В категории:Култура / Общество

Годишнина на Хосе Марти събра приятели на Куба в София (снимки)

По повод 167 г. от рождението на Апостола на кубинската свобода паметникът му у нас бе отрупан с цветя. Поетът Петър Андасаров и възпитаници на училище „Васил Левски” от с. Караджово рецитираха стихове от и за поета революционер

Пред паметника на Хосе Марти в София бяха поднесени цветя и венци по повод 167 г. от рождението му. Снимка: Николай Белалов

Kакто всяка година, Асоциацията за приятелство „България-Куба”, Общността на кубинците, живеещи в България, и посолството на Куба у нас, организираха възпоменание за големия кубински поет, публицист и революционер  Хосе Марти по повод рождения му ден 28 януари.

През 2020 г. се навършиха 167 г. от неговото рождение. По този повод край паметника в София на Апостола на свободата на Куба бяха поднесени цветя и венци, а след това в сградата на кубинското посолство по съседство беше представена художествена програма.

Посланичката на Куба в България Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан приветства всички гости на тържеството, сред които имаше и много чужди дипломати, като припомни творчеството и освободителната мисия на Хосе Марти.

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан говори на тържеството в кубинското посолство. До нея е Тамара Такова, председател на Асоциацията за приятелство „България-Куба“. Снимка: Къдринка Къдринова
Хосе Марти със своя син Хосе Франсиско по време на емиграцията му в Ню Йорк, 1880 г. Снимка: Wikimedia Commons

Неговата съдба и званието Апостол на свободата, което са му дали кубинците, го сродява едновременно и с двама най-любими български герои – Христо Ботев и Васил Левски, подчерта посланичката, изтъквайки близостта и приятелството между нашите два народа. Тя припомни също, че тази година се отбелязват 60 години от установяването на дипломатически отношения между България и Куба.

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан оцени високо и дейността на Асоциацията за приятелство „България-Куба”, която неуморно гради живи човешки мостове за поддържане на топли връзки между двата ни народа. Тя е и главният организатор на провеждания ежегодно ученически конкурс „Куба – далечна и близка”, чрез който хиляди български деца опознават Острова на свободата и дават израз на своите таланти.

Едни от най-активните и често печелещи награди участници в този конкурс са и възпитаниците на основно училище „Васил Левски” от село Караджово, община Садово, Пловдивска област. Специална група от това училище бе пристигнала и за честването на 167-годишнината на Хосе Марти.

Групата малки рецитатори, включваща ученици от 3-ти до 7-ми клас, зарадва публиката с прочувствени изпълнения на стихове на и за Хосе Марти.

Децата от Караджово рецитират стихове от и за Хосе Марти. Снимка: Къдринка Къдринова

С топли думи към всички се обърна директорката на училище „Васил Левски” Красимира Благоева, която разказа с каква радост децата ежегодно се включват в конкурса „Куба – далечна и близка”. Тя представи и дъщеря си – вече студентка, която също като ученичка е участвала в него.

Изказа се и възпитаникът на училището Кирил Милушев, неколкократно печелил в конкурса първи и втори награди. Той прочете свое стихотворение за Фидел Кастро.

Кубинската посланичка поздрави многократния лауреат на конкурса „Куба – далечна и близка“ Кирил Милушев от Караджово. Снимка: Къдринка Къдринова

Със свои творби се включи и поетът Петър Андасаров, вплел спомените си от свои посещения в Куба и в стихове, и в есета – включително и в публицистичен очерк за личността и делото на Хосе Марти.

Поетът Петър Андасаров прочете свои творби за Хосе Марти. Снимка: Къдринка Къдринова

По кубински емоционално се изказа и представителят на кубинската общност в България и солист в музикалната група „Ла Кубания” Франсиско Гомес. Той рецитира стихове на Хосе Марти и припомни специално за малките гости от Караджово творбите на големия кубински поет и герой, посветени на децата.

Българо-кубинска прегръдка между Франсиско Гомес и децата от Караджово. Снимка: Къдринка Къдринова

В края на тържеството Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан отправи сърдечни благодарности към всички, събрали се, за да изразят своята почит към Апостола на кубинската свобода. Посланичката подари бяла роза – възпетия от Хосе Марти символ на приятелството, на най-малката участничка в рецитаторската група от Караджово.

Ето какво е присъствието на бялата роза в най-популярната кубинска песен „Гуантанамера”, чийто текст е именно на Хосе Марти:

Пазя една бяла роза –

и през юни, и през януари –

за онзи приятел искрен,

който ми подава ръката си честна.

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, децата от Караджово и бялата роза на Хосе Марти и на приятелството. Снимка: Къдринка Къдринова

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар