В категории:Близкият изток / Свят

Путин и Ердоган ще се срещнат да си говорят за Идлиб

Президентите на Русия и Турция се чуха по телефона и се разбраха да се видят, за да обсъдят ситуацията в демилитаризираната зона в Сирия, където при операция на армията на Дамаск срещу терористични групи бяха убити над 30 турски военнослужещи – възможно и с участието на руски сили

Реджеп Ердоган и Владимир Путин. Снимка: „Известия“

„Известия“

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и руският лидер Владимир Путин проведоха днес телефонен разговор, по време на който се договориха за среща помежду си с цел обсъждане на ситуацията в сирийската провинция Идлиб. Това съобщи на Анадолската агенция ръководителят на управлението за комуникация на турския президент Фахретин Алтун. Според него ръководителите на двете страни трябва да се видят „лице в лице колкото се може по-бързо”.

Разногласията между турската и руската страна по Идлибската демилитаризирана зона  възникнаха в началото на февруари. Москва и Анкара се договориха за въвеждане на режим за прекратяване на огъна в Идлиб от 12 януари, обаче военизираните групировки продължават военните действия.

На 26 февруари Ердоган отбеляза, че неговите войски няма да отстъпят позициите си край наблюдателните пунктове в Идлиб и настоя за оттегляне на сирийските войски оттатък линията на тези наблюдателни пунктове на турската армия покрай шосе М-5. Според него турската армия е попаднала в обкръжение в този район в резултат на настъплението на сирийските войски.

На свой ред представители на руското военно министерство твърдят, че Турция продължава да нарушава споразуменията от Сочи, поддържайки бунтовниците в сирийския Идлиб с артилерия и с дронове.

На 22 октомври 2019 г. в резултат на преговорите в Сочи Москва и Анкара приеха меморандум за съвместно патрулиране в Северна Сирия и за борба с тероризма в тази арабска страна. Патрулирането трябваше да се осъществява на сирийска територия в дълбочина 10 километра от границата с Турция. Независимо от споразумението, ситуацията в региона се изостри, след като руските и турските военни в началото на 2020 г. предприеха опити за обявяване на примирие, а бунтовниците в отговор само засилиха атаките си.

В Сирия има четири зони за деескалация на военния конфликт, потвърдени от меморандума за прекратяване на бойните действия в тази страна. Една от тези зони е в Идлиб.

Конфликтът в Сирия върви от 2011 г. насам. По искане на официалния Дамаск през 2015 г. Москва започна да оказва помощ в освобождаването на територията на страната от бунтовници. Две години по-късно руското командване обяви края на активната фаза на военната операция. В настоящия момент в отделни райони на страната продължава прочистването от терористи.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар