В категории:Латинска Америка / Свят

Венесуела осуети проникване по море откъм Колумбия

Осем от членовете на въоръжената група, разбита при опита ѝ за акостиране в щата Ла Гуайра, са убити, а други двама са арестувани. Заловено е оръжие, откраднато при миналогодишния опит за преврат в Каракас

Част от заловените при операцията в Гуайра оръжие и екипировка на опиталите се да проникнат по море откъм Колумбия терористи. Снимка: WatsApp

Вътрешният министър на Венесуела Нелсон Реверол обяви в телевизионно съобщение, че призори на 3 май е била разбира терористична въоръжена група, която се е опитала да проникне на венесуелска територия по море, идвайки от Колумбия. Операцията е била извършена във венуселския щат Ла Гуайра.

Осем от членовете на групата са убити, двама са арестувани. Сред убитите е бившият венесуелски капитан Роберт Колина с прякор Пантера, за когото венесуелското разузнаване отдавна извести, че ръководи тренировъчен лагер за паравоенни групировки в Колумбия. Неговото име фигурираше и при разкритията от края на март т.г. за подготвян преврат във Венесуела. Именно Колина/Пантера беше сочен като получател на пратка оръжие, заловена тогава случайно от колумбийски общински полицаи и предназначена за въоръжаване на заговорници, подготвящи се на колумбийска територия за сваляне на венесуелския президент Николас Мадуро.

За оръжието, заловено при сегашната операция в Ла Гуайра, е установено, че е било откраднато от арсенала на Федералния законодателен дворец при опита за преврат в Каракас, извършен на 30 април миналата година с участието на обявилия се за „временен президент” Хуан Гуайдо и намиращия се дотогава под домашен арест опозиционер Леополдо Лопес (днес той се укрива в испанското посолство). По все още неофициална информация, циркулираща вече в социалните мрежи, става дума за 10 пушки, един 9-милиметров пистолет Glock и 2 картечници AFAG, патрони с различен калибър. Разбитите в Ла Гуайра терористи са дошли с моторна лодка с два извънбордови двигателя. На сушата са ги чакали 6 камионетки.

Вътрешният министър Нелсон Реверол посочи, че целта на групата е била да извършва терористични актове из страната, да подготвя убийства на членове на правителството, да създава атмосфера на насилие, да подклажда хаос и объркване сред населението, като с всичко това подготвя обстановката за замислян нов опит за преврат. Министърът добави, че операцията по неутрализиране на заговорниците все още е в ход и още подробности ще бъдат съобщени едва след приключването ѝ.

Председателят на Националното конституционно събрание на Венесуела Диосдадо Кабейо излезе със свои изявления, насочвайки към американска следа в събитията: „Това е план, дирижиран от САЩ чрез използването на агенти на DEA (американската Администрация за борба с наркотиците – б. р.) и на наркотрафика.” Кабейо добави още, че намерен на мястото на операцията GPS на въоръжената група доказвал категорично, че тя е дошла от Колумбия. Според твърдения в социалните мрежи един от двамата арестувани заявил, че работи за DEA.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар