В категории:България

Синдикатите в индустрията: Явно половин милион работници не съществуват

„Решително протестираме, че правителството третира стотици хиляди работници като чужденци в собствената им държава и им обръща гръб“, пишат синдикалните федерации в индустрията в изключително остро писмо до правителството по повод мерките за компенсация на засегнатите работници.

Снимка: Pexels.com

Синдикалните федерации в индустрията изпратиха остро писмо до правителството във връзка с предвидените мерки за компенсации на работници, които ще пострадат заради ограничителните мерки по повод пандемията от коронавирус. Миньори, енергитици, металурзи, химици и други работещи в индустриалното производство са недоволни, че т.нар. схема 60:40 за подпомагане по време на кризата, лансирана от правителството, ги изключва от своя обхват, което поставя на карта живота на хиляди работници у нас.

„Решително протестираме срещу проекта за постановление на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявено извънредно положение“, пишат в обща позиция седем синдикални индустриални федерации към КТ „Подкрепа“.

„От самото заглавие и от изброените икономически дейности е видно, че за държавните институции не съществуват работниците и служителите от трите основни индустриални сектора от Класификацията на икономическите дейности (2008) – Добивна промишленост, Преработваща промишленост и Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива. В тези три сектора работят 542 000 работници и служители по данни на НСИ към края на 2019 г. Тези хора са български граждани и данъкоплатци, а не чужденци в собствената си държава, която сега им обръща гръб. Тези хора не са на първа линия в борбата с коронавируса, но всеки ден под угрозата от зараза трябва да отидат на работните си места, защото не могат да работят от домовете си дистанционно, пътуват с организиран или обществен транспорт, работят в затворени пространства“, пишат синдикатите.

Острият тон продължава с констатацията, че „организирането на един производствен процес, не е като да наредиш хора на два метра разстояние на опашката пред магазина, за да се предпазят от заразата“.

„Има предприятия, които изцяло и частично преустановиха работа и работниците и служителите са в отпуски. Индустриалните предприятия търпят загуби, свързани с доставка на материали и износ на готова продукция. Нали си давате сметка, че след отпуските ще последват масови уволнения. Хората ще загубят работните си места, не малка част от тях завинаги, защото са в рискова възрастова група. Всички сме засегнати от обявеното извънредно положение във връзка с пандемията, но питаме защо държавата е майка за едни, а за други – мащеха. Нали от производството се очаква да допринася за бюджета на държавата, включително и за тези икономически дейности, които за вас са богопомазани“, продължават от КТ „Подкрепа“.

Синдикатите критикуват кабинета Борисов 3, че упорито отказва да погледне какви мерки се прилагат почти навсякъде другаде във връзка с коронавируса и социално-икономическите последици от ограничителните мерки.

„Всички държави-членки на ЕС приеха мерки за работещите в индустриалните сектори. А какво ще направи българската държава – ще остави индустриалните си работници на произвола на съдбата и на ударите на коронавируса, защото няма да имат средства за лечение. Кой ще ходи на опери и театри, във фитнес клубове и на спортни мероприятия, по хотели и ресторанти? И господа управляващи – „олигарси“ има в икономическите дейности, които държавата ще финансира, а някои от тях и сега получават субсидии от държавния бюджет. Работниците от индустриалните сектори, не са избирали сами собствениците на предприятията, в които работят“, продължава позицията.

Синдикатите настояват за преразглеждане на проекта за постановление, съобразявайки се със становището на КТ „Подкрепа“ и категорично включване на пакет от мерки за компенсиране на индустриалните сектори. „Единствено заплахата от зараза ни възпира да организираме ефективни протестни действия, но когато угрозата отмине и, ако държавните институции проявят пренебрежение към нас, протестите ще бъдат много!“, заканват се те.

Позицията е подписана от: СФММ на КТ „Подкрепа“, СМФ на КТ „Подкрепа“, НФ „Металургия“ на КТ „Подкрепа“, ФЛП на КТ „Подкрепа“, НФ „Химия“ на КТ „Подкрепа“, НФ „Енергетика“ на КТ „Подкрепа“, Федерация Атомна енергетика на КТ „Подкрепа“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар