В категории:Свят

Швеция очаква дълбока рецесия въпреки меките мерки 

Най-новите данни и прогнози показват, че спорният подход на Стокхолм към пандемията не е предотвратил икономическия спад

Търговските обекти в Стокхолм останаха отворени, но това изглежда не е успяло да предпази икономиката. Снимка: Wikimedia commons

Силно оспорваният подход на Швеция към пандемията от Covid-19 позволи повечето бизнеси да останат отворени. Въпреки това страната се е насочила към най-тежката си рецесия от края на Втората световна война, съобщава Bloomberg.

Финансовият министър Магдалена Андерсон съобщи във вторник, че се очаква най-голямата скандинавска икономика да се свие със 7% тази година. По-късно същия ден бе обявено 30-кратно повишаване на тегленето на държавен дълг, за да се покрият извънредните разходи на фона на рекордната безработица. Отделно изследване показва, че 40% от бизнесите в шведския сектор на услугите се опасяват от изпадане в банкрут.

Противоречивият модел за справяне с коронавируса на шведските власти предизвика много спекулации през изминалите месеци. Страната отчита значително повече свързани с болестта смъртни случаи, отколкото съседните скандинавски държави, като почти половината от тези случаи са на хора от старчески домове. За изминалата седмица Швеция излезе на първо място в Европа по брой на починалите от Covid-19 на глава от населението. Анализ на Financial times поставя Швеция сред страните със значително покачване на общата смъртност по време на пандемията, най-вече в столицата Стокхолм.

Някои обаче теоретизираха, че поне икономиката на страната ще пострада по-слабо в сравнение с държавите, наложили строги мерки за социално дистанциране. Последните данни обаче хвърлят голяма сянка на съмнение върху тази идея. Адерсон заявява, че страната ѝ е изправена пред „много дълбока икономическа криза“, и че резкият икономически спад се случва по-бързо, отколкото правителството е очаквало.

Мартен Бюлеруп, главен икономист на службата по дълга в Стокхолм, изразява увереност, че Швеция ще се справи „малко по-добре“ от други държави, но „разликата ще е маргинална“.

Макар много шведи да следваха препоръките за социално дистанциране, страната отчита значително повече свързани с пандемията смъртни случаи, отколкото съседните държави.

Шведският модел

Шведското правителство остави магазини, ресторанти, фитнес зали и т.н. отворени по време на пандемията, като окуражаваше гражданите да подхождат със здрав разум и да следват препоръките за социално дистанциране. Wall Street Journal отбелязва, че мнозина шведи наистина са се стремели да излизат от домовете си и д пътуват възможно най-малко, което неминуемо се е отразило на бизнесите в страната.

Икономиката на Швеция освен това е силно зависима от търговията, поради което няма как да избегне глобалния шок от строгите карантинни мерки, наложени в повечето други държави.

„Шведската икономика ще бъде ограничена от възстановяването в останалата част на континента, като се има предвид зависимостта ѝ от външното търсене“, коментира пред Bloomberg Дейвид Оксли, анализатор в Capital Economics.

Около половината брутен вътрешен продукт на Швеция идва от износ, а някои от водещите компании в страната като s Volvo и Electrolux бяха принудени да уволнят хиляди служители заради спада на търсенето. Оксли изтъква, че производственият сектор няма как да не усети резкия спад в обема на износа.

Шведските власти настояват, че стратегията им за справяне с Covid-19 не се ръководи от приоритизирането на икономиката пред живота на хората. Водещият шведски епидемиолог Андерс Тегнел твърди, че този подход е по-устойчив, когато става въпрос за вирус, който вероятно ще продължи да се разпространява дълго време.

Теорията на Тегнел получи известна подкрепа от представителят на Световната здравна организация Майкъл Райън, който наскоро заяви, че „ако искаме да постигнем някаква нова нормалност, в много отношение Швеция представлява модел за бъдещето“.

Засега обаче опитът на Швеция подсказва, че може би има съвсем малко икономически ползи от поддържане на отворена икономика по време на пандемия. Попитана дали се очаква бързо възстановяване на шведската икономика, министър Андерсон заявява, че „това не изглежда много вероятно в момента. Очакваме по-удължен сценарий“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар