икономически партньори на Виетнам. Може да се припомни, че през миналата 2019 г. общият експорт на Виетнам на пазара на ЕС достигна 42 милиарда долара. Обратният поток от ЕС към Виетнам е за 15 милиарда.

Но влизането в сила на EVFTA ще донесе голямо облекчение за обмена и взаимните проекти. Очаква се особено разрастване на вноса на текстил, дрехи и обувки от Виетнам, които в настоящия момент представляват около 20% от целия виетнамски импорт в ЕС. По тази продукция Виетнам е третият в света износител след Китай и Бангладеш. Щом EVFTA влезе в сила, ЕС ще елиминира митата за 77,3% от вноса на виетнамски текстил и дрехи в рамките на 5 г., а след още 7 г. ще отпаднат и останалите 22,7%.

Добри шансове се откриват и за произведени във Виетнам високотехнологични продукти като смартфони и друга електроника – отрасъл, на чието развитие в Ханой гледат като на акцент в икономическата си перспектива.

От EVFTA ще бъде облагодетелстван и фармацевтичният сектор. Приблизително половината от вноса на виетнамски фармацевтични продукти в ЕС ще стане безмитен веднага, а за останалите митата ще паднат след 7 г. На европейските фармацевтични компании пък ще бъде разрешено да създават фирми за внос във Виетнам на лекарства от ЕС, получили разрешение за продажба на виетнамския пазар.

Според изчисления на виетнамското министерство на планирането и инвестициите EVFTA ще повиши виетнамските приходи от износ за ЕС с около 42,7% до 2025 г., а виетнамския БВП ще се вдигне с 4,6%.

На свой ред Европейската комисия разчита споразумението да помогне за повишаване на БВП на ЕС с още 29,5 милиарда долара до 2035 г.

Анализаторите сочат, че споразумението е в изгода и на ЕС, и на Виетнам, защото и от двете посоки в момента се усещат негативни ефекти заради упражняването на протекционистка политики от страна на досегашни водещи партньори – най-вече в лицето съответно на САЩ и Китай. А EVFTA предлага изгоден отдушник за тези затруднения.

Споразумението надгражда традиционно добрите партньорски отношения между Виетнам и ЕС. До края на 2018 г. европейските инвестиции в азиатската държава възлизаха на около 24 милиарда долара, вложени в развитието на 2133 проекта в 18 икономически сектора в 52 от общо 63-те виетнамски провинции.

24 са държавите от ЕС със свои инвестиции във Виетнам. Сред тях на челните места са Холандия, Франция и Обединеното кралство (облекчаването на сложностите около Брекзит също е залегнало в EVFTA). На регионално ниво в Югоизточна Азия Виетнам е вторият най-важен търговски партньор на ЕС след Сингапур – първата държава от тази зона, с която Евросъюзат сключи споразумение за свободна търговия. Станалият втори с такъв документ Виетнам изпревари по тази писта Индонезия и Тайланд. Благодарение и на виетнамската роля, като цяло АСЕАН се затвърждава в качеството си на трети по големина търговски партньор на ЕС.

Очаква се влизането в сила на EVFTA да даде и пряк тласък за активизирането на доста изоставащото от потенциала си сегашно търговско-икономическо сътрудничество между Виетнам и България. Ето какво каза по този въпрос виетнамският посланик у нас Н. Пр. Доан Туан Лин в интервю за „Барикада“, което публикувахме на 8 февруари т. г. по повод навършилите се тогава 70 години от установяването на дипломатически отношения между нашите две страни:

„За Виетнам България е врата към ЕС. Имате пристанища, много удобни за внос на виетнамски стоки, които след това да се прехвърлят към европейските пазари. С оглед предстоящото според споразумението премахване на митата за нашата продукция, перспективите са много обнадеждаващи. Ще има ползи и за вас. Ратифицирането на споразумението ни с ЕС означава и Виетнам да премахне митата за европейските стоки, включително и за българските. Така нашата страна ще стане разпределителен център за износа ви към цяла Югоизточна Азия, към страните от АСЕАН. България ще има големи възможности за производства във Виетнам, откъдето да експортира продукцията в нашия регион.“

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар