В категории:България

Половината българи са изгубили доходи, тревожността от Covid-19 намалява

Сондаж на „Галъп интернешънъл“ показва, че голямата част от анкетираните считат икономическите мерки на правителството за недостатъчни, като същевременно доходите им намаляват заради коронавируса. Без да е изрично посочена като корелация от социолозите, кривата на искащите разхлабване на мерките и считащите, че вирусът не е толкова страшен, също се движи нагоре

46% от българските граждани заявяват, че доходите им са намалели заради пандемията от Covid-19. Същият процент посочва, че оценява икономическите мерки за подкрепа на правителството като недостатъчни. Намалява тревожността относно вируса, като според 56% от хората той е опасен колкото „силен грип“, а също така все повече хора смятат, че мерките са прекалени. Същевременно одобрението за правителството остава високо.

Това показват данни от телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, посветен на кризата с коронавируса, проведен в периода 1 – 3 май, но основно преди пресконференцията на Бойко Борисов в неделя, на която беше обявено сериозно разхлабване на мерките.

„Обществото остава в тревога от болестта, но тревожността продължава видимо да намалява. Covid-19 e опасен, но в крайна сметка просто силен грип, казват 56%. От началото на третата десетдневка на март насам този дял плавно спада, но и днес остава най-голям на фона на останалите опции“, посочват социолозите.

Опцията „не е сериозна опасност“ става все по-предпочитана, за сметка на опцията „смъртоносна опасност“ и сега, за пръв път в тези сондажи, безразличната крайност е с по-висок дял от паническата крайност: 23% смятат, че коронавирусът не е сериозна опасност, а 20%, напротив, вярват, че това е смъртоносна опасност за човечеството. Съвсем малки дялове на хора, които не могат да отговорят.

Повечето българи продължават да намират мерките на правителството срещу коронавируса за достатъчни, но постоянно си проправя път и усещането, че са прекалени, посочват от „Галъп“.

„Две трети преди месец и половина казваха, че мерките са достатъчни. Постепенно, този дял спадна до 55% сега. За същия период виждането, че мерките са прекалени, постепенно се утвърди от 17% до 32%. Има и съвсем малки дялове на неотговарящи. Явно продължава тенденцията на нетърпеливост на обществото, отбелязана и в предходния сондаж. Любопитното е, че за последните десет дни леко расте и делът на онези, които смятат мерките за недостатъчни – от 8 на 12%. Възможно е това да е боязън пред облекчаване на мерките или недоволство от недостатъчното им спазване от страна на мнозина“, анализират социолозите.

Като цяло обаче, според „Галъп“, „паникьосаните българи вече са малка група“. Доказателство за това е и фактът, че мнозинство от 53% е на мнение, че е дошло времето да отпадат ограниченията за пътуване от едно населено място в друго; 44% казват, че още е рано. Останалите се колебаят. Обявата за предстоящо отпадане на ограниченията идва точно навреме, пишат от агенцията.

Остава висока тревогата за доходите, като ако във втората половина на март 36% твърдяха, че доходите им са намалели заради коронавируса, днес това посочват 46%, колкото са били и в във втората половина на април.

„Тревожен е ръстът на безработните – от началото на кризата те са нараснали с близо 280 хиляди и сумарната безработица в момента е на границата на първото двуцифрено число, показват калкулациите от сондажите досега“, пишат от „Галъп“.

Данните показнат, че мерките на правителството за помощ на икономиката и фирмите се оценяват като незадоволителни. 46% ги намират за недостатъчни, 26% – за достатъчни, а 25% не се чувстват запознати с мерките. Други 3% признават, че не могат да отговорят. „Запознатостта едва ли е особено висока, но се вижда, че поне засега властта не успява да убеди обществото в ефективността на своите икономически действия“, пишат от агенцията.

Същевременно от „Галъп“ отчитат, че „одобрението за властта остава високо“, макар да продължава обаче и отбелязаната и в предишния сондаж плавна нормализация на данните по отношение на правителството след първоначалния отскок. „Премиерът Борисов остава с одобрение сред над половината от българите – 55% – в настоящата ситуация с коронавуриса. Така, ситуационното одобрение към Борисов, е осезаемо по-високо от доверието към него в обичайна ситуация“, гласи анализът на данните.

За изследването: CATI (Computer Assisted Telephone Interview); 881 интервюта – национална извадка; за населението на възраст 18+ г. 01-03.05.2020 г. Абсолютна максимална грешка: ± 3.3 при 50% дялове. 1% от извадката е приблизително равен на 55 хиляди души.
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар