В категории:България

Синдикатите почетоха жертвите на трудови злополуки

Президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ поднесоха венци и призоваха за целенасочени мерки по повод пандемията от COVID-19, както и за принципно увеличение броя на инспекторите по труда и създаване на повече възможности те да осъществяват ефективен контрол

Снимка: knsb-bg.org

Президентът на КНСБ Пламен Димитров и президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите работници в трудови злополуки. Те поднесоха цветя и венци на паметната плоча пред сградата на КНСБ в София.

„В света всеки ден 1000 души губят своя живот във фатални злополуки на работното място, още 6500 – в свързани с тяхната работа заболявания. Огромен проблем, за който сякаш само на този ден се сещаме. Пандемията на работното място трябва да бъде спряна“, коментира Пламен Димитров.

Той посочи, че „в България броят на жертвите намалява през миналата година, но това не бива да ни успокоява, защото е недопустимо да има и един загубен живот и има още много какво да се направи за безопасните условия на труд“.

Смъртните случаи през изминалата 2019-та година са 89 – само три по-малко от тези през 2018, когато 92-ма души загубиха живота си на работното място. През първото тримесечие на 2020-та година са загинали 14 души, което е сходно с фаталните случаи през последните две години.

Димитров напомни, че двата синдиката настояват коронавирусът да попадне в наредбата за опасните болести. „Това е особено важно сега, когато трябва да се адаптираме към кризата с COVID-19. Никой не знае колко са заразените работници. Икономически активното население е 700-800 хил. души. Расте броят на заразените работници, независимо от мерките, които бяха взети“, коментира президентът на КНСБ.

По-рано днес Евростат публикува данни за трудовите злополуки в ЕС, приравни към 100 000 работещи в отделните държави, които поставят страната ни в челото на черната класация.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов също подчерта, че трябва да бъде създаден стандарт за безопасност и здраве при работа в условия на пандемията от COVID-19, която ни изправя пред нови предизвикателства и ни поставя в непозната до момента ситуация. В тези условия не бива да се пренебрегват човешкото здраве и живот и трябва да се постави силен акцент върху безопасността при работа. Огнищата на зараза най-често се случват в трудовите колективи и именно там трябва да започне истинската борба, допълни още той.

От КТ „Подкрепа“ и КНСБ настояват за увеличение броя на инспекторите по труда и създаване на повече възможности те да осъществяват ефективен контрол. Те изразиха готовност да подпомогнат Главна инспекция по труда, осигурявайки по-голям капацитет от хора, които да се включат в дейността инспекцията.

По данни на Международната организация на труда (МОТ) всяка година 2.2 милиона работници по света умират поради трудови злополуки и професионални болести. Ежегодно 270 милиона работещи получават сериозни увреждания, а броят на случаите на професионални заболявания е около 160 милиона, посочват от КТ „Подкрепа“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар