В категории:Европа / Свят

Еврокомисар приема да се следят хора, ако е „за общественото здраве”

Вера Йоурова, която е и зам.-председателка на ЕК и държи в ресора си ценностите, прозрачността и свободата на словото, споделя в свое интервю и мнения относно демокрацията, фалшивите новини и грижите за затворниците.

Вера Йоурова, зам.-председател на Европейската комисия и комисар по ценностите и прозрачността. Снимка: EFE

Вера Йоурова, родена в Чехия преди 55 години, е зам.-председателка на Европейската комисия и е упълномощена да бди за много неща, включително за демократичните ценности, свободата на изразяване и зачитането на правовата държава в един Европейски съюз, който с всеки изминал ден става все по-разнопосочен политически.

Йоурова вярва, че пандемията от коронавирус дава на правителствата „извънредни пълномощия”, за да предприемат необходимите предпазни мерки. Но в същото време еврокомисарката настоя по време на видеоконферентно интервю за кореспондента на испанския в. „Ел Паис” в Брюксел Бернардо де Мигел и за представителите на други европейски медии, че въпросните пълномощия „трябва да бъдат ограничени по време и да бъдат подчинени на стриктния контрол на парламентите и на медиите”.

Правителството на Унгария, което си е присвоило правото да управлява с декрети, особено силно тревожи зам.-председателката на Комисията (дали тя разполага с достатъчно информация за правителството на България? – питат се мнозина у нас – б.р.).

Йоурова уверява, че извършва постоянно стриктно наблюдение над всички държави членки на ЕС, защото „извънредното положение постави важния въпрос как да защитим демокрацията и правовата държава в ЕС”.

Вярвате ли, че Унгария продължава да е демокрация?

Нека да ѝ дадем време. Вярвам, че този режим на извънредно положение ще бъде проба в това отношение. Загрижена съм много дали Унгария ще покаже, че освен да се бори с коронавируса, се бори също срещу възможната експанзия на вируса на абсолютната власт. Във всички страни извънредната ситуация поражда извънредни обстоятелства, които улеснят правителствата да разполагат с прилагането на своите изпълнителни мерки.

Но трябва да подчертая, че този режим не предполага неограничена власт без никакъв контрол. Контролът на парламентите и на независимите медии днес е по-важен отвсякога. Тук виждаме и уязвимите точки в закона, одобрен от Унгария. Ще наблюдаваме прилагането на този закон и ще се намесим при необходимост. Премиерът Виктор Орбан и неговото правителство уверяват, че ще зачитат правовата държава и че няма да има злоупотреби с извънредното положение. Комисията и цяла Европа много ще внимават за техните действия.

Преди кризата с коронавируса вие разработвахте доклад за проверка на състоянието на свободите и на правовата държава във всички държави от ЕС. Продължавате ли с този проект? Той важи ли още в период на извънредно законодателство?

Продължаваме да работим по този доклад и поддържаме нашия стремеж да го публикуваме наесен. Вече получаваме отговори от всички държави членки по теми като независимостта на съдебната система, ситуацията със средствата за масова комуникация или борбата с корупцията. Смятам, че докладът днес е по-важен отвсякога, защото извънредното положение поставя въпроса как защитаваме демокрацията и правовата държава в ЕС. Моето твърдо убеждение е, че тези извънредни положения не може да отварят вратата за постоянна отмяна на конституционната власт. Това трябва да са само временни мерки. Ще е грешка сега да спрем да извършваме нашите проверки и да нямаме точна картина на положението във всяка държава членка в края на годината.

Свободата на словото е застрашена не само в Унгария. В цяла Европа финансовата криза и рестриктивните действия, допускащи само виртуални и филтрирани пресконференции, поставят под заплаха дейността на средствата за масова комуникация. Какво препоръчвате за преодоляване на тази заплаха?

Всъщност има две заплахи – финансовите затруднения и възникващите проблеми в отразяването на темите, свързани с коронавируса. Трябва да се действа и на двата фронта. Първо, за да се гарантира, че извънредните мерки не се използват като претекст за ограничаване на дейността на медиите. И второ, за да може плановете за подпомагане наистина да стигнат до медиите и да компенсират драматичния срив в постъпленията от реклама, който е факт, въпреки огромното разрастване на аудиторията на будещите доверие медии. Имаме добър пример с помощите в това отношение в Дания.

Пандемията увеличава, изглежда, не само аудиторията на сериозните медии, но и на фалшивите новини…

Това са кампании за дезинформация, които искат да дестабилизират обществата и да застрашат здравето на хората. Виждаме, че кампаниите, които идват отвън, особено от Русия, се засилват. Затова работим с дигитални платформи с цел да минимизираме щетите и да дадем приоритет на достоверните източници. Доволни сме, макар да смятаме, че има още какво да се направи. Виждаме, например, платформи, които продължават да търгуват с възможността да дават място на кампании за дезинформация и това насърчава разпространението на такива кампании. Това осребряване, тази продажба на пространство за популяризиране трябва да бъде прекъснато напълно. Комисията ще упражнява своя натиск над платформите, за да го постигне.

Личното пространство изглежда също става залог. Някои правителства лансират приложения за проследяване с аргумента, че се борят срещу епидемията.

Тези иновации са добре дошли. Регламентът за защита на личните данни вече предвижда изключения, когато става дума за необходимост да се защити общественото здраве. Но трябва да се спазват най-важните принципи – използването на приложенията следва да е доброволно. Ползвателят трябва да е дал своето одобрение и трябва да разполага с възможност да прекъсва действието на такова приложение. Данните трябва да са анонимни и да бъдат използвани само със санитарни цели. Съхранението им трябва да е само временно. В близките седмици ще публикуваме насоки за използването на тези приложения.

Ситуацията в затворите с над милион и половина затворници из целия наш континент е една от рисковите точки по време на пандемията. Смятате ли, че може да се осъществи освобождаване в определени случаи?

Аз съм „за”  да се направи всичко възможно, за да се защити здравето на хората, които се намират в затворите. Ако това може да се осъществи чрез освобождаването на някои  от тях, прилагайки стриктни мерки за хигиена в затворническите центрове, нека да бъде направено. Това ще е в компетенцията на министрите на правосъдието в  държавите членки.  Знам, че всички те проучват мерките, за да могат да опазят здравето на затворниците, което трябва да е приоритет…

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар