В категории:Латинска Америка / Свят

Американски наемник разкри всичко за готвения преврат във Венесуела (видео, снимки)

Ветеранът от Ирак и Афганистан Джордан Гудроу разказа пред венесуелска опозиционна журналистка в Маями как се действа за свалянето на президента Николас Мадуро. Показа и договор, подписан от Хуан Гуайдо, който обаче не го изпълнил и не платил нищо на бойците, подготвени в Колумбия. Други двама американци, служили в охраната на Тръмп, са сред осемте заговорници, заловени от рибари в Арагуа

Във венесуелския щат Арагуа на 4 май бяха заловени още осем наемници. Те бяха задържани първо от местни рибари, които после повикаха полицията. По-късно на друго място в същия щат бяха арестувани и нови петима от терористите. Снимка: Туитър

Колкото повече разкрития излизат около осуетения от венесуелските сили за сигурност опит за нахлуване на терористична групировка в страната по море от Колумбия на 3 май, толкова по-голям става международният скандал около участието на американски наемници и тренирани от тях бойци в заговора за сваляне на законната власт в Каракас.

Да припомним – опитът за проникване призори на 3 май бе с моторна лодка, пресрещната още във водата от венеуселската брегова охрана, като при сблъсъка бяха убити 8 души от нашествениците, а двама бяха задържани. Заловено беше и голямо количество оръжие. Инцидентът се разигра край селцето Макуто досами пристанищния град Гуайра, център на едноименния щат. Градът е на около 30 км от столицата Каракас, накъдето заговорниците са смятали да поемат, за да атакуват президентския дворец.

Веднага след тези събития съобщилият за тях вътрешен министър Нестор Реверол обяви, че става дума за част от по-мащабен план за държавен преврат, че операцията за предотвратяването му продължава и че подробностите ще бъдат съобщавани поетапно, според разкритията.

На следващия ден – 4 май, операцията продължи със залавянето на нова група заговорници в разположения на около 200 км. от Гуайра рибарски район Чуао в щата Арагуа. Там отначало със силите само на местните рибари, извикали след това и военни части, бяха задържани още осем участници в конспирацията. По-късно бе съобщено и за нови петима арестувани заговорници в друго рибарско селище в същия щат – Пуерто Мая.

Сред първите осмина заловени на 4 май се оказаха и двама американски граждани – Люк Денман и Айран Бери, за които други от арестуваните свидетелстваха, че са били служители от охраната на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Американските наемници Люк Денман (вдясно) и Айран Бери (с брадата) на път за Венесуела. Снимка: democraticunderground.org

По-късно, когато техни снимки и документи се появиха и в социалните мрежи, там бяха разпространени и кадри на Люк Денман край Тръмп.

И Денман, и Бери в момента се водят служители на американската компания за наемници Silvercorp.

Люк Денман сред арестуваните терористи. Снимка: Туитър

Оказа се, че Silvercorp е сключила договор със самообявилия се за „временен президент” на Венесуела опозиционер Хуан Гуайдо и с негови приближени, за да извърши обучение на дезертьори от венесуелската армия в лагери в Колумбия, като ги подготви за действия на венесуелска територия с цел сваляне на президента Николас Мадуро.

За всичко това разказа най-подробно не друг, а основателят и собственик на Silvercorp – роденият в Канада гражданин на САЩ Джордан Гудроу, бивша „зелена барета”, ветеран от войните в Ирак и Афганистан.

Гудроу отначало направи такива изявления в социалните мрежи съвместно с венесуелския опозиционер и бивш военен Хавиер Нието Кинтеро.

След това Гудроу даде особено обстоятелствено интервю в три части с обща продължителност над 30 минути пред венесуелската опозиционна журналистка Патрисия Полео, живееща в Маями и водеща оттам свой собствен анти-Мадуро видео канал. Интервюто е осъществено дистанционно, а появилият се в кадър Гудроу направи изричната уговорка, че няма да уточнява от кое именно място влиза във връзка с Полео. Камерата го показа на фона на горска растителност.

Американецът изтъкна две цели на своето включване. Първата е да увери всички, че във Венесуела наистина са проникнали и действат обучени от него бойци – общо около 60, които искат да свалят Мадуро от власт, и че „всичко това е сериозно”. Така Гудроу всъщност опонира на първите реакции на Гуайдо и компания, които отначало твърдяха, че съобщенията на венесуелското правителство за осуетено проникване на наемници по море в района на Гуайра (Гуайдо, впрочем, е родом точно оттам) на 3 май били измислица и „постановка”. Гудроу обаче увери, че всичко е съвсем реално и че акцията се подготвя отдавна.

Нещо повече – той потвърди вече циркулиралите в края на март съобщения за подготвян държавен преврат във Венесуела със силите на трениращи в Колумбия наемници. Тогава такива изявления направи дезертиралият от венесуелската армия бивш генерал Кливер Алкала, живеещ от години в Колумбия. Той разказа това в интервю пред колумбийско радио, след като ненадейно бе обвинен от Правосъдния департамент на САЩ, че е част от хипотетичен наркокартел съвместно със самия Мадуро, както обявиха от Вашингтон. Алкала заяви тогава, че има голяма грешка и че той всъщност е от другия отбор, който иска да свали Мадуро. По-късно служители на ДЕА (американската служба за борба с наркотиците) все пак го задържаха и го откараха в САЩ, където той в момента чака съдебно разглеждане на случая чу.

Сега, в интервюто си пред Полео, Гудроу потвърди, че е работил в Колумбия тъкмо с Алкала, подготвяйки преврат срещу Мадуро и нарече задържането на ексгенерала „голяма грешка”. Гудроу даде и още подробности за лагерите на колумбийска територия , а Полео включи за фон на интервюто кадри оттам.

Като втора цел на изявленията на американския наемник пред венеуселската опозиционна журналистка се очерта желанието му да подчертае, че той и обучаваните от него бойци са били „изоставени” от Гуайдо и сие, които не са изпълнили първоначалния си ангажимент за финансирането им. Гудроу показа пред камерата последната страница от 8-страничен договор, който бил сключен между неговата Silvercorp и Гуайдо. На страницата личат подписите на Гуайдо и на двама негови близки съратници от една страна, както и на самия Гудроу от друга.

Страницата от договора на венесуелските опозиционери с фирмата на Гудроу. Вляво на първо място е подписът на Хуан Гуайдо. Снимка: YouTube

Според американеца, венесуелските опозиционери му обещали около 212 милиона долара, които трябвало да покрият тренировките в Колумбия, както и подривните операции след това по организирането на преврата във Венесуела. Парите трябвало да бъдат преведeни в рамките на пет дни след сключване на договора. Но така и никога не дошли.

Гудроу многократно се оплака пред Полео, че „политиците” не изпълнили ангажимента си и зарязали него и хората му. Той заяви, че тренираните от него в Колумбия венесуелци дори гладували, а оскъдните средства, които все пак идвали, били събирани между други венесуелци, работещи като шофьори на Uber из колумбийските гранични райони. На въпрос защо не е зарязал всичко, след като не са му плащали, Гудроу се обявява за „борец за свобода“ и допълва: „Да се боря за свободата на различни страни – това е единственото, което умея да правя. Борих се в Ирак. И в Афганистан. Получавал съм награди. Но никога не съм получавал толкова удари в гръб, колкото сега“. Последното изречение е по повод неизпълнените ангажименти на Гуайдо и съратниците му.

Опитната политически Полео явно още по време на самото интервю осъзна, че тези разкрития не толкова ще засрамят „забравилия” да плати Гуайдо, колкото ще оголят нови злоупотреби със средства в опозиционните среди, дълбокото разединение в тях и липсата на всякакъв морал. И още – журналистката веднага се усети, че откровенията на американеца потвърждават „от първа ръка” незаконните, превратаджийски методи, които прилага уж „демократичната” опозиция. Плюс, разбира се, недвусмислената американска намеса във всички тези брутални конспирации.

Полео видимо се притесни, че всичко това всъщност е в полза на официален Каракас. А жената живее в Маями – средището на най-крайната кубинска и венесуелска опозиция, която не си поплюва в отмъщенията срещу онези, които сметне за „предатели”. Така че журналистката неколкократно по време на интервюто с Гудроу и особено към финала се постара да си осигури алиби за неудобните разкрития и натърти, че целта на този разговор е да се окуражат хората във Венесуела – да им се покаже, че „борци за свобода” вече действат активно в страната за свалянето на Мадуро. Полео и в прав текст подчерта, че самата тя е привърженичка на такъв път за промяна, защото с мирни средства нищо не можело да се постигне.

Парадоксалното е, че след всички тези разкрития, допълнени и от признанията на част от арестуваните терористи, Гуайдо и сие, които отначало пламенно разобличаваха „постановката” на властите, рязко обърнаха трактовката си и започнаха да алармират, че задържаните „борци за свобода” не били третирани хуманно.

Президентът Мадуро даде две пресконференции, като на едната увери, че разузнаването е било в течение на заговора и затова той е бил париран успешно. Добави, че главната цел на опиталите се да проникнат терористи е била да го ликвидират физически. Обвини като съорганизатори на конспирацията Колумбия и САЩ. На следващата си поява пред медиите Мадуро лично показа документите на двамата заловени американски наемници Люк Денман и Айран Бери.

Документи на двамата заловени във Венесуела американски наемници. Снимка: Туитър
Паспортът на Люк Денман, показан от Мадуро. Снимка: Туитър

Позова се и на показанията на друг от заловените – венесуелеца Адолфо Бадуел (син на бившия генерал Раул Бадуел, днес в затвора заради конспирация), който заявява, че Денман и Бари са служители от охраната на американския президент Доналд Тръмп.

Сред арестуваните в рамките на настоящата операция венесуелски заговорници са също така бившите капитани от венесуелската армия Антонио Секера (една от водещите фигури в опита за преврат в Каракас на 30 април 2019 г.), Сесар Перес Секеа и Хесус Рамос. Друг известен бивш военен сред участниците в опита за дебаркиране на 3 май бе и Роберт Колина с прякор Пантера, който бе убит при престрелката. Неговото име бе споменавано и при случая от края на март около Кливер Алкала, който тогава призна, че организирана точно от Пантера пратка с голямо количество оръжие, случайно заловена от колумбийски общински полицаи, е била предназначена за подготовка на нахлуване във Венесуела.

Във връзка със сегашните събития в Гуайра и Арагуа, както и с разкритията на Гудроу и признанията на арестуваните терористи, прокуратурата на Венесуела е започнала разследване. Според главния прокурор Тарек Уилям Сааб са налице несъмнени факти, сочещи, че Хуан Гуайдо е бил замесен в заговора, когото определи като негов „интелектуален автор”.

Междувременно Колумбия и САЩ отхвърлиха обвиненията на Венесуела, че са замесени в тези конспиративни операции. Тръмп увери, че „за първи път чувал” за тях.

Каракас е направил и официално оплакване пред ООН, обръщайки внимание на генералния секретар и на Съвета за сигурност, че използването на наемници с цел посегателство срещу правовия ред в суверенна държава е грубо погазване на принципите и нормите на световната организация и на международното право.

На фона на всичките си разкрития от последните дни Гудроу се прояви и с доста агресивна реакция лично спрямо кореспондентката в Каракас на телевизия RT Ерика Ортега, която той де факто заплаши със смърт. След като в свой туит журналистката го спомена като „наемник”, в отговор той ѝ написа: „На наемниците се плаща. За да освободя света от съучастници на Мадуро като теб, с голямо удоволствие ще свърша тази работа безплатно”. Малко по-късно Гудроу изтри туита си. Едва ли обаче толкова лесно ще може да изтрие вече неизгладимото впечатление, което произведе с всичките си откровения по въпроса що за „борци за свобода” и с какви средства се канят да сменят властта във Венесуела.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар