В категории:България

Всеки пети българин: Чрез ваксина за коронавирус Бил Гейтс ще ни чипира

Над 1,1 милиона души у нас вярват, че зад пандемията стои Бил Гейтс, а целта му е да създаде ваксина, с която да сложи чипове за контрол върху хората, показват данните от проучване на „Тренд“

22% от българските граждани, или над 1 милион и 100 хиляди души, вярват, че чрез бъдещата ваксина за новия коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. Сходен процент (21%) от хората у нас вярват, че зад пандемията от коронавирус стои Бил Гейтс, който иска да контролира хората чрез чипове, поставяни чрез ваксина за вируса.

Това показват данните от национално представително проучване на агенция „Тренд“ сред 1008 пълнолетни български граждани, проведено по метода „лице в лице“ в периода 1 – 7 юни и финансирано от вестник „24 часа“.

Всеки десети български гражданин пък посочва, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. А според 23% – колкото са и вярващите, че благодарение на него Бил Гейтс ще поставя чипове – всъщност коронавирусът „не съществува“ и това е „световна измама“.

И при четирите конспиративни вярвания, процентът на отхвърлящите тези твърдения все пак е доста по-голям от приемащите ги – 41% не вярват, че 5G технологията е отговорна за разпространението на коронавируса, 39% не виждат в желанието на Бил Гейтс за тотално чипиране на хората причина за разпространението на вируса, а 44% не вярват, че чрез потенциалната ваксина ще се сдобият с чип. 56% не са съгласни, че коронавирусът е измама и не съществува.

Притеснителен е обаче и процентът на хората, които се колебаят по тези въпроси – 21% не са сигурни дали вирусът не е световна измама, 34% не могат да заявят категорично, че ако решат да се ваксинират, няма да бъдат чипирани, а 40% имат подозрения в намеренията на Бил Гейтс. Цели 47% или близо половината не са сигурни относно ролята на 5G технологията в разпространението на коронавируса.

В обобщение, вярващите твърдо в съответните конспирации, заедно с тези без категорично мнение по въпроса, са повече от онези, които ги отхвърлят.

„Тренд“ тества и още няколко конспирации – така например според 43% от хората коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтичните компании да печелят. Само 26% от анкетираните не са съгласни с това твърдение, а 31% не знаят отговора.

Също огромен процент – 40% от хората мислят, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. 27% не мислят така, а 33% се колебаят по този въпрос. 43% смятат, че „коронавирусът е изкуствено създадена болест“, а 26% – че има естествен природен характер. 31% не могат да преценят.

„Спрямо демографските разбивки виждаме, че живеещите в малките градове и селата в по-голяма степен са съгласни с това твърдение, докато в Столицата в най-малка степен“, пишат от „Тренд“ по отношение на въпроса за умишленото намаляване на населението на Земята, като най-вероятно този извод важи и за останалите теории.

Агенцията тества отделно въпроса за 5G технологията и пита опасна ли е или не е опасна тя за здравето на хората. 35% посочват, че според тях наследникът на 4G, 3G и т.н. технологиите, които се ползват в момента от всички мобилни устройства, е опасна за здравето. Други 34% отговарят, че не са запознати с тази технология и не могат да преценят, а още 19% дават отговор, че не знаят и не могат изобщо да преценят. Само според 12% технологията не е опасна за здравето на хората.

Отвъд конспирациите, социолозите задават и въпроса дали в началото на юни хората вече са се върнали към нормалния си начин на живот след отпускането на мерките.

Голямо мнозинство от 66% посочват, че вече се е върнало към нормалния си ритъм, а 29% – че още не е. 5% не могат да преценят. „До голяма степен можем да считаме, че в съзнанието на българите, извънредното положение и мерките около него са по-скоро отминал период“, посочват от „Тренд“ в своя анализ.

Трима от всеки четирима анкетирани или 76% от хората вярват, че като цяло България се е справила с овладяването на епидемията. Според 10% това не се е случило, а 14% не могат да преценят.

Данните от проучването на „Тренд“ относно вярата в конспиративни теории са сходни с тези от друго проучване на „Галъп“ от март. В него страната ни беше поставена в международен контекст, като според данните България е рекордьор в световен мащаб по отношение на вярата в твърдението, че чуждестранна сила или друга сила умишлено причинява разпространението на новия щам на коронавируса, а той не е нещо, появило се естествено. Над половината българи бяха тогава на това мнение – 58%, според 30% никоя сила не стои зад заразата, а 12% не можеха да дадат отговор.

Редица други държави също показаха сериозна вяра в подобни теории – например 45% в Нидерландия, 43% в Турция, 52% в Еквадор, 56% в Армения, 53% в Северна Македония и много други.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар