В категории:България

3/4 от българите смятат, че извънредното положение е било необходимо

Актуалният в социалните мрежи дуел Мутафчийски VS. Мангъров стана обект на изследване от социолозите

От дистанцията на времето, решението за въвеждане на извънредно положение в страната за последните два месеца е оценено положително. Мнозинство от 75% от хората у нас вярва, че това решение на кабинета, подкрепено от Народното събрание, е било необходимо.

Това показват данни от телефонен национално-представителен сондаж на „Галъп интернешънъл“ във връзка с коронавируса, проведен в периода между 15 и 18 май сред 800 пълнолетни граждани.

Малко над една пета (21%) от запитаните намират за ненужно въвеждането на извънредното положение, което изтече формално на 13 май и беше заменено с „извънредна епидемична обстановка“, за която беше гласуван специален закон. Около 4% се колебаят в преценката си.

Социолозите отчитат, че продължава да спада „делът на паническите реакции по отношение на коронавируса“ – хората, които приемат, че това е смъртоносна опасност и едно от най-страшните неща, сполетявали човечеството, са 17%, докато през март и април на това мнение са били около 22-24%.

Делът на хората, които приемат, че коронавирусът е опасен, но все пак е само „силен грип“, спира плавния си спад и засега остава в диапазона около 60%. Делът на онези, които смятат, че това не е сериозна опасност и е преди всичко шумотевица, спира ръста си и остава да се колебае около 20%. Има и малък процент колебаещи се.

По отношение на взетите мерки, като за разлика от други проучвания, тук те не са раздели на здравни и икономически, резултатите показват, че 61% от анкетираните намират мерките на властта във връзка с пандемията за „достатъчни“. Според 29% те са били „прекалени“, а според 9% – „недостатъчни“. След седмиците на постепенен спад в дяловете на определението „достатъчни“ и ръст на определението „прекалени“, сега вече и тук очевидно има установяване около определени нива, пишат от „Галъп“ в своя анализ.

От агенцията са решили за измерят рейтингите на двете фигури от лекарската гилдия, които се превърнаха в символ на двете различни мнения за подхода към пандемията.

„Доц. Мангъров, който се утвърди като своеобразен символ на алтернативния прочит на ситуацията, има одобрението на 49% от анкетираните, 30% не го одобряват, а останалите се колебаят. За сравнение, проф. Мутафчийски има одобрение 70%, неодобрение 26% и 4% се затрудняват да отговорят“

86% от анкетираните пък смятат, че България се справя сравнително добре с епидемията на фона на другите европейски държави, което допълнително потвърждава, че действията до този момент са оценени високо от мнозинството от българите, добавят от „Галъп“.

Що се касае до очакванията за бъдещето, според мнозинството постепенно ситуацията ще се нормализира до края на годината. На това мнение са 65%. Сериозен е обаче и делът на хората, които отговарят, че не очакват ситуацията да се нормализира – 30% или почти всеки трети човек у нас. 5% от хората се колебаят.

51% от българите смятат, че ограниченията за пътуване в чужбина вече трябва да отпаднат, като обществото изглежда поляризирано по този въпрос, тъй като 41% не са съгласни. Останалите 8% се затрудняват да отговорят.

10% от българите или около 700 000 души, ако данните бъдат приети за представителни към цялото население, заявяват, че са загуби работата си във връзка коронавируса. Този дял беше същият преди две седмици, а преди два месеца започна от 3%.

45% от българите споделят, че доходите им са намалели в резултат на кризата.

Няма сериозна промяна спрямо предходния сондаж и по отношение на дела на българите, които очакват да загубят своето работно място – 9%. Всичко това означава, че и тревогата за прехраната, която си пробиваше път в последните месеци, сега вече се установява на определени равнища и остава висока.

С разхлабването на мерките и отмяната на ограниченията за придвижване, по-малко хора споделят, че работят от вкъщи (19% сега, при 25% през април) или предстои да загубят работа – 9% сега, при 12-14% преди месец или два. С намалено работно време казват, че са 15%

„Сам се поставих под карантина“, казват сега 25%, а към края на март бяха 36%. 7% сега твърдят, че са спрели да плащат кредити, а 3% – лизинги.

CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing); национална извадка (800 ефективни интервюта) за населението на възраст 18+ г. 15-18.05.2020 г. Абсолютна максимална грешка 3.3 при 50% дялове.
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар