В категории:Бразилия / Свят

Палачинката в Бразилия се обърна

Върховният съд започна разследване срещу държавния глава Жаир Болсонаро за политическа намеса в работата на полицията и отмени назначаването на семеен приятел на президента за неин шеф

С напредъка на Covid-19 в Бразилия дори отричащият пандемията Болсонаро взе да се появява с маска. Но политическото му оцеляване вече изглежда безнадеждно. Снимка: O Globo

Кризата в Бразилия, разразила се с все сила миналата седмица с открития конфликт между президента Жаир Болсонаро и вече бившия правосъден министър и екс-съдия по шумното дело „Автомивка” Сержио Моро, се разраства с бързи темпове. Да напомним – Моро, който помогна на Болсонаро да дойде на власт, вкарвайки в затвора бившия президент Лула да Силва, подаде оставка. Той обвини настоящия държавен глава, че е отстранил досегашния шеф на Федералната полиция и се е месил в работата на тази институция, за да попречи на полицейски разследвания срещу синовете си. Междувременно и армията, която досега стоеше плътно зад Болсонаро, предприе ходове, ясно демонстриращи отдръпването ѝ от него. В парламента открито се обсъжда възможен импийчмънт на президента, медиите са пълни и със спекулации за готвен преврат.

Тази седмица знаците, че Болсонаро остава сам в своя лабиринт, и че политическата палачинка в Бразилия за него явно се е обърнала, станаха още повече и по-категорични. На 28 април Върховният съд на страната разпореди започването на 60-дневно разследване срещу него за политическа намеса в работата на полицията. А ден по-късно съдия от същия Върховен съд откликна на жалба на лявата Демократична работническа партия и разпореди отмяна на президентското назначение за нов директор на полицията на досегашния шеф на тайните служби Александър Рамагем, тъй като той е семеен приятел на фамилията Болсонаро. Издигането на Рамагем от първия момент възмути както полицейските среди, така и целия спектър на политическата опозиция.

Интересен е и новият титуляр на овакантения от Моро пост на правосъдния министър. Там Болсонаро сложи досегашния омбудсман и евангелист (съпругата на президента е пламенна евангелистка и тази общност е с ключова подкрепа за държавния глава) Андре Мендонса. На церемонията по поемането на новите си функции Мендонса провъзгласи Болсонаро за „пророк в борбата с престъпността”.

Всичко това се разиграва на фона на все по-драматичната ситуация в Бразилия с разрастването на пандемията от коронавирус и на социално-икономическите последствия от нея. Заради линията на президента да омаловажава проблема, починалите от Covid-19 вече са над 5000 души. Шири се и армията от хора, изгубили всякакви средства за съществувание и пряко застрашени от гладна смърт, тъй като държавата не осигурява социално подпомагане на освободените от работа заради здравната криза. След като миналата седмица се раздели с опониращия на бездействието му досегашен здравен министър, Болсонаро вече се сопна и на новия, назначения от самия него Нелсон Тейк, който вдигна аларма при регистрирането на 474 жертви на Covid-19 само за един ден. Президентът, чието пълно име е Жаир Месиас (месия) Болсонаро, му се озъби публично: „Е и? Какво да направя? Може да съм месия, но не правя чудеса”.

Само чудо обаче вече може да опази самия „Тропически Тръмп” от задаващото му се изгърмяване към политическото небитие.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар