В категории:Свят

„Съществените“ работници в САЩ готвят безпрецедентни стачни действия 

Пандемията увеличава натиска върху служители в корпорации като Amazon – но и създава условия за колективна борба за подобряване на условията на труд

Складовете на Amazon бяха пословични с отвратителните условия на труд още преди пандемията. Снимка: Ройтерс

Безпрецедентна за Съединените щати коалиция от работници в някои от най-големите компании планират да отбележат 1 май със символични стачни действия, съобщава Intercept. Служители на корпорациите Amazon, Instacart, Whole Foods, Walmart, Target и FedEx ще протестират срещу това, че рекордните печалби на работодателите по време на пандемията идват за сметка на здравето и безопасността на работниците.

Според прессъобщение на организаторите, част от работниците ще заявят, че са болни, а друга ще излязат от работните си места по време на обедните си почивки. На някои места в страната към демонстриращите пред складовете работници ще се присъединят и членове на синдикални организации.

„На международния ден на труда ще действаме заедно с работници от Amazon, Target, Instacart и други компании, за да покажем солидарност с всички останали „съществени“ работници в борбата ни за по-добра защита и заплащане в условията на пандемия“, заявява Даниел Стейнбрук, служител на веригата Whole Foods и един от организаторите на стачката.

Работническите действия идват на фона на подозренията, че компаниите, чиято дейност се счита за „основна“ в условията на пандемия, прикриват броя на заразените с Covid-19 свои служители. Най-сериозните критики са насочени към Amazon, която има 175 центъра за изпълнение на поръчки по света. Поради увеличените доставки по домовете, акциите на компанията поскъпнаха с 40% през изминалия месец, а личното богатство на основателят ѝ Джеф Безос скочи с 24 млрд. долара.

Жана Джъмп, служител на компанията от щата Индиана, заедно с малък екип от нейни колеги, се опитват да проследят броя на заразени работници в складовете на Amazon в САЩ. Според нея през последния месец е имало поне 500 случая на коронавирус в инсталациите на Amazon в страната. Тя изказва подозрения, че броят на заразените работници е много по-голям, отколкото са успели да установят проследяване на вътрешнофирмена комуникация и съобщения на работници в социалните мрежи.

От Amazon са отказали да коментират твърденията за броя на заразените работници. „Макар да уважаваме правото на изразяване на хората, ние възразяваме срещу безотговорните действия на работнически групи, разпространяващи дезинформация и неверни твърдения за Amazon по време на тази безпрецедентна здравна и икономическа криза“, заявява говорителят на компанията Рейчъл Лайти.

Унизителните и нечовешки условия на труд в складовете на Amazon са пословични, като пандемията само увеличава натоварването и рисковете за работещите там. Във Франция, където синдикализма и трудовото законодателство имат значително по-солидни основи, отколкото в САЩ, натискът от страна на местните служители на Amazon и на властите вече принуди компанията да предприеме мерки за подсигуряване на безопасността.

Обявената за 1 май стачка е част от вълната действия на синдикализирани и несиндикализирани работници от „първа линия“ в САЩ. През миналия месец служители на Amazon в Ню Йорк, както и над 10 000 работници на Instacart в цялата страна, излязоха демонстративно от работните си места. На 31 март служители на веригата Whole Foods оглавиха национална стачка с излизане в болничен, а 800 работници във фабрика за пакетиране на месо в Колорадо пропуснаха смените си, след като бяха установени случаи на коронавирус сред служителите. Санитарни работници в Питсбърг и шофьори на автобуси в Детройт предприеха изненадващи самоорганизирани стачки.

„Тези работници са експлоатирани дълго и безсрамно от компаниите, докато изпълняват изключително важен, но почти невидим труд“, казва Стивън Брайър, професор в CUNY School of Work and Urban Studies, специализиращ в историята на труда. „Изведнъж заради пандемията трудът им бе обявен за „жизненоважен“, което им осигурява огромна тежест и сила, ако се организират колективно“, добавя той.

Сред исканията на коалицията на „съществените работници“ е изплащане на компенсации за неплатен отпуск, използван от след началото на кризата; осигуряване на платен болничен и заплащане за труд в опасни условия до края на пандемията; осигуряване на достатъчно защитни облекла и средства за дезинфекция, както и пълна прозрачност за броя на заразените служители.

„Избрахме Международния ден на труда като сигнал към работниците навсякъде, че с колективни действия можем да се противопоставим на корпоративните бегемоти“, заявява Кристиян Смалс, един от главните организатори на стачката. Amazon уволни Смалс на 30 март, само часове след като той поведе организирано излизане от работа в склад в Ню Йорк в протест срещу начина, по който компанията реагира на пандемията. Amazon твърди, че Смалс е уволнен заради нарушаване на наложени от компанията карантинни мерки.

Това обаче само изостри напрежението в Amazon и други компании, като Смалс е започнал ежедневно да получава десетки съобщения от други работници, искащи съвети как да организират протести срещу условията на работа. За организирането на протестните действия на 1 май Смалс си сътрудничи с работнически организации като Amazonians United, Target Workers Unite, Whole Worker и Gig Workers Collective. Организаторите на стачката са получили подкрепа и от една от иконите на движението за граждански права пастор Джеси Джаксън.

Журналистите от Intercept са разговаряли с 20 организатора от шест различни щата, вариращи от служители на Whole Foods в Бостън, през работници в складове на Amazon в Кентъки и Мичиган, до работещи на свободна практика в Силициевата долина. Макар историите и исканията да са различни, взети заедно те илюстрират един очевиден модел на корпоративно пренебрежение към тези работници, които сега се считат за „съществени“ в условията на карантина.

„Всички тези работници се обединяват и изграждат силна коалиция. Стачката на 1 май няма да е само еднократно символично събитие, а част от усилията за изграждане на реална, мащабна и всеобхватна мрежа“, заявява Ванеса Бейн, служителка във фирмата за доставки Instacart и съосновател на Gig Workers Collective, който вече има над 17 хил. члена.

През март Amazon обяви планове за наемане на 100 000 допълнителни работника в САЩ, за да отговори на нарасналото търсене. През април бяха обявени планове за наемане на още 75 хил. души. От своя страна Instacart е наела 300 000 нови служители само през март – повече, отколкото цялата работна сила на компанията досега. През миналата седмица фирмата обяви, че ще наеме още 250 хил. души заради рекордно високото търсене на услугата ѝ – доставки на хранителни стоки по домовете.

Това масово наемане от страна на бизнеси като Amazon и Instacart очертава ясно печелещите и губещите от пандемията, тъй като идва на фона на безпрецедентен ръст на безработицата в САЩ. Критиците на тези компании предупреждават, че възможностите за печалба от пандемията са придружени с много рискове за работниците. Под натиска на протестиращи служители и политици, компаниите вече направиха някои отстъпки, които изглеждаха почти невъзможни преди пандемията – Amazon, Walmart и Target увеличиха почасовото заплащане с 2 долара. Amazon започна да осигурява защитни средства за служителите, а Target въведе задължително носене на маски от служителите, след като преди това седмици наред им го забраняваше.

Работник на Amazon от Стейтън Айлънд, пожелал да остане анонимен заради страх от отмъщение от страна на работодателя, споделя пред Intercept, че е в неплатен отпуск вече повече от месец. Тъй като страда от редица хронични заболявания, той се притеснява, че евентуалното заразяване с Covid-19 би било „смъртна присъда“. Семейството му се издържа с дребните си спестявания и е трябвало да се премести в дома на приятел, тъй като не могат да си позволят наема. Компанията наскоро обяви, че от 30 април прекратява временно въведената възможност служителите да излизат в неограничен неплатен отпуск заради страх от заразяване, което също предизвика протестни действия в някои от обектите.

Друг служител на Amazon в Детройт, който ще участва в протестните действия в петък, разказва, че в склада, където работи, седмици наред не е имало мерки за социално дистанциране и не са осигурявани маски, ръкавици и дезинфектант за ръце, макар градът вече да е бил един от центровете на епидемията в страната.

Много други служители са потвърдили тези твърдения пред Intercept. „Или идваш на работа, или излизаш в неплатен отпуск. Ако пропусна една заплата, това означава да изгубя колата и дома си. Да изгубя всичко“, заявява един от тях, който също има хронично заболяване, считано за рисково при заразяване с коронавирус. Служител на веригата Whole Foods, която е собственост на Amazon, казва, че управата на магазините симпатизира на исканията на работниците, но е безсилна пред решенията, вземани на корпоративно ниво. „Стачката е единствения начин работниците да постигнат отстъпки от компанията. Нещо може да се промени само когато счетоводният им баланс бъде засегнат“, казва той.

Адам Райън, работник в Target и координатор на колектива Target Workers Unite, казва, че стачката на 1 май ще е първото колективно действия на служители в близо 60 годишната история на компанията. „От нас зависи да се борим за себе си“, заявява той.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар