В категории:Общество

Капитализмът носи повече зло, отколкото добро

Сондаж на авторитетния Edelman Trust Barometer сочи, че според 56% от анкетираните, негативите на капиталистическата система надделяват над позитивите

Още Салвадор Дали не е виждал капитализма като привлекателен. Илюстрация: El Viejo Topo

Международно допитване, осъществено от авторитетния институт Edelman Trust Barometer между 34 000 анкетирани от 28 държави, сочи, че за 56% от тях капитализмът „носи повече зло, отколкото добро”. Те също така изразяват загубата си на доверие в правителства и социални институции.

Ето как са разпределени процентите на споделящите това мнение по страни, домакинствали на сондажа: Тайланд – 75%, Индия – 74%, Франция – 69%, Малайзия – 68%, Индонезия – 66%, Китай – 63%, Италия – 61%, Испания – 60%.

Под 50% са изразили негативно отношение към капитализма в следните страни: Япония – 35%, Южна Корея – 46%, Канада и САЩ – по 47%.

Данните от изследването бяха разпространени от различни световни медии.

Според авторите на проучването една от главните тревоги на хората, които не харесват капитализма, е несигурността относно трудовата им заетост, която той акумулира. 83% от анкетираните са изразили тревога, че могат да загубят работата си. Те посочват като причини за безпокойството си разрастването на прекариатския труд, очакваната рецесия, присъствието на чуждестранни работници, подбиващи цената на труда или автоматизацията на производствата.

Ричард Еделман, директор на Edelman Trust Barometer, смята, че сме в период на „парадокс в доверието”. Хем се наблюдава икономически растеж, хем се умножават хората, у които този показател буди повече тревога от негативни последици, отколкото доверие, че ще спечелят от растежа. Според Еделман вече не важи традиционното в предишни времена убеждение, че „ако работиш здраво, ще ти върви добре”. Същото проучване е разкрило, че мнозинството от анкетираните в държави с разрастващи се икономики не вярват, че след пет години ще са по-добре, отколкото сега.

Изследването сочи още най-голяма загуба на доверие в четири водещи институции – в правителствата, в компаниите, в НПО-тата и в медиите. Само 30% от анкетираните вярват, че правителствата в техните страни отстояват обществените интереси, докато 57% са убедени, че ги е грижа само за интересите на ограничен кръг хора.

Показателите доверие-недоверие спрямо другите институции са разпределени така: компании – 29% срещу 54%, НПО-та – 40% срещу 42%, медии – 32% срещу 51%.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар