В категории:Свят

Трябваше да направим повече, призна мозъкът на шведската стратегия за Covid-19

Швеция се нарежда сред страните с най-висока смъртност от болестта на глава от населението, без да е постигнала предполагаемите ползи от по-разхлабения подход 

Андерс Тегнел, Wikimedia Commons

Главният епидемиолог на Швеция признава, че в страната се е стигнало до твърде много случаи на смърт от Covid-19 и че е трябвало да се направи повече за ограничаване разпространението на вируса.

Андерс Тегнел, който дълго време критикуваше строгите ограничителни мерки в други държави като неустойчиво решение, е заявил в свое интервю тази седмица, че „има доста очевиден потенциал за подобрение“ на това, което е направено в Швеция. Попитан дали твърде много хора в страната са починали заради болестта, той отговаря: „Да, абсолютно“. И добавя, че в бъдеще ще трябва да се направи преоценка дали е можело да бъде предотвратена тази висока смъртност.

„Ако се сблъскаме със същата болест отново, знаейки за нея това, което знаем днес, смятам, че бихме предприели нещо средно между това, което направихме в Швеция, и онова, което направи останалата част от света“, заявява Тегнел. „Би било добре да знаем какво точно да затворим, за да ограничим по-добре разпространението на болестта“, добавя той.

Според последвало интервю на епидемиолога за ежедневника Dagens Nyheter той все още смята, че основната стратегия е сработила добре. „Не виждам какво бихме могли да направим по напълно различен начин… На основата на информацията, която имахме тогава, чувствахме, че вземаме подходящо решение“, добавя той.

Тази седмица шведското правителство се огъна под усилващия се опозиционен натиск и обеща да създаде комисия, която да оцени стратегията му за Covid-19. Премиерът Стефан Льовен също изказва мнение, че цялостният подход „е бил правилен“, но не е успял да защити хората в старческите домове, където са регистрирани половината от всички жертви на заразата в страната. Министърът на социалните въпроси Лена Халенгрен казва пред Reuters, че правителството „през цялото време е било готово да въведе по-широки мерки, препоръчани от експертния орган“.

Тегнел бе мозъкът зад противоречивия подход на Швеция в борбата с вируса и се радваше на пълна подкрепа от правителството на  Льовен. Властите забраниха събирания на над 50 души и затвори частично учебните заведения за учениците над 16-годишен възраст, но оставиха отворени магазини, ресторанти и фитнеси. Останалите мерки се свеждаха до препоръки хората да избягват пътувания и излизания, ако са възрастни и болни.

Макар да има сигнали за промяна на общественото мнение в последно време, социологическите проучвания показват, че значително мнозинство от шведите подкрепят цялостната стратегия на властите. Стратегията на Тагнел обаче получава все по-остри критики от много други шведски експерти. По-разхлабеният подход също така бе разгорещено обсъждан и по света. Онова, за което обаче няма как да се спори, е ефектът на тази стратегия върху смъртността в страната.

В резултат от Covid-19 в Швеция са починали 4468 души, което представлява смъртност от 449 души на милион население – в сравнение с 45 в Норвегия, 100 в Дания и 58 във Финландия. По този показател Швеция е изпреварвана от Италия, Испания и Обединеното кралство, където смъртните случаи на милион население са съответно  555, 581 и 593. Статистиката на научното издание Ourworldindata.com обаче показва, че в седемте дни до 2 юни Швеция е излязла на първо място по среден брой дневни смъртни случаи от Covid-19 – 5.29 на милион жители, спрямо 4.48 във Великобритания.

В седмицата до 2 юни Швеция е излязла на първо място по среден брой дневни смъртни случаи от Covid-19 на милион население. Графика: Guardian.

Анике Линде, заемала позицията главен епидемиолог преди Тагнел в периода 2005-2013 г., заяви през миналата седмица, че първоначално е подкрепяла стратегията на правителството, но е започнала да прави преоценка на мнението си заради тежките последствия за възрастното население. „Сега си давам сметка, че липсваше стратегия за опазване на всички възрастни. Не знам как могат да излизат и да твърдят, че нивото на подготвеност е било добре, когато всъщност бе много слабо“, казва тя пред националната телевизия.

Според нея друга ключова грешка е била презумпцията, че коронавирусът ще се държи като сезонен грип. „Изобщо не се държи като грип. Разпространява се по-бавно и има по-продължителен инкубационен период. Това го прави по-труден за засичане и за изграждане на имунитет сред населението“, изтъква Линде. През миналия месец бе публикувани изследване, според което едва 7.3% от жителите на Стокхолм са били развили антитела към Covid-19 към края на април.

Докато много други страни в Европейския съюз започват да разхлабват ограничителните мерки, защото вирусът изглежда вече е под контрол, Швеция може би ще се окаже изолирана. Това засяга и свободата на придвижване на гражданите ѝ, тъй като много страни от ЕС запазват ограниченията за пътници от страни, считани за високорискови за разпространение на Covid-19. През миналата седмица Норвегия и Дания обявиха, че премахват контрола на общата си граница, но Швеция остава изключена от свободното придвижване в Скандинавия заради значително по-високия брой заразени.

Освен това засега няма много доказателства, че решението на Швеция да остави голяма част от обществото отворено е успяло да предотврати щетите за икономиката. Финансовият министър Магдалена Андерсон наскоро предупреди, че страната е изправена пред най-тежката си икономическа криза след Втората световна война. Прогнозите са БВП на страната да се срине със 7% през 2020 г., което е приблизително същото ниво като останалата част от ЕС.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар