В категории:Икономика

Amazon и изкуството да не плащаш данъци

Съпротива на местни политици и граждани принуди компанията да се откаже от изграждане на нова корпоративна централа в Ню Йорк, за която щеше да получи 3 млрд. долара субсидии

Снимка: Wikimedia Commons

Компанията на най-богатия човек в света Джеф Безос – Amazon, която през миналата година бе достигнала пазарна капитализация от 1 трлн. долара, няма да плати нито цент данъци за дейността си в Съединените щати, съобщава списание Fortune.

Според доклад, публикуван от Института за данъчни и икономически политики (ITEP), компанията, която има доминираща роля в онлайн търговията и навлиза агресивно в други сектори като традиционната търговия на дребно, технологиите и развлекателната индустрия, ще избегне да плати федерални данъци за втора поредна година. Това се случва въпреки, че Amazon почти е удвоила печалбата си в САЩ от 5.6 млрд. долара през 2017 до 11.2 млрд. за 2018 г. На всичко отгоре на компанията компанията ще бъдат възстановени 129 млн. долара от федералните данъци върху доходите, така че ефективната ѝ данъчна ставка за миналата година става минус 1%.

Заради неплащането на данъци, ниските заплати и лошите условия на труд, Amazon е обект на постоянни критики от страна на прогресивни политици като сенатор Бърни Сандърс. През миналата година той и негови съмишленици в Конгреса дори предложиха специален закон за такъв тип работодатели, чиято абревиатура – Stop BEZOS, носеше недвусмислено послание към собственика на Amazon.

Ниските, или по-скоро несъществуващи данъчни плащания на Amazon са били обект на критика и от президента Доналд Тръмп, като само един негов туит доведе до спад на цената акциите на компанията с 9%. Тези спорадични реакции на Тръмп обаче вероятно са свързани най-вече с недоволството му от публикации във вестник Washington post, който е собственост на Безос. Всъщност възможността на Amazon да не плаща данъци е резултат основно от прокорпоративните данъчни облекчения, въведени от Тръмп.

Експертите от ITEP изтъкват, че приетият през 2017 г. Закон за данъчните облекчения и работните места не само е намалил ставката на корпоративния данък от 35% на 21%, но също така не е затворил “множеството данъчни вратички, които позволяват на печелившите компании редовно да избягват да плащат федерални и щатски налози върху почти половината от печалбите си.”

Според изданието The Week Amazon са плащали средно 11.4% данък в периода 2011-2016 г., което пак е тройно по-ниско от действащата по това време корпоративна ставка, но все пак е доста повече от отрицателните стойности, достигнати тази година.

Джеф Безос и Доналд Тръмп понякога се карат, но точно данъчните реформи на президента позволяват на милиардера да не плаща. Снимка: businessinsider.com

Amazon обаче съвсем не са единствената голяма и печеливша компания, която се възползва от данъчните политики на Тръмп, за да отчита нулеви или дори отрицателни данъци. От ITEP изтъкват, че през 2018 г. популярната платформа за видео стрийминг Netflix е постигнала най-високата си печалба на пазара в САЩ досега – 845 млн. долара, но също не е платила федерални или щатски данъци върху печалбата. И подобно на Amazon, дори ще ѝ бъдат възстановени 22 млн. долара от федерални данъци. Според предишни доклади на  ITEP това не е първия случай, в който компанията не е плащала данъци в година, завършила на печалба. За периода 2008-2015 г. платформата е платила средна данъчна ставка от едва 13.6%.

“След цяла година спекулации и извъртания, публиката получава първите твърди доказателства за това как данъчните реформи са се отразили на навиците на корпорациите… отчетът на Netflix е индикация, че нищо не се е променило. Много корпорации все още са способни да експлоатират вратичките и да избягват плащането на изискваната от закона данъчна ставка – единствената разлика е, че тази ставка вече е значително по-ниска. Netflix изглеждат точно толкова незасегнати от законите за корпоративни облагане, колкото и преди “реформата” на Тръмп”, заявяват от ITEP. “Това е особено притеснително, защото точно компании като Netflix би трябвало да плащат справедлив дял от данъците. Когато изключително печеливши корпорации избягват облагането, това означава, че разликата ще се покрива за сметка на по-малките бизнеси и работещите семейства”, добавят от организацията.

Поведението на компании като Amazon може и да е толерирано и дори поощрявано на най-високо държавно равнище, но среща все по-силна съпротива сред американското общество и прогресивното крило на Демократическата партия. Показателно за това бе обявеното през миналата седмица решение на гиганта да се откаже от планираното изграждане на нова корпоративна централа в Куинс, Ню Йорк. Компанията обвини за решението си “група щатски и местни политици, които показаха ясно, че се противопоставят на нашето присъствие и няма да работят с нас за изграждането на такъв тип отношения, каквито се изискват за да се върви напред с такъв проект”.

Amazon обяви намерението си да изгради втора централа през септември 2017 г., обещавайки 50 хил. високоплатени работни места и инвестиции за милиарди. Впоследствие компанията реши, че един град не може да осигури такъв брой служители и е нужно новата централа да бъде разделена на две части с по 25 хил. работници. Тези планове накараха над 200 града в САЩ да предлагат щедри оферти към Amazon. В това наддаване спечели Ню Йорк, който се ангажира да осигури на компанията стимули за 3 млрд. долара.

Тази сделка предизвика очаквана съпротива на местно ниво, защото осигурява на най-богатия човек в света огромни субсидии, които би трябвало да са предназначени за развитие на бедни райони на града; понеже заобикаля обичайните процедури за обществен контрол и тъй като не включва сериозни ангажименти за нискоквалифицирани работни места, а освен това потресаващите трудови условия в складовете на компанията и съвместната ѝ работа с федералните имиграционни служби не са приемливи за много демократически лидери.

След като Amazon обяви решението си, очертаващата се като един от лидерите на прогресивното крило на демократите Александрия Окасио-Кортес заяви: “Всичко е възможно. Днес група посветени на каузата обикновени нюйоркчани и техните съседи победиха корпоративната алчност и работническата експлоатация на Amazon, и успяха да преодолеят силата на най-богатия човек в света”.

Протест на нюйоркчани срещу плановете на Amazon. Снимка: New York Times

Подкрепящите сделката политици, разбира се, атакуваха опонентите си за това, че са провалили шанса Ню Йорк да си осигури добри работни места и водещи позиции в технологичния сектор. “Добра работа, антикапиталисти. Тези избрани представители, които се бореха със зъби и нокти с Amazon, изгубиха над 25 хил. добри работни места за избирателите си и хората то Ню Йорк”, заяви Никол Малиотакис, представител на републиканците в общинския съвет на Стейтън Айлънд.

Някои синдикални организации подкрепяха сделката, а тези, които ѝ се противопоставяха, даваха сигнали, че все пак са готови да работят с Amazon, ако компанията се съгласи да не се противопоставя на синдикализирането на служителите. По време на изслушване в общинския съвет преди няколко седмици обаче представителят на Amazon даде ясно да се разбере, че няма да се съгласи на такива условия. В допълнителен удар по репутацията на компанията се превърнаха хвалбите ѝ, че ще осигури “цели” 30 работни места за хора от комплекса с общински жилища Куинсбридж, който се намира в близост до мястото, където трябваше да е новата централа.

Опитът на местните власти в Сиатъл, където се намира първата централа на Amazon, също служеше като предупреждение за Ню Йорк. След като през миналата година общинският съвет в Сиатъл предложи големите работодатели да бъдат допълнително облагани, за да се финансират програми за помощ на бездомни и социални жилища, Amazon излезе с публична заплаха, че ще спре разрастването на дейността си в града. В края на краищата градът отстъпи и се отказа дори от орязаната версия на предложението.

След отказа от строежа на нова централа, Amazon възнамерява да разширява дейността на съществуващите си технологични хъбове в страната, включително в Ню Йорк, където в момента разполага с около 5000 служители.

Сенаторът демократ Майкъл Джианарис, избран от Куинс, коментира, че провалът на сделката е разкрил нежеланието на компанията да работи с общността. “Подобно на капризно дете, Amazon настоява да стане на неговото или ще си вземе куклите и ще си тръгне. Единственото, което реално се е случило тук, е че общността, която щеше да е дълбоко засегната от присъствието им, започна да задава въпроси. Те само признават, че ще разрастват дейността си в Ню Йорк и без обещаните субсидии. Така че за какво всъщност беше цялата работа?”, казва сенаторът.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар