В категории:България

Едва един от четири младежи ще гласува на евроизборите

Според последното проучване на „Тренд“, проведено преди драматичното редене на листата на БСП, партията изпреварва ГЕРБ с малко под 1%. „Апартаментгейт“ свива електоралната периферия на управляващите

38% или малко над два милиона българи декларират, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент, докато 31% са по-колебливи, заявявайки, че „по-скоро ще гласуват“. Около 25% отсега твърдят, че със сигурност или най-вероятно няма да упражнят правото си на вот.

Припомняме, на последните европейски избори официалната избирателна активност беше 35.84%.

Най-ниско желание за участие се наблюдава сред най-младата възрастова група – българските граждани на възраст между 18 и 29 години, като само една четвърт от тях със сигурност ще гласуват. Това показват данните от национално представително изследване на агенция „Тренд“, проведено в периода 5-12 април между 1008 пълнолетни граждани.

Въпреки очакваната и този път ниска активност на евроизборите, в отговор на въпрос „Доколко важни са за вас предстоящите избори за Европейски парламент“ голямо мнозинство ги посочва като важни. За 56% от пълнолетните български граждани предстоящите избори са важни, като за 16% от тях са изключително важни, а 40% ги определят по-скоро като важни. Само за 13% вотът изобщо няма значение, а според 21% – по-скоро не е важен.

В най-новото си проучване „Тренд“ дава преднина на БСП пред ГЕРБ. Според анализа на социолозите, това се дължи най-вече на загубата на доверие към ГЕРБ заради скандала с апартаментите и на удържането на нивата на БСП. Опозиционната партия повежда с 31.3% срещу 30.5% на ГЕРБ с две важни уточнения – първо, разликата попада в статистическата грешка, и второ – проучването е правено преди обявяването на листата на БСП, която доведе до големи вътрешни скандали, за които все още не е ясно как ще се отразят.

Скандалите около апартаментите в последните няколко седмици са нанесли видима имиджова щета върху основната управляваща партия. В сравнителен план между изследването на „Тренд“ през март и това през април, ГЕРБ губи 3% от своята подкрепа сред гласуващите, докато БСП успява да задържи нивата си и дори минимално да покачи своите електорални стойности. Твърдо на трета позиция остава ДПС с 12,7% от гласуващите.

Извън ГЕРБ, БСП и ДПС, от „Тренд“ дават шансове за излъчване на евродепутат най-вече на ВМРО.

Демократична България също запазват шансове за представителство, но при тях не се отчита тенденция на ръст в подкрепата, посочват от „Тренд“

Най-голям дял от електората на Обединени патриоти се ориентира към ВМРО за предстоящите избори за Европейски парламент. 5,5% от гласуващите биха предпочели тяхната листа, което ги доближава силно до бариерата за представителство в ЕП, която е 5,88%.

Сред останалите партии и коалиции не се наблюдава съществена динамика спрямо проучването ни през март, а разпределението сред гласуващите е следното: Воля (3,6%), „Атака“ (2%), „Възраждане“ (1,6%), НФСБ (1,3%) и Коалиция за България (АБВ) с 1,3%.

От „Тренд“ уточняват, че въпросът е с предварително посочени опции, от които анкетираните избират.

Проучването показва още, че 30% от анкетираните все още не са решили за кого ще гласуват, а други 27% „не могат да преценят“ какво да отговорят на въпрос дали са решили или не. Твърдо решилите за кого ще гласуват са 43%.

В друго социологическо проучване от днес, проведено от „Галъп“ в периода 5 – 11 април сред 1015 пълнолетни българи, БСП също води на ГЕРБ, но с малко повече от 1%. Като причина социолозите отново посочват „Апартаментгейт“.

Ефектът на скандалите и разкритията от последните седмици води до разколебаване на електората на ГЕРБ. Това на практика изравнява позициите на БСП и ГЕРБ и дава дори моментна по-изгодна позиция за левицата. ДПС остава константа, а в патриотичното пространство изпъква ВМРО.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар