В категории:Bez kategorii

Близо 1,8 милиона българи вярват в „кемтрейлс“ и ХААРП

Една четвърт от анкетираните в национално представително проучване на „Тренд“ вярват, че самолети ни посипват с отровни химикали, а земетресения и климатични катастрофи са причинени целенасочено от могъщо оръжие. Малко над 20% са онези, които отричат тези теории.

Кадър от Червения площад в Москва ден след президентските избори през март 2018-та година. Изглежда Русия и дори намиращият се в непосредствена близост Кремъл също не са успели да ограничат кемтрейлс. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Една четвърт от българските граждани или около 1,8 милиона души вярват в т.нар. „кемтрейлс“ – конспиративна теория, според която самолети тровят населението с химически отрови. Това показват данните от социологическо изследване на Изследователски център „Тренд“, поръчано от в-к „24 часа“ и проведено в началото на март сред малко над 1000 респонденти.

Общо 78% са хората, които „не знаят“ (53%) или директно вярват (25%) в „кемтрейлс“ а само 22% са категорични, че не вярват в теорията. Сходни се резултатите и при отговора на въпроса относно съществуването на „климатично оръжие ХААРП“ – 24% вярват в него, отново 53% не знаят или не могат да преценят дали съществува такова оръжие, а 23% отговарят, че не вярват в него. Все пак от „Тренд“ посочват, че данните показват високи дялове на непознаване на темата и за българите тези въпроси са по-далечни и нямат изградено мнение.

Кемтрейлс, ХААРП, масони…

Огромен е процентът на хората, според които изкуствено се създават болести с цел продажба на нови лекарства. 4,7 милиона души или 66% от българското население изглежда до толкова е изгубило доверие във фармацевтичните компании, че вярва в това, че те нарочно създават болести, за продават лекарства за тях. Още 18% „не знаят“ дали това е така, а само 16% не вярват в тази теория.

Според цели 40% съществува „тайно общество, което управлява света“, 27% не са сигурни, а според 33% такова „тайно“ общество все пак не съществува. От „Тренд“ уточняват, че малко под половината от хората с висше образование споделят това виждане.

Агенцията не уточнява какво точно представлява „тайното общество“, което управлява света, а успокоителната новина все пак може да бъде, че според 12 милиона американци страната им се управлява от рептили.

14% от запитаните вярват, че извънземни живеят сред хората. 17% не са сигурни в това, а според 69% извънземни на Земята все пак няма. Общо 29% от хората у нас вярват в съществуването на извънземни, 13% не могат да преценят, а според 58% хората и другите земни съществува са сами във вселената. Според 19% от анкетираните хората вече са установявали контакт с извънземни.

Огромно мнозинство от българите вярва в „пророческите способности на Ванга“ – 75% от анкетираните или три четвърти, което е над 5,3 милиона души. Само 11% не вярват, а 14% не могат да преценят. Според „Тренд“ прави впечатление, че и хората в най-младата възрастова група (18-29 г.) в голям дял (63%) вярват в способностите на Ванга.

Относно принципното „съществуване на хора със свръхестествени способности“, вярващите също са голямо мнозинство – 63% вярващи срещу 23%, които не вярват. 64% от анкетираните също така вярват, че „съществуват хора, които могат да предвиждат бъдещето“. Още 53% са на мнение, че „има хора, които могат да лекуват със свръхестествени способности“, а според 29% това е невъзможно. 45% вярват в магии срещу 43%, които са на обратната позиция. Въпреки голямото доверие в тези възможности, само 35% от анкетираните са посещавали гадател, ясновидец или ходжа, а 60% не са.

По-голяма скептичност българите демонстрират по отношение на прераждането и съществуването на рай и ад. Една трета или 33% вярват в прераждането, 23% не могат да преценят, а 44% са скептично настроени. По-голям е процентът и на тези, които не вярват в рая и ада – 42% срещу 36% вярващи и 22% без изградено мнение. Изследователите от „Тренд“ отчитат сериозна разлика по отношение на вярата в прераждането между половете – при жените процентът е по-висок (40%) в сравнение с този на мъжете (25%). Данните показват още, че живеещите в малките населени места и селата са по-склонни да вярват в рая и ада за сметка на живеещите в столицата, като от „Тренд“ смятат за възможно обяснение по-високата степен на религиозност в малките население места. В изследването обаче не са проверявани други религиозни нагласи.

Според 32% от хората петък 13-ти носи нещастие, 7% не могат да преценят, а 61% са скептици. Сходни са процентите за нещастието, което носи черна котка – 33% вярващи срещу 60% невярващи, както и за счупеното огледало – 34% срещу 56%. Същевременно обаче 73% от хората чукат на дърво срещу нещастие или беда, а 24% не го правят. Чукането на дърво е много по-популярно от хвърлянето на сол за късмет – това правя само 12%, а 84% пестят солта за други цели. 35% борят нещастието и липсата на късмет като носят червен конец против уроки, а 62% не го правят.

От запитаните 14% вярват в теорията, според която хора не са стъпвали реално на Луната, а още 28% не могат да преценят. Все пак повече от половината от анкетираните, или 58%, вярват, че екипажът на Аполо 11 действително е кацнал успешно на земния спътник.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар