С театрален опит за преврат Гуайдо пак нажежава Венесуела

Според Майк Помпео Николас Мадуро се канел да излети от страната, но руснаците не му дали. Доналд Тръмп пък си знае, че за всичко е виновна Куба. Каракас съзря във фалшивите новини „тъжен начин да се надмогне истината, че превратът се провали“ и отбеляза, че „САЩ не са имали по-лудо правителство от това“

Хуан Гуайдо в кадър от видеозаписа, в който зове за преврат. Зад него вдясно е Леополдо Лопес. Отляво се виждат демонстративно подредени военни. Снимка: El Pais
Хуан Гуайдо в кадър от видеозаписа, в който зове за преврат. Зад него вдясно е Леополдо Лопес. Отляво се виждат демонстративно подредени военни. Снимка: El Pais

Самопровъзгласилият се за „временен президент” на Венесуела Хуан Гуайдо събуди сънародниците си в ранни зори на 30 април с драматичен видеозапис, разпространен от социалните мрежи и световните медии. На него опозиционерът стои на фона на застанали зад гърба му неколцина военни, до които е и очевидно освободеният негов съидейник Леополдо Лопес, намирал се в домашен арест с 13-годишна присъда. Постигайки с този мизансцен внушението, че армията вече е на негова страна и че дори е успял с нейна помощ да извади на свобода Лопес, Гуайдо патетично уведомява венесуелците, че е дошла „крайната фаза” в битката срещу правителството и „узурпацията на властта” от президента Николас Мадуро. И призовава народа и войската да се вдигнат на последен щурм за събаряне на настоящото държавно управление.

От туитове на самия Лопес става ясно, че поддържащи Гуайдо военни наистина са дошли при него и са го извели от домашния арест. По-късни уточнения вече от страна на легитимните  власти в страната ще доизяснят, че операцията по освобождаването на Лопес е осъществена със съдействието на няколко служители от SEBIN – националната разузнавателна служба, подкрепящи Гуайдо. Те са се възползвали от часа на редовната смяна на охраната пред дома на осъдения опозиционер и така са го извели. Трябва да се припомни, че Лопес получава присъдата си заради провокирани от него в началото на 2014-та безредици, при които загиват 43-ма души.

Що се отнася до записа с апела на Гуайдо, бързо се разбра, че повечето от събраните на задeн план военнослужещи всъщност са били доведени на мястото с измама. Според изявления, които по-късно мнозина от тях правят пред медиите, те са били изведени от казармата си в 3 часа на зазоряване от своите преки командири – двама-трима свързани с Гуайдо представители на средния команден състав. На войниците било казано, че отиват „на операция” – без повече подробности. След като пристигнали и се ориентирали в обстановката, те се обадили на своето висше командване, за да проверят дали наистина има заповед за участието им в разиграващите се събития. Научавайки, че няма нищо подобно, те напускат възмутени мястото.

Всичко това става на мост над булевард „Франсиско Фахардо” в квартал Чакао в Каракас, смятан за „крепост” на опозицията. Мостът е съвсем близо до военновъздушната база „Карлота”. Първоначални съобщения дори гласяха, че Гуайдо и Лопес, заедно с поддържащите ги военни, са завзели базата. После се разбра, че опозиционерите изобщо не са стъпвали на територията A. И че всъщност там са се изтеглили измамените бойци, след като са установили реалното положение на нещата

На по-късни кадри, пак разпространени в Туитър, се вижда как неколцина останали на моста военни със сини превръзки на лактите – знак, че са на страната на Гуайдо – подпират на парапетите картечници, а до тях има щайги с муниции и с… банани. Същевременно наоколо се трупат да ги снимат значително по-многобройни от тях репортери.

Практически веднага след разпространяването на виедото с Гуайдо на него реагира министърът на информацията Хорхе Родригес. Той извести, че с помощта на малка група военни Гуайдо се опитва да извърши военен преврат, но верните на правителството армейски части и сили за сигурност вече неутрализират този опит.

Около 7 часа сутринта пристигнала на мястото военна бронирана кола започна да изстрелва към установилите са на моста опозиционери гранати със сълзотворен газ. По-късно към нея се присъединиха и други бронирани коли.

Скоро про-Гуайдо военните изчезнаха от моста, оставяйки щайгите с муниции и банани. Но се развихриха струпалите се на мястото им опозиционни „бойни групи”, известни като „гуаримберос” и доста изявили се в атаките си по силите за сигурност по време на големите улични сблъсъци през 2014-та и 2017-та. Те станаха и главните „герои” в направените в предиобедните часове местно време снимки на  информационните агенции. Кадрите напомниха за лятото на 2017-та – отново мятане на камъни и бомби „Молотов”, палежи, неизвестно откъде дошли изстрели…

Междувременно президентът Николас Мадуро и военният министър Владимир Падрино Лопес увериха, че армията като цяло твърдо остава на страната на правителството и конституционния ред, че обстановката в по-голямата част на Каракас и в цялата държава е спокойна, че сблъсъците са провокирани само в столичния район Чакао и че опитът за преврат се е провалил. „Да покажем стоманени нерви”, апелира Мадуро.

На свой ред председателят на Националното конституционно събрание Диосдадо Кабейо призова всички, които искат да отстоят мира и законността, да се съберат край президентския дворец „Мирафлорес”. И около 8.30 ч. улиците около двореца започнаха да се изпълват с хиляди хора, решени да бранят правителството, пред които Кабейо и други чавистки лидери държаха пламенни речи.

Човешко море заля улиците край президентския дворец "Мирафлорес" в знак на подкрепа за законната власт. Снимка: albaciudad
Човешко море заля улиците край президентския дворец „Мирафлорес“ в знак на подкрепа за законната власт. Снимка: albaciudad

Гуайдо също говори пред своите – на митинг в Чакао, събрал „стотици хора”, както свидетелства репортаж на испанския вестник „Ел Паис”. Опозиционерът се обърна към привържениците си, покачен върху кола, а до него стоеше Леополдо Лопес.

По-късно през деня, когато съдебните и прокурорските власти обявиха, че ще търсят отговорност от погазилите закона участници в събитията, Лопес се укри заедно със семейството си в резиденцията на чилийския посланик в Каракас и поиска политическо убежище в Чили. В същата резиденция от две години чака такова убежище и друг опозиционер и съратник на Лопес – Фреди Гевара. На чилийците толкова „гости“ явно им дойдоха в повече, защото по-късно Лопес и жена му се прехвърлиха в посолството на Испания. За преместването им извести лично чилийският външен министър Роберто Ампуеро.

25-имата военнослужещи пък, подпомагали активно Гуайдо в превратаджийската акция, поискаха политическо убежище в бразилското посолство.

 

Хуан Гуайдо говори пред привърженици в Каракас. Зад него на покрива на колата е Леополдо Лопес. Снимка: El Pais
Хуан Гуайдо говори пред привърженици в Каракас. Зад него на покрива на колата е Леополдо Лопес. Снимка: El Pais

Междувременно още в обедните часове на 30 април на моста над „Франсиско Фахардо” и в прилежащите зони на Чакао вече цареше пълно спокойствие и нямаше и помен от сблъсъци или митинги. Бяха останали обаче да патрулират силите за сигурност. Равносметката от предшествалия изблик на насилие са неколцина ранени, включително и сред полицаите, както и изгорели автобус и мотоциклет.

Позовавайки се на дипломатически източници в Каракас, испанското радио Cadena Ser съобщи, че заради съучастничество в операцията по освобождаването на Леополдо Лопес е арестуван шефът на SEBIN Мануел Рикардо Кристофер Фигера, назначен през октомври м.г. На поста сега щял да бъде върнат заемалият го преди това Густаво Гонсалес Лопес.

Театралният опит за преврат се изчерпа само с ефектното видео на Гуайдо и Лопес с военните на зазоряване. Търсената публика очевидно не е венесуелската, която е наясно кой същински контролира държавата, а чуждестранната, на която трябваше да бъде внушено, че Гуайдо се е сдобил и с военна сила. Шоуто обаче проработи само в страни и организации, които и без това с все сили подпират и тикат напред самозванеца. На първо място, разбира се, са САЩ – държавният секретар Майк Помпео и съветникът по националната сигурност Джон Болтън незабавно подкрепиха превратаджийската акция на протежето си.

Нещо повече – Болтън се включи в със собствен творчески принос в сюжета. В изявление пред медиите, направено в Белия дом, той внезапно обяви, че венесуелският военен министър Падрино Лопес, председателят на Върховния съд Маикел Морено и генералът от Националната гвардия Рафаел Ернандес Дала се били съгласили при свои разговори с представители на опозицията президентът Николас Мадуро „мирно да напусне властта“. И сега трябвало да изпълнят този свой ангажимент. Съобщаващият за тези твърдения на Болтън вестник „Ел Паис“ допуска, че те може да представляват както „разкритие, че се водят такива неизвестни досега разговори,“ така и „част от психологическата война срещу режима“. Като се има предвид, че източникът е Болтън, по-вероятно е второто. Не бива да се забравя, че преди около два месеца пак той си поигра с журналистите, гадаещи дали се подготвя навлизане във Венесеула на американски войски през съседна държава. Тогава Болтън показа „случайно“ пред камерите тефтера си, в който беше написал: „5000 войници в Колумбия“.  После се разбра, че по този начин искал да наплаши венесуелската армия. Ето защо сега съвсем достоверно изглежда, че пуска спекулации около ключови дейци от отбраната и съдебната система на Венесуела, за да всее раздори и недоверие във върхушката на страната.

Реакцята на Падрино Лопес на събитията от 30 април трудно се връзва с приказките на Болтън. Венесуелският военен министър беше категоричен в Туитър, уверявайки, че армията „остава с твърда подкрепа за националната конституция и за легитимните власти“ и отсичайки: „Винаги лоялни! Никога предатели!“. Падрино добави още: „Отхвърляме тези превратаджийски действия, способни да изпълнят с насилие страната. Псевдолидерите, самопоставили се начело на това подривно движение, употребиха военнослужещи и полицаи с бойни оръжия на публично място в града с цел да предизвикат сблъсъци и терор“.

Спекулациите на Болтън спрямо венесуелски дейци получиха малко по-късно още по-цветисто геополитическо допълнение от Майк Помпео. Той пък заяви по CNN, че Мадуро имал приготвен самолет, за да отлети с него именно сутринта на 30 април, „но руснаците му наредиха да остане“… За да звучи убедително казаното, Помпео натърти, че Мадуро не се бил появявал „на живо“ от началото на събитията на 30 април.

Но преди още това да стане „новина“, Мадуро вече беше направил именно „на живо“ дълго около час телевизионно обръщение към венесуелците с подробни коментари на случилото се през деня. В него отново изтъкна верността на въоръжените сили към конституцията и приноса им за потушаването на безредиците. И порица действията на превратаджиите, целящи предаване на страната „на чуждите интереси и на империята на гринговците“.

Президентът Николас Мадуро направи изавленията си "на живо" по време на заседане на правителството, на което до него седеше военният министър Владимир Падрино Лопес. Снимка: TeleSur
Президентът Николас Мадуро направи изявленията си „на живо“ по време на заседание на правителството, на което до него седеше военният министър Владимир Падрино Лопес. Снимка: TeleSur

Външният министър на Венесуела Хорхе Ареаса коментира в Туитър по следния начин съчиненията на Помпео за Мадуро: „Да се измисли фалшива новина – това е много тъжен начин да се надмогне истината, че превратът се провали отново. Дипломацията трябва да бъде рестартирана в правителството на САЩ“.

Самият Мадуро също коментира спекулацията за самолета и руснаците, както и цялостното поведение на американската администрация. Той отбеляза „колко омраза и психическа неуравновесеност носят тези хора“ и че „САЩ не са имали по-лудо правителство от това“.

На фона на развихрените фантазии на висшите си служители американският президент Доналд Тръмп направо се изложи с най-банална поредна заплаха към Куба, която той не спира да подозира, че е основен крепител на Мадуро – включително, че е виновна и за осуетяването на опита за преврат сега. Шефът на Белия дом ѝ се закани с „пълно ембарго“, ако не се откаже от тази поддръжка.

Наред с надарените с драматургичен талант американски „ястреби“, подкрепа за превратаджийските действия на Гуайдо не закъсня да изрази и колумбийският президент Иван Дуке. Той в прав текст призова гражданите и армията на Венесуела да сменят властта в страната си. Аплаузи към превратаджиите поднесоха също шефът на Организацията на американските държави Луис Алмагро и все още председателят на отиващия си Европейски парламент Антонио Таяни.

Впрочем, изявата на Таяни беше само негова лична. Защото позицията на ЕС, изразена от говорителка на висшата представителка на общността по външната политика и сигурността Федерика Могерини, по никакъв начин не окуражи опита за преврат, а напротив – подчерта, че европейската позиция е за диалог и за провеждане на избори във Венесуела, като категорично се отхвърлят всякакви насилствени методи.

Още по-ясна беше говорителката на правителството на Испания Исабел Селаа. Тя потвърди подкрепата за Гуайдо като за ангажирал се с „прехода” деец, който час по-скоро трябва да организира избори, но изрично наблегна: „Не бива да има никакво съмнение. Испания по никакъв начин няма да подкрепи никакъв преврат”.

А испанският външен министър Жозеп Борел съзря в предизвиканото от Гуайдо нажежаване във Венесуела „най-лошият сценарий”, който може да доведе до кръвопролитие.

Куба, Боливия, Русия, Турция осъдиха опита за преврат във Венесуела. Мексико отхвърли всякакви силови методи и призова за диалог. От много движения и организации за солидарност и приятелство от различни държави по света в Каракас пристигат послания, изразяващи подкрепа за законната власт и осъждане  на превратаджийските действия. С такава декларация излезе и Асоциацията за приятелство „България-Венесуела”.

В късните часове на 30 април позиция по събитията във Венесуела публикува и българското външно министерство. В нея се казва: „България подкрепя венецуелския народ в неговия стремеж за активна гражданска позиция срещу диктатурата и насилието. Категорични сме, че трябва да има мирно решение на кризата и осигуряване на плавен преход към легитимна, демократично установена власт. Ситуацията в страната и пропастта, до която е докарана – политическа, социална и икономическа, не търпи абсолютно никакво отлагане на крайно необходимите да бъдат проведени свободни и прозрачни президентски избори“.

Междувременно Хуан Гуайдо продължава да поддържа призивите си за антиправителствени шествия на 1 май, в които вижда продължение на акцията си от 30 април.

В телефонно интервю за „Ел Паис” външният министър на Венесуела Хорхе Ареаса увери, че тревожните събития на 30 април са засегнали само малка част от квартал Чакао в Каракас, а цялата останала територия на Венесуела е „в пълен мир”. Той определи случилото се като „поредно действие” в извършващия се „с помощта и лидерството на САЩ продължителен опит за преврат”. Посочи още, че превратаджиите са могли да разчитат на не повече от 24-ма военни плюс още около 200, дезертирали през последните месеци. „Но нашият военен контингент надхвърля 215 000 души, като имаме и още над два милиона членове на народните милиции. Такава е реалността”, казва Ареаса.

Външният министър също така отново повтори правителствената позиция, че всички вътрешнополитически спорове трябва да се решават само чрез диалог в рамките на конституцията.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар