В категории:Икономика

Технологичните корпорации са си спестили данъци за 100 млрд. долара

“Голямата шесторка” от Силициевата долина плаща много по-ниска ставка върху печалбите си, отколкото би трябвало 

pixabay.com

Шест от най-големите компании в “Силициевата долина” са избегнали плащането на данъци за общо над 100 млрд. долара през последното десетилетие, показва нов анализ, цитиран от CNBC.

Британската организация Fair Tax Mark, която сертифицира бизнеси за добро данъчно поведение, е направила оценка на платените в световен мащаб данъци от Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google и Microsoft между 2010 и 2019 г. Анализът е направен на основата на финансовите отчети 10-K, които бизнесите трябва да представят пред властите в САЩ. Анализаторите са сравнили данъчните провизии – обемът пари, заделян за плащане на данъци във финансовите отчети на компаниите – и сумите, които реално са били платени на правителствата. В рамките на изминалото десетилетие, пропастта между данъчните провизии на компаниите от “голямат шестица” и реално платените от тях данъци достига 100.2 млрд. долара.

Авторите на доклада изтъкват, че проверките на данъчното поведение на големите корпорации често се фокусират само върху данъчните провизии, които не винаги отговарят на сумите, които в крайна сметка са платени на държавите. Те също така подчертават, че компаниите продължават да прилагат схеми за отчитане на печалбите си в данъчни убежища като Бермудите, Ирландия, Люксембург и Холандия. Технологичните гиганти са си спестявали данъци най-вече извън Съединените щати – платените в чужбина данъци възлизат на едва 8.4% от печалбите, реализирани от компаниите на външни пазари през изминалите 10 години.

Анализът на Fair Tax Mark посочва Amazon като най-голям нарушител сред шестте компании. Платоформата за онлайн търговия, чийто собственик Джеф Безос е най-богатият човек в света, е платила едва 3.4 млрд. долара данъци върху печалбата от 2010 г. насам. Реално платените от корпорацията данъци възлизат на 12.7% от печалбата ѝ през последното десетилетия, въпреки че през 7 години от разглеждания период корпоративният данък в САЩ е възлизал на 35%. Платените от компанията данъци не отговарят дори на понижената ставка от 21%, въведена от администрацията на Доналд Тръмп през 2017 г.

“Компанията разширява пазарното си господство по целия свят благодарение на това, че приходите ѝ остават почти необложени. Това ѝ позволява да подкопава местните бизнеси, които имат по-отговорен подход към плащането на данъци”, се казва в доклада.

Amazon, чиято пазарна капитализация възлиза на около 892 млд. долара, завърши финансовата 2018 г. с приходи от 232.9 млрд. Въпреки това компанията не плати никакви федерални данъци в САЩ за втора поредна година.

Говорителят на компанията е коментирал пред CNBC, че оценките в доклада на Fair Tax Mark са погрешни: “Amazon е търговец на дребно най-вече в сфери, където маржовете на печалба са много ниски, така че сравнението с технологични компании, които оперират с маржове близки до 50% не е рационално. Правителствата създават данъчните закони и Amazon прави точно това, което те окуражават бизнесите да правят – плащаме всички дължими данъци, като същевременно инвестираме милиарди в създаване на работни места и инфраструктура. Тези инвестиции в съчетание с ниските маржове, естествено, водят до по-ниско ниво на реално платените данъци”.

Facebook се нарежда на второ място по разлика между отчетите и платените данъци. Реално платените суми през десетилетието  представляват едва 10.2% от печалбата на компанията – най-ниското съотношение сред шестте корпорации. Същото се отнася и за делът от чуждестранните печалби, платен като данъци – 5%.

От социалната мрежа са заявили пред CNBC, че приемат данъчните си задължения много сериозно и плащат дължимото на всеки пазар, в който фирмата оперира. “През 2018 г. сме платили 3.8 млрд. долара корпоративни данъци, а ефективната ни данъчна ставка през последните пет години е 20%. Според сега действащите правила ние плащаме голямата част от дължимите данъци в САЩ, където се намират по-голямата част от дейностите и активите ни. В крайна сметка това са решения на правителствата. Ние подкрепяме усилията на ОИСР да проучват възможностите за нови международни данъчни норми за дигиталната икономика”, заявява говорителят на Facebook.

На трето място се нарежда Google, чиито реални данъци според анализа възлизат на 15.8% от печалбите. Платените извън САЩ данъци пък възлизат на 7.1% от генерираните на външни пазари печалби през десетилетието. От компанията твърдят, че интерпретацията на Fair Tax Mark “игнорира реалностите на днешната усложнена данъчна система и изкривява фактите, документирани в отчетите”. От Google също подчертават, че плащат 80% от корпоративните си данъци в САЩ, и че “силно подкрепят” работата на ОИСР “да сложи край на текущата несигурност и да развие нови данъчни принципи”.

Платформата за видеострийминг Netflix се нарежда на четвърто място. Тя е платила 15.8% от печалбите си като данък през изминалите десет години, докато Apple са платили 17.1%. Netflix са отказали да коментират, а от Apple са заявили, че са най-големият данъкоплатец в света, и като такъв знаят колко е важна ролята на плащането на данъци за обществото. “Плащаме каквото дължим според данъчното законодателство на местата, където работим. След 2008 г. платеният от нас корпоративен данък възлиза на над 100 млрд. долара”, заявяват от компанията. Apple дълго време беше щатската компания с най-големи парични резерви – над 200 млрд. долара, но през изминалото тримесечие бе задмината в това отношение от Google.

Microsoft са платили най-голяма сума като данъци от шестте компании, но като дял от печалбите им те са възлизали на 16.8%. Подобно на другите компании, и те декларират, че спазват “напълно всички местни закони и регулации” във всяка държава, в която оперират.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар